EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-06-13 18:37 - Katasztrófa előtt: a szakadék széléről fordul vissza az európai ország? (portfolio.hu)
Májusban évek óta először fordult elő, hogy többen vándoroltak be Litvániába, mint ahányan elhagyták az országot - idézi a Bloomberg a helyi statisztikai hivatal adatait. Ez fontos fordulópont lehet Európa leggyorsabban fogyó országa szempontjából, bár még korai lenne hátradőlni.

Amióta ezzel kapcsolatban adatokat gyűjtenek, azóta nem volt példa arra, hogy többen vándoroljanak be Litvániába, mint ahányan elhagyják az országot. Májusban viszont 3627 bevándorló mellett 3084 kivándorlót regisztráltak. A Bloomberg által idézett statisztika 2015-ig visszamenőleg tartalmaz adatokat, azóta biztos nem volt ilyen.

A javulásért elsősorban az ukrán és fehérorosz bevándorlók felelősek. Azonban az ő érkezésük alig enyhít Litvánia valódi problémáján: az balti ország népessége a leggyorsabban fogy Európában, 1990 óta lakosságának majdnem negyedét veszítette el. Jelenleg 2,8 millióan élnek az országban, és ahogy Kelet-Európában szinten mindenhol munkaerőhiánnyal küszködik a gazdaság, amin béremelésekkel próbálnak segíteni.

A litvánok évtizedek óta nagy számban vándorolnak ki Nyugat-Európába a magasabb bérek reményében, az egyik fő célországuk Nagy-Britannia maradt a Brexit ellenére is. Néhányan később évek múltán visszatérnek, de ez még mindig nem elég ahhoz, hogy tartósan pozitívba fordítsa a vándorlás egyenlegét. Az ország problémájára már az IMF is felhívta a figyelmet, a Valutaalap májusban úgy fogalmazott, hogy a népesség csökkenése a gazdasági növekedést is ronthatja, így középtávon is csak 2 százalék körüli bővülésre lehet képest a litván gazdaság.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-06-24 12:26
A héten megírtuk, hogy a költségvetéshez csatolt fejezeti kitekintés legfontosabb ábrája alapján a ...
Makrogazdaság / 2018-06-24 11:07
Június 22-ig már több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére - ...
Makrogazdaság / 2018-06-24 09:35
A vb vasárnapi versenynapjának talán a legfontosabb kérdése, hogy mi történik az első fordulóban ...
Makrogazdaság / 2018-06-24 07:53
Helyi idő szerint vasárnap reggel 8 órakor (közép-európai idő szerint reggel 7 órakor) megnyíltak a ...
Makrogazdaság / 2018-06-23 14:11
Az Európai Unió szétesésétől óvtak vezető európai politikusok a jövő heti, illegális bevándorlással ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!