EnglishAAA

Vállalatok

2018-02-14 18:40 - Ma épp arra emelkednek a tőzsdék, amire múlt héten még zuhantak (portfolio.hu)
Mindössze 5 percig tartott ma a nagy tőzsdei ijedelem a vártnál magasabb amerikai inflációs adatok után, aztán a vezető tengerentúli indexek a nyitást követően gyorsan ledolgozták a mínuszokat és mérsékelt pluszba lendültek. Mindez annak ellenére történt így, hogy közben az amerikai kötvényhozamok is megugrottak és tartósan magasabb szinteken maradtak. Múlt héten még éppen ezért szakadtak az amerikai tőzsdék.

A várt 1,9%-ra süllyedés helyett 2,1%-on stagnált januárban éves alapon az amerikai infláció, és a kiskereskedelmi forgalom is 0,3%-kal csökkent. Mindkét adat nyugtalansággal töltheti el a befektetőket, miszerint az újraéledő amerikai infláció a Fedet a korábban gondoltnál gyorsabb kamatemelésekre sarkallhatja. Február elején egy béradat alakult a várt felett, akkor az inflációs és kamatemelés félelmek megugrasztották a kötvényhozamokat, amelyek beomlasztották a túlhúzott tőzsdéket.

2018.02.14 14:34 Meglepetés az amerikai inflációban!


Most a kötvényhozamok szintén emelkedtek az inflációs adatra, a 10 éves amerikai államkötvény hozama 2,82%-ról 2,88%-ra ugrott és ott is maradt, de a tőzsdék csak néhány percre szakadtak, aztán gyorsan lerázták magukról a mínuszokat és most már mérsékelt pluszban járnak.

"Ugyanarra" a jelenségre (a várt feletti infláció kötvénypiaci következményeire) emelkednek tehát ma a részvénypiacok, mint amire múlt héten még szakadtak. Legfeljebb a meglepetés-faktor nem akkora már, mint néhány napja, hiszen tegnap mi is felhívtuk a figyelmet arra, hogy ha várt feletti lesz az infláció, akkor eshetnek a tőzsdék. Ezt sokan megjátszhatták, aztán a gyors pozíciózárások miatt végülis visszakapaszkodtak az indexek.

Még egy furcsaság van a mai mozgásokban: a megugró amerikai hozamkörnyezet mellett a dollár újra esni kezdett az euróval szemben (az inflációs adatra kezdetben még erősödött, aztán 1,23-ról 1,24 fölé esett az euróval szemben), azaz most itt is a logikával ellentétes mozgások zajlanak.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-05-24 22:02
Minimális elmozdulást mutattak a fő amerikai tőzsdeindexek a mai kereskedésben. A Dow és az S&P ...
Vállalatok / 2018-05-24 21:04
A Netflix pénzpiaci értéke ma elérte a 153 milliárd dollárt, és megelőzve a Walt Disney vállalatot ...
Vállalatok / 2018-05-24 19:51
A Konzum ismertette a június 14-i rendkívüli közgyűlésének előterjesztését és határozati ...
Vállalatok / 2018-05-24 18:42
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntésének értelmében a kluboknak a jövőben nyilvánosságra ...
Vállalatok / 2018-05-24 17:15
A versenytárs Volkswagen csoport (VW) dízelbotrányához hasonló rendellenességre hivatkozva több ezer ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!