EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-07-12 16:22 - Kiderült, hogyan hangzott Trump mai NATO-ultimátuma és mi történt utána (portfolio.hu)
Ha jövő januárra nem érik el a tagállamok a saját GDP-jük 2%-át a védelmi kiadások terén, akkor "a magunk útját fogjuk járni" - hangzott az ultimátumszerű kijelentés ma délelőtt a NATO-csúcson Donald Trump amerikai elnöktől egy résztvevő szerint a Reuters összefoglalója alapján.

2018.07.12 12:32 Válságtanácskozást tartottak a NATO-tagok


Mivel ez a NATO-ból való amerikai kilépés megpendítéseként is felfogható volt, és sokakat megdöbbentett, a katonai szervezet főtitkára kiküldte a teremből a megfigyelőként meghívott államok (Afganisztán, Grúzia), illetve a 28 tagállam sok diplomatáját és csak a tagállamok vezetői maradtak a teremben Trumppal. Ez volt az a válságtanácskozás, amelyen aztán sokan jelezték Trumpnak, hogy a 2019-es költségvetést már elfogadták, így nem lehetséges ilyen gyorsan ennyire drasztikusan megemelni a védelmi kiadásokat. Mások azt bizonygatták, hogy már az elmúlt években is meredeken emelték az ilyen jellegű kiadásaikat, illetve egyes tagállamokban nincsenek is olyan célok, amikre értelmesen el tudnának ennyi pénzt költeni.

A hírügynökség összefoglalója szerint a korábban Trump által lekezelő módon megszólított Angela Merkel német kancellár igyekezett megértetni az amerikai elnökkel, hogy országa igenis törekszik a 2017-es 1,2%-os ráta megemelésére, ahogy azt már korábban eldöntötték és a védelmi kiadások megemelése Németországnak is a saját érdeke. Később Trump a sajtótájékoztatón maga is elismerte, hogy valóban példátlan intenzitással növelik a tagállamok a védelmi kiadásaik arányát és ő is kimondta: abban maradtak, hogy nem 2019-ben, hanem a következő években kell majd elérnie a tagállamoknak a 2%-os arányt. A NATO korábbi vállalása az volt, hogy 2024-ig kell ennek megtörténnie, illetve bizonyos kivételek esetén 2030-ig. Emmanuel Macron francia elnök is azt mondta, hogy országa tartja magát a korábbi vállalásához, és 2024-re el fogják érni a tavaly 1,8%-os rátát.

Trump a kemény ráijesztéssel tehát erős elköteleződést "csikart ki" a tagállamoktól, hogy 2024-ig tényleg érjék el a 2%-ot, majd a sajtótájékoztatón már nagy sikerként találta, hogy a NATO tagállamok összefogtak és most már sokkal erősebb a katonai szövetség, mint 2 nappal ezelőtt volt és mindez neki köszönhető. Az egyik riporter kérdésére, hogy akkor tehát mégsem fog kilépni a NATO-ból az Egyesült Államok, Trump azt mondta: ez (most) nem szükséges. Arra a kérdésre viszont, hogy ilyet meg lehet-e tenni a Kongresszus jóváhagyása nélkül, az elnök igennel felelt. A hírügynökség azonban azt jegyezte meg: ilyet nem lehet megtenni a Kongresszus megkerülésével, és egyébként sem valószínű, hogy ilyen lépésre felhatalmazást adna az amerikai törvényhozás.

Az amerikai elnök egyébként nemcsak Merkelt "pécézte ki" magának a délelőtti kemény kirohanásai során, hanem a spanyol és a belga kormányfőt is. Az ő országuk GDP-arányos katonai kiadása ugyanis 1% alatti. Pedro Sanchez spanyol vezető szintén ígéretet tett, hogy 2024-re meglesz a 2%-os ráta.

2018.07.12 12:58 Trump: "én egy stabil zseni vagyok"

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-07-17 23:22
A megállapodás - amely a globális gazdaság közel harmadát, összességében mintegy 600 milliós piacot ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 22:00
Szoros győzelmet aratott Theresa May brit miniszterelnök kedden este egy fontos parlamenti ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 17:20
Megjelent a BKK közbeszerzési felhívása a Széna tér felújítására, a kiírás a kozbeszerzes.hu-n ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 16:57
Rekordszámú, csaknem 6 millió turista érkezett az év eleje óta légi úton a dél-törökországi Antalya ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 14:45
Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton: a hónap elejétől 15-ig a vendégéjszakák ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!