EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-05-17 14:04 - Újabb adóügy miatt kapott felszólítást Magyarország Brüsszeltől (portfolio.hu)
Az Európai Bizottság közzétette a májusi kötelezettségszegési eljárásokról szóló határozatokat, melyekben Magyarország több helyen is érintett. A szeszes italok diszkriminatív adóztatásának ügyében az eljárás a második szakaszába lépett.

Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, mivel a tagállam a gyümölcspárlatok, például a pálinka mint nemzeti ital, valamint a növényi eredetű italok tekintetében (amelyek esetében a nemzeti termelés jelentős) mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól - érvel a brüsszeli testület.

Más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében azonban nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak. Ez sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 110. cikkét.

Ha Magyarország a következő két hónapban nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet
- figyelmeztet a közlemény.

Az Európai Bizottság két évvel ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a 2011 szeptemberében bizonyos élelmiszerekre vonatkozó új termékadó bevezetetése miatt. Az adót 2015. január elsején más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztették, kivéve a házi gyümölcspárlatokra és a növényi alapú gyomorkeserűre. Azaz a pálinka és a Zwack Unicum nem került a szabályozás alá.

Második lépcsőben vagyunk itt

Ha a Bizottság az uniós jog esetleges megsértését észleli, vagy panaszt kap ilyen esetről és a tagállam nem ért egyet a Bizottsággal, akkor hivatalosan megindítja a kötelezettségszegési eljárást az EB. Az első lépcsőben egy felszólító levelet kap az ország kormánya, a válaszra két hónapot ad a tagállamnak. Ha nincs válasz, vagy nem kielégítő, akkor a Bizottság indoklással ellátott véleményt ad ki az ország számára, amiben alátámasztja, miért gondolja úgy, hogy a tagállam megsérti az uniós jogot. Az eljárás harmadik szakasza, amikor a Bizottság az unió bírósága elé terjeszti az ügyet.


Újabb adóügy miatt kapott felszólítást Magyarország Brüsszeltől

Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Mészáros János


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-05-22 20:57
Emmanuel Macron államfővé választása óta harmadik alkalommal szólították fel Franciaországban kedden ...
Makrogazdaság / 2018-05-22 20:05
Oroszország számításai szerint 537,6 millió dollár kárt szenvedtek el az orosz cégek az acél- és ...
Makrogazdaság / 2018-05-22 18:05
Meredeken emelkedett ma a 10 éves olasz állampapírok hozamfelára a megfelelő német kötvények hozama ...
Makrogazdaság / 2018-05-22 17:35
Facebook-posztban figyelmeztette adóbevallásuk kiegészítésére, elfogadására a magánszemélyeket a ...
Makrogazdaság / 2018-05-22 14:50
Több postán is meghosszabbított nyitvatartással várják azokat, akik postán küldik el a 2017. évi ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!