EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-04-17 08:49 - Lengyelország beveti a magyarok szuperfegyverét (portfolio.hu)
Lengyelország azt tervezi, hogy a kis- és közepes vállalatok társasági adóját 15 százalékról 9 százalékra csökkenti - számolt be róla a PAP lengyel hírügynökség. Ezzel a lengyel adókulcs megegyezne a magyarra, így élénkülhetne a verseny az új beruházásokért, bár nálunk máér egységesen minden cég 9%-os adót fizet csak.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ambiciózus költségvetési csomagot jelentett be, melynek részleteiről Marek Suski, a miniszterelnök politikai kabinetjének vezetője beszélt. Elmondása szerint a kormány áfacsalás elleni küzdelme mintegy 40 milliárd zlotyt (közel 10 milliárd euró) hozott már éves szinten, ennek szétosztásáról született most döntés.

Morawiecki a csomag keretében jelentette be a hétvégén a kkv-k társasági adójának 15-ről 9 százalékra csökkentését, ezzel a magyarral holtversenyben a legalacsonyabb adókulcsot vezetik be a lengyelek az EU-ban. Az adókulcs mellett a szociális hozzájárulást is csökkentik a kisvállalatok esetében.

A kormány emellett indít egy 23 milliárd zlotys programot, melynek keretében az idősek életkörülményein próbálnak javítani. Ezen felül egy 5 milliárd zlotys terv készül helyi utak felújítására, illetve a családok beiskolázási költségeit is igyekszik enyhíteni a lengyel kormány azzal, hogy minden 18 év alatt gyermek után 300 zlotyt (mintegy 22 ezer forint) ad az iskolaév kezdete előtt.

Gazdasági szempontból a társasági adókulcs csökkentése a legjelentősebb lépés, bár az új 9%-os kulcs egyelőre csak a kkv-kre fog vonatkozni. Első lépésben azonban ez Magyarországon is így volt, hogy az 500 millió forintos árbevétel alatti részre csökkent az adó, majd azt terjesztették ki. A lengyel lépéssel tovább élesedhet a verseny Közép-Európában a külföldi beruházásokért, a jelek szerint Varsó felveszi a magyar kormány által odadobott kesztyűt.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-07-16 08:16
A kínai statisztikai hivatal hétfőn azt közölte, hogy Kína hazai összterméke (GDP) éves ...
Makrogazdaság / 2018-07-16 06:33
Viszonylag csendes hetünk lesz a nyári uborkaszezonban, legalábbis előre tervezhető makroadatból nem ...
Makrogazdaság / 2018-07-15 15:19
A futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről ...
Makrogazdaság / 2018-07-14 14:00
A kisdöntő a csalódott csapatok meccse, szokták mondani, de ha megnézzük az elmúlt évek ...
Makrogazdaság / 2018-07-13 16:28
Növekszik a foglalkoztatás, csökken a munkanélküliség és a szegénység, miközben a munkahelyekre ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!