EnglishAAA

Vállalatok

2018-02-14 19:37 - Soros most egy vezető amerikai pénzügyi portálon riogat (portfolio.hu)
Bár a január végi davosi világgazdasági fórumra időzítve már megjelent egy Soros György-figyelmeztetés arról, hogy a nagy technológiai vállalatok, mint a Facebook és a Google napjai meg vannak számlálva, az amerikai Marketwatch ma közölt egy ezekről a témákról szóló vélemény írást a magyar-amerikai befektetési milliárdostól.

A Portfolio január 26-án foglalta össze, hogy Soros György arra figyelmeztetet:

Csak idő kérdése, hogy az amerikai informatikai monopóliumok globális dominanciája megszakadjon. Davos jó hely arra, hogy kijelentsük, napjaik meg vannak számolva. A szabályozási és az adózási ügyek fogják őket tönkretenni, és az EU versenybiztosa, Margrethe Vestager lesz a végzetük.

Nagyon hasonló üzeneteket hangsúlyozott Soros a Project Syndicate-nek írt és az amerikai portál által most közölt írásban, amelyet a Marketwach a címlapján előkelő helyen tett közzé szerda este.

Soros most egy vezető amerikai pénzügyi portálon riogat
Klikk a képre!


Soros a cikkben az általa is régóta támogatott nyílt társadalmak fennmaradását látja veszélyben, mert terjednek a diktatórikus és maffia jellegű állami berendezkedések, és Donald Trump törekvéseit is úgy látja, hogy maffiarendszerű államot akar létrehozni, de az amerikai intézmények és az alkotmány megakadályozza ezt. A milliárdos szerint azonban a nagy amerikai technológiai vállalatok összességében csak fokozzák az amerikai állam impotenciáját, hogy a helyzetet hatékonyan kezeljék, ráadásul gátjai a valódi innovációnak és a társadalom hatékony, demokratikus működésének is.

Soros a cikkben hosszan sorolja, hogy a Facebook és a Google milyen üzleti modellek felé halad és azok milyen káros hatásokkal járhatnak.

Összességében a társadalom kizsákmányolását, az emberek idejének és figyelmének elvonását, a szabad gondolkodás korlátozását és így a szabad választások káros befolyásolását rój fel ezen technológiai órások nagy bűneként.


Egyúttal azt az ijesztő jövőt is fellebbenti, hogy a diktatórikus berendezkedésű államok, mint például Kína, előszeretettel kihasználják ezen (és saját kínai) plaftormok iszonyatos információs adatbázisait az emberek megfigyelésére és így az Orwelli világtól is sokkal szigorúbb rendszerek is felépíthetők.

Összességében azonban azt hangsúlyozza, hogy az amerikai és az európai monopóliumellenes törvény alapvetően különböznek egymástól és az EU sztenderdjei sokkal szigorúbbak, így végül az EU versenyjogi biztosa által vitt irányvonal lesz majd a nagy amerikai technológiai vállalatok veszte, ő fogja megtörni ezen cégek globális dominanciáját.

Címlapkép forrása: OLIVIER HOSLET / POOL / AFP

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-02-23 20:32
A kínai Geely Holding Group iparvállalat 9 milliárd dollárnak megfelelő tulajdonosi részt vásárolt a ...
Vállalatok / 2018-02-23 19:26
Tehergépkocsikat és buszokat ellenőriznek hétfőn kezdődő többnapos akciójukban a rendőrök az ország ...
Vállalatok / 2018-02-23 18:43
Magabiztosan kapaszkodnak felfelé a pénteki kereskedésben az amerikai részvénypiacok, a vevők a Fed ...
Vállalatok / 2018-02-23 17:04
Az elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadások (DDoS) negatív pénzügyi hatása egyre ...
Vállalatok / 2018-02-23 14:34
A Deutsche Telekom (DT) árfolyama már hónapok óta eső trendben halad, a tegnap közzétett ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!