EnglishAAA

Vállalatok

2018-02-14 17:56 - A GE volt magyarországi vezetője veszi meg a GE fényforrás- és autólámpa-üzletágát (portfolio.hu)
A General Electric (GE) korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége veszi meg a GE európai, közel-keleti, afrikai és törökországi (EMEAT) fényforrásüzletágát, valamint globális autólámpa-üzletágát, a cég Tungsram Csoport néven működik a jövőben - közölte a GE a szerdán megkötött megállapodás-tervezetről.

A vállalat 2017 júniusában közölte, hogy tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának teljes eladásáról. A döntést azzal indokolták, hogy a GE portfóliója optimalizálására és meghatározó digitális ipari tevékenységeire kíván összpontosítani. Jelezték, hogy olyan stratégiai lehetőségektől sem zárkóznak el, amelyben az üzletágat részenként értékesítené, akár több érdeklődőnek. Az elmúlt 2 évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon - tették hozzá.

Az 1878-ban alapított, globálisan 295 ezer embert foglalkoztató GE piaci tőkeértéke 2017 májusában meghaladta 261 milliárd dollárt. A világ kétezer legnagyobb cégét rangsoroló tavalyi Forbes-listán a 14. helyre ugrott előre a tavaly előtti 68. helyről, de az első és a második fél évben is csökkenő bevételről adott hírt. 2017 harmadik negyed évében a vállalat nyeresége messze elmaradt a várakozásoktól, amit az energetikai, valamint az olaj és gáz üzletág gyenge teljesítményével és a vártnál nagyobb vállalatátszervezési költségekkel magyaráztak.

A GE január végén ismertette, hogy a tavalyi utolsó negyedévet tízmilliárd dolláros veszteséggel zárta, az árbevétel 5 százalékos mérséklődéssel 31,4 milliárd dollárra csökkent. Tavaly egész évben az árbevétel 1 százalékos csökkenéssel 122,1 milliárd dollárra esett.

A szerteágazó portfólióval rendelkező vállalat tavaly novemberben tevékenységének szűkítését és - költségeinek csökkentése érdekében - több ezer fős leépítést, valamint 20 milliárd dollár értékű eszközállomány leépítését jelentette be. A GE augusztusban hivatalba lépett vezérigazgatója, John Flannery tervei szerint a vállalat az intézkedésekkel kisebb, de a változásokra gyorsabban reagáló és nyereségesebb céggé alakulhat át.

A Reuters decemberben úgy értesült, hogy a GE Power alkalmazottainak mintegy 18 százalékát küldik el - túlnyomórészt az Egyesült Államokon kívüli vállalatoknál szakmunkásokat és betanított munkásokat építenek le -, Európában 4500 munkahelyet számolnak fel.

A GE veresegyházi üzeme ugyanekkor jelentette be, hogy 140 dolgozójuktól válnak meg. A döntést azzal magyarázták, hogy a GE energia üzletága stagnáló vagy csökkenő kereslettel számol a következő három évben, ami hatást gyakorol a magyarországi érdekeltségre is.

A GE az egykori Tungsram többségi tulajdonának megvásárlásával 1989-ben jelent meg Magyarországon. Mint a legnagyobb amerikai befektető és az egyik legnagyobb magyar vállalat 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban. Munkavállalóinak száma meghaladja a 10 ezret, közülük csaknem 5 ezren a GE fényforrás-üzletágában dolgoznak. A vállalat 2012 végén stratégiai megállapodást kötött a magyar kormánnyal, 2017 júniusában pedig csatlakozott a kormány beszállítói fejlesztési programjához.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-05-22 19:49
Miután a magyar tőzsde idei mélypontján zárta a kereskedést, az olajárak pedig többéves csúcsponton ...
Vállalatok / 2018-05-22 19:30
Bocsánatot kért a nagy tömegű adatszivárgásokért a Facebook vezérigazgatója mai, az Európai ...
Vállalatok / 2018-05-22 18:38
Három és fél éve nem látott szintre, 80,4 dollárra emelkedett a Brent típusú kőolaj árfolyama ma ...
Vállalatok / 2018-05-22 16:19
Körülbelül egy évtizeddel ezelőtti piacra lépésétől fogva napjainkig Kína vezette a globális ...
Vállalatok / 2018-05-22 15:51
Nyolc évvel ezelőtt, még azt megelőzően, hogy egyetlen telefont is eladott volna, a kínai Xiaomi ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!