EnglishAAA

Vállalatok

2017-10-13 12:57 - Jön a Tesla-adó (portfolio.hu)
A norvág kormány a Tesla és egyéb elektromos autók vásárlásához nyújtott bőséges adókedvezmények megkurtítását tervezi, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a skandináv országban a legnagyobb az elektromos autók aránya a világon a teljes személyautóflottát tekintve. A norvég média által "Tesla adónak" nevezett tervezett változtatások célja az olyan luxusmodellek támogatásának és értékesítésének korlátozása, mint a Tesla Model X.

Az e-mobilitásról is szó lesz a Portfolio Energy Investment Forum 2017 konferencián. Még nem késő regisztrálni.


A 2018-as költségvetési törvény tervezetének részeként a jobboldali norvég kormány által beterjesztett elképzelések elsősorban a nagyobb, két tonnát meghaladó tömegű járművekre vonatkoznának. Tervei megvalósításához a kisebbségi kormánynak az ellenzéki pártok támogatását is el kell nyernie.

A változtatások a nagyobb járművek regisztrációs adó alóli felmentését, illetve céges autók adókedvezményeit érintik majd, ami a nagyobb elektromos autók fogyasztói árának érdemi emelkedését eredményezheti.
A norvég médiában megjelent becslések szerint a lépés önmagában mintegy 70 ezer norvég koronával, vagyis 8850 dollárral emelheti meg a Tesla Model X norvégiai kiskereskedelmi árát.


A nagy elektromos autók éppúgy igénybe veszik az utakat, mint a hagyományos autók - fogalmazott Vidar Helgesen környezetvédelmi miniszter a Reuters beszámolója szerint. A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagyvonalú norvég kedvezményeket eredetileg sokkal inkább a kis méretű, hazai gyártású elektromos autók gyártásának és használatának támogatására vezették be, mintsem a nagyméretű külföldi luxusmodellekre gondolva, amelyeket egyébként is a még norvég viszonylatban is gazdagabbnak számító vásárlók veszik elsősorban.

A törvénytervezet azzal érvel, hogy az elektromos autók még az adókedvezmények tervezett csökkentése után is jelentős előnyöket kínálnak majd a fosszilis üzemanyaggal futó járművekkel szemben. Erre, elsősorban a szinte karbonsemleges üzemelésre tekintettel, továbbra is több, az elektromos autók terjedését támogató elem marad a rendszerben, például az áfakedvezmény.

A 2016-ban Norvégiában értékesített új autóknak 29 százaléka, vagyis közel harmada teljesen elektromos vagy hibrid hajtású volt a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint ezzel pedig messze megelőzi az ilyen tekintetben második helyezett Hollandiát (6,4%) és Svédországot (3,4%). Az idei év pedig szintén ígéretesen alakul, legalábbis például a Tesla számára, amelynek értékesítései a norvég piacon 2017 első kilenc hónapjában csaknem 90 százalékkal, 4717 darabra emelkedtek a tavalyi hasonló időszakban elért 2500 darabról. Ugyanakkor egyéb gyártók, például a Nissan és a Volkswagen elektromos autó értékesítései is bővülnek.

Címlapkép: shutterstock

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-03-17 15:02
A legnagyobb kriptodeviza árfolyamával kapcsolatos bizonytalanságot tovább növeli, hogy a technikai ...
Vállalatok / 2018-03-17 14:33
Az emberiség történelmének hosszú időszakában jellemző volt a nemi diszkrimináció, ennek ellenére ...
Vállalatok / 2018-03-16 14:24
Sokkal több amerikai vásárolna a Tesla új modelljéből, mint azt korábban gondolták egy nemrég ...
Vállalatok / 2018-03-16 11:31
A megszokottnál később indult el a kereskedés a német tőzsdén. Közben az európai részvénypiacokon ...
Vállalatok / 2018-03-15 19:39
Csütörtöki sajtójelentések szerint az Európai Bizottság javaslatot készít az információtechnológiai ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!