EnglishAAA

Vállalatok

2018-02-14 18:40 - Ma épp arra emelkednek a tőzsdék, amire múlt héten még zuhantak (portfolio.hu)
Mindössze 5 percig tartott ma a nagy tőzsdei ijedelem a vártnál magasabb amerikai inflációs adatok után, aztán a vezető tengerentúli indexek a nyitást követően gyorsan ledolgozták a mínuszokat és mérsékelt pluszba lendültek. Mindez annak ellenére történt így, hogy közben az amerikai kötvényhozamok is megugrottak és tartósan magasabb szinteken maradtak. Múlt héten még éppen ezért szakadtak az amerikai tőzsdék.

A várt 1,9%-ra süllyedés helyett 2,1%-on stagnált januárban éves alapon az amerikai infláció, és a kiskereskedelmi forgalom is 0,3%-kal csökkent. Mindkét adat nyugtalansággal töltheti el a befektetőket, miszerint az újraéledő amerikai infláció a Fedet a korábban gondoltnál gyorsabb kamatemelésekre sarkallhatja. Február elején egy béradat alakult a várt felett, akkor az inflációs és kamatemelés félelmek megugrasztották a kötvényhozamokat, amelyek beomlasztották a túlhúzott tőzsdéket.

2018.02.14 14:34 Meglepetés az amerikai inflációban!


Most a kötvényhozamok szintén emelkedtek az inflációs adatra, a 10 éves amerikai államkötvény hozama 2,82%-ról 2,88%-ra ugrott és ott is maradt, de a tőzsdék csak néhány percre szakadtak, aztán gyorsan lerázták magukról a mínuszokat és most már mérsékelt pluszban járnak.

"Ugyanarra" a jelenségre (a várt feletti infláció kötvénypiaci következményeire) emelkednek tehát ma a részvénypiacok, mint amire múlt héten még szakadtak. Legfeljebb a meglepetés-faktor nem akkora már, mint néhány napja, hiszen tegnap mi is felhívtuk a figyelmet arra, hogy ha várt feletti lesz az infláció, akkor eshetnek a tőzsdék. Ezt sokan megjátszhatták, aztán a gyors pozíciózárások miatt végülis visszakapaszkodtak az indexek.

Még egy furcsaság van a mai mozgásokban: a megugró amerikai hozamkörnyezet mellett a dollár újra esni kezdett az euróval szemben (az inflációs adatra kezdetben még erősödött, aztán 1,23-ról 1,24 fölé esett az euróval szemben), azaz most itt is a logikával ellentétes mozgások zajlanak.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-02-24 15:31
Megnyitotta első pénztár nélküli boltját az Amazon, a Big Brother ehhez képest smafu. Ki fog ilyen ...
Vállalatok / 2018-02-24 13:06
Közel 200 ezer euróból, mintegy 62 millió forintból létesített éjjel-nappal nyitva tartó, ...
Vállalatok / 2018-02-24 11:44
Jövő héten több mint 100 ezer embert várnak az év távközlési eseményére, Barcelonába a World Mobile ...
Vállalatok / 2018-02-23 20:32
A kínai Geely Holding Group iparvállalat 9 milliárd dollárnak megfelelő tulajdonosi részt vásárolt a ...
Vállalatok / 2018-02-23 19:26
Tehergépkocsikat és buszokat ellenőriznek hétfőn kezdődő többnapos akciójukban a rendőrök az ország ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!