EnglishAAA

Vállalatok

2018-02-14 19:37 - Soros most egy vezető amerikai pénzügyi portálon riogat (portfolio.hu)
Bár a január végi davosi világgazdasági fórumra időzítve már megjelent egy Soros György-figyelmeztetés arról, hogy a nagy technológiai vállalatok, mint a Facebook és a Google napjai meg vannak számlálva, az amerikai Marketwatch ma közölt egy ezekről a témákról szóló vélemény írást a magyar-amerikai befektetési milliárdostól.

A Portfolio január 26-án foglalta össze, hogy Soros György arra figyelmeztetet:

Csak idő kérdése, hogy az amerikai informatikai monopóliumok globális dominanciája megszakadjon. Davos jó hely arra, hogy kijelentsük, napjaik meg vannak számolva. A szabályozási és az adózási ügyek fogják őket tönkretenni, és az EU versenybiztosa, Margrethe Vestager lesz a végzetük.

Nagyon hasonló üzeneteket hangsúlyozott Soros a Project Syndicate-nek írt és az amerikai portál által most közölt írásban, amelyet a Marketwach a címlapján előkelő helyen tett közzé szerda este.

Soros most egy vezető amerikai pénzügyi portálon riogat
Klikk a képre!


Soros a cikkben az általa is régóta támogatott nyílt társadalmak fennmaradását látja veszélyben, mert terjednek a diktatórikus és maffia jellegű állami berendezkedések, és Donald Trump törekvéseit is úgy látja, hogy maffiarendszerű államot akar létrehozni, de az amerikai intézmények és az alkotmány megakadályozza ezt. A milliárdos szerint azonban a nagy amerikai technológiai vállalatok összességében csak fokozzák az amerikai állam impotenciáját, hogy a helyzetet hatékonyan kezeljék, ráadásul gátjai a valódi innovációnak és a társadalom hatékony, demokratikus működésének is.

Soros a cikkben hosszan sorolja, hogy a Facebook és a Google milyen üzleti modellek felé halad és azok milyen káros hatásokkal járhatnak.

Összességében a társadalom kizsákmányolását, az emberek idejének és figyelmének elvonását, a szabad gondolkodás korlátozását és így a szabad választások káros befolyásolását rój fel ezen technológiai órások nagy bűneként.


Egyúttal azt az ijesztő jövőt is fellebbenti, hogy a diktatórikus berendezkedésű államok, mint például Kína, előszeretettel kihasználják ezen (és saját kínai) plaftormok iszonyatos információs adatbázisait az emberek megfigyelésére és így az Orwelli világtól is sokkal szigorúbb rendszerek is felépíthetők.

Összességében azonban azt hangsúlyozza, hogy az amerikai és az európai monopóliumellenes törvény alapvetően különböznek egymástól és az EU sztenderdjei sokkal szigorúbbak, így végül az EU versenyjogi biztosa által vitt irányvonal lesz majd a nagy amerikai technológiai vállalatok veszte, ő fogja megtörni ezen cégek globális dominanciáját.

Címlapkép forrása: OLIVIER HOSLET / POOL / AFP

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-05-24 22:02
Minimális elmozdulást mutattak a fő amerikai tőzsdeindexek a mai kereskedésben. A Dow és az S&P ...
Vállalatok / 2018-05-24 21:04
A Netflix pénzpiaci értéke ma elérte a 153 milliárd dollárt, és megelőzve a Walt Disney vállalatot ...
Vállalatok / 2018-05-24 19:51
A Konzum ismertette a június 14-i rendkívüli közgyűlésének előterjesztését és határozati ...
Vállalatok / 2018-05-24 18:42
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntésének értelmében a kluboknak a jövőben nyilvánosságra ...
Vállalatok / 2018-05-24 17:15
A versenytárs Volkswagen csoport (VW) dízelbotrányához hasonló rendellenességre hivatkozva több ezer ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!