EnglishAAA

Vállalatok

2017-10-13 11:03 - Paks 2: A vadakat zavarta volna, ezért a tanyák felé viszik a távvezetéket? (portfolio.hu)
Csak az utóbbi napokban kezdték el értesíteni a Ceglédtől délre fekvő, népes tanyavilág lakóit arról, hogy magasfeszültségű villamos vezeték épül a környéken. A beruházást egy márciusi kormányrendelet nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű projektté, ám erről a környék lakóinak egészen addig nem volt tudomása, míg a földmérők bejelentés nélküli megjelenésére el nem kezdtek kérdezősködni a rejtélyes munkálatokról - írta a Magyar Nemzet. Értesüléseik szerint a vezeték eredetileg lakatlan, telepített erdővel fedett területen haladt volna át, ám annak tulajdonosa egy állami erdészet, a Nefag Zrt., amely jövedelmező vadásztársaságot működtet. Szerintük a nagyvadak vonulását zavarta volna a vezeték.

A 400 kilovoltos, 45-50 méter magas oszlopokra szerelt villamos vezeték, amely a Mercedes-Benz új, Kecskeméten épülő gyáregységéhez is, a város déli iparterületére szállítja az áramot Albertirsa felől. A kétirányú vezeték arra is alkalmas lesz, hogy az épülő új paksi atomerőműből továbbítsa az áramot.

A lap cikke szerint a távvezetékek, illetve a hatalmas tartóoszlopok telepítéséről korábban egyáltalán nem értesítették a helyieket, sőt. A földmérők a helyiek elmondása szerint előzetes bejelentés nélkül jelentek meg néhány tanyán, és a polgárok érdeklődésére sem voltak hajlandóak elárulni, miért végzik a méréseket. Az utóbbi napokban viszont már elkezdtek érkezni a levelek a tanyatulajdonosok postaládájába, ezekhez egy aláírandó beleegyezési nyilatkozatot mellékeltek. A levél szerint az építési határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. A vezeték útvonalába eső földek tulajdonosai számíthatnak kártérítésre, bár ennek összegét nem közölték.

Az események Cegléd önkormányzatát is igencsak meglephették. Egy helyi hírportál, a Ceglédi Panoráma kérdéseire az önkormányzat sajtóreferense azt válaszolta, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. kommunikációs osztályán érdeklődött, de onnan napokig nem kapott választ. A város fideszes polgármestere, Takáts László a helyi televíziónak adott interjújában arra szólította fel a tanyatulajdonosokat, hogy ne írják alá a kiküldött beleegyezési nyilatkozatot. A lap értesülései szerint a vezeték eredetileg lakatlan, telepített erdővel fedett területen haladt volna át, ám annak tulajdonosa egy állami erdészet, a Nefag Zrt., amely jövedelmező vadásztársaságot működtet. Szerintük a nagyvadak vonulását zavarta volna a vezeték, ami a ceglédi - több tucat család lakókörnyezetét érintő - nyomvonalnál egyébként 8-10 kilométerrel rövidebb lett volna.

A terület igencsak felkapottnak számít. A hobbitelkek mellett sok kisgyermekes, biogazdálkodással is foglalkozó család él itt, továbbá számos holland állampolgár települt ide. A sors furcsa fintora, hogy egy család éppen azért költözött ide Gödről, mert a házuk közelébe villamosvezeték épült. Az ráadásul messzebb volt az ajtójuktól, mint a ceglédi nyomvonal, ami alig 20 méterre vezet a portájuk előtt. Van olyan tanya, amely Natura 2000-es természetvédelmi területen van, a villamosvezeték ezt vágja majd ketté.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete és az Európai Unió az IARC-besorolást alkalmazva az alacsony frekvenciájú elektromos és mágneses teret lehetséges humán rákkeltőként osztályozza. Állatkísérletek bizonyítják továbbá, hogy az extrém alacsony frekvenciájú elektromos és mágneses tér idegrendszeri zavart, stresszes állapotot, sőt fájdalmi tüneteket és memóriazavart is okoz.


(Magyar Nemzet)

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-07-17 22:58
Irán keresetet nyújtott be az Egyesült Államok ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon, mert szerinte a ...
Vállalatok / 2018-07-17 22:28
Emelkedéssel zártak a tengerentúli tőzsdeindexek kedden azt követően, hogy a mutatók az európai ...
Vállalatok / 2018-07-17 20:23
Mintegy kétszázötven tüntető gyűlt össze kedden a dél-iraki Zubair olajmezőnél, hogy a kilencedik ...
Vállalatok / 2018-07-17 16:39
20 százalékot zuhantak a mai kereskedésben az Est Media részvényei. A céggel kapcsolatos hírek az ...
Vállalatok / 2018-07-17 16:18
Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) új ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!