EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-07-12 11:46 - Orbán: támogatjuk Trump követelését a katonai kiadások emelésére (portfolio.hu)
Magyarország támogatja az amerikai elnöknek azt az igényét, hogy a mostaninál ésszerűbb, tehát magasabb összeggel támogassák a hadseregeket és a biztonságot az európai országok - többek között ezt jelentette ki a NATO-csúcstalálkozó mai második napján Orbán Viktor kormányfő az M1 aktuális csatornának. Szerinte az egy évvel ezelőttihez képest már nagyobb az egység a NATO-tagállamok között, kezdenek összecsiszolódni az országok.

Az MTI-n megjelent tudósítás néhány főbb pontja:


 • Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ezért különösen figyelnie kell arra, hogy "amit már végre megteremtettünk magunknak, azt ne veszítsük el".
 • Kitért arra a Donald Trump amerikai elnök által csak tegnap bedobott tervre, hogy ne is a korábban eldöntött 2%-ra, hanem a GDP 4%-ára emeljék fel a NATO-tagállamok az éves katonai kiadásaik arányát, de Orbán szerint még a 2%-ra emeléssel sem minden európai állam ért egyet. "Mit csinál ilyenkor egy amerikai? Azt mondja, hogy jó, akkor ne 2 százalékot költsetek, hanem 4-et. Tehát most abban a szakaszban vagyunk, amikor (...) még a nemzeti össztermék 2 százalékát sem fordítja mindenki biztonságra, de az amerikai már 4-ről beszél" - fejtette ki.
 • Érdemes megjegyezni, hogy a magyar ráta 1,3%-os volt 2016-ra és ezt szeretné a kormány 2024-re 2%-ra emelni az átfogó haderőfejlesztési terv keretében, amelynek egyik állomásaként a minap jelentette be egy 100 milliárd forintos honvédségi helikopter-beszerzés tervét a franciáktól.
 • Érzékelése szerint míg a tavalyi NATO-csúcs - amelyen először vett részt Donald Trump amerikai elnök - hangulata "érdes", "pokrócszerű" volt, addig a mostani tanácskozáson "a NATO állam- és kormányfőinek társasága, a vezetők klubja az összecsiszolódás jeleit mutatja". Megállapítása szerint a mostani konfliktusok kisebbek voltak, a különbségek csökkentek, az egyetértés nőtt. A tegnapi amerikai-német csörte inkább csak a szavak szintjén mutat efelé.
 • Meglátása szerint maradtak fenn ugyanakkor véleménykülönbségek, ezek között kiemelve, hogy az Egyesült Államok "jól átgondolt érvekkel és erőteljesen érvel" amellett, hogy minden tag emelje fel a katonai kiadásait, költsön többet fegyverekre, hadseregre, biztonságra.
 • A NATO-t érő potenciális fenyegetésekkel kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a keleti és a déli veszély természetrajza jelentősen különbözik, "a keletit azt úgy hívjuk, hogy Oroszország, a délit pedig úgy, hogy terrorizmus".
 • Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy Törökország kulcsország, stabil Törökország nélkül ugyanis nem lehet megvédeni délről a terrorizmussal és a migránsokkal szemben a kontinenst. Ezért Magyarország üdvözli, hogy Ankarának sikerült egy olyan alkotmányos reformot végrehajtania, amely minden korábbinál stabilabbá teheti Törökországot - közölte.
 • Grúzia és Ukrajna részvételéről a NATO-csúcson Orbán Viktor azt mondta: Grúzia NATO-hoz közeledésével nincs gondja Magyarországnak, mélyen egyetért vele, ahogyan például a macedónokkal történő tárgyalások megkezdésének is mindig híve volt.
 • Az ukránokkal ugyanakkor fennáll egy vita a kisebbségvédelem terén és előrebocsátotta, hogy "Itt most a NATO integritásának és a magyar kisebbségek érdekének védelme összekapcsolódik, és ezért nekem meg is kell szólalnom, és erősen kell majd beszélnem a mai nap során".
 • A közös európai hadseregre vonatkozó törekvésekről Orbán Viktor azt közölte: Magyarország híve egy ilyen hadsereg mihamarabbi felállításának, mivel egy igazi független Európának az az érdeke, hogy legyen saját hadereje. Ezért is fontos, hogy minden európai állam, a németek is igyekezzenek minél nagyobb összeget költeni egy közös hadsereg felállítására - tette hozzá.
 • Azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen haderő összeütközést jelenthet-e a NATO-val, úgy fogalmazott: ez szándék és intelligencia kérdése. Ha az észak-amerikaiak ezt nem tekintik velük szembeni lépésnek, akkor működtethető egy két pilléren nyugvó biztonsági rendszer.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-07-17 23:22
A megállapodás - amely a globális gazdaság közel harmadát, összességében mintegy 600 milliós piacot ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 22:00
Szoros győzelmet aratott Theresa May brit miniszterelnök kedden este egy fontos parlamenti ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 17:20
Megjelent a BKK közbeszerzési felhívása a Széna tér felújítására, a kiírás a kozbeszerzes.hu-n ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 16:57
Rekordszámú, csaknem 6 millió turista érkezett az év eleje óta légi úton a dél-törökországi Antalya ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 14:45
Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton: a hónap elejétől 15-ig a vendégéjszakák ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!