EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-01-14 13:35 - A legjobb megoldás az, ha a Brexit után döntenek a függetlenedésről (portfolio.hu)
A skót miniszterelnök szerint továbbra is a függetlenség kínálja a legjobb jövőt Skócia számára, de az erről szóló döntés akkor lesz esedékes, ha már körvonalazódott a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszere.


Nicola Sturgeon a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: jelenleg nagy a zűrzavar abban a kérdésben, hogy milyen lesz Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszere, és a skótok szeretnének már tisztán látni ebben az ügyben.

Sturgeon szerint annak alapján, amit a brit kormány és az Európai Unió mond, ősz tájékán lehet majd pontosabb képet alkotni Nagy-Britannia és az EU majdani viszonyrendszeréről, és várhatóan ő is akkor tudja majd megítélni, hogy mi a megfelelő következő lépés Skócia számára.

Úgy fogalmazott, hogy ebben az időpontban kell meghatározni, hogy Skócia az EU-val kialakuló új brit kapcsolatrendszert választja-e, vagy jogot formál arra, hogy független országgá váljon.


A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból. A skót kormány jelenleg érvényes álláspontja ugyanakkor az, amíg a brit kilépés feltételrendszere bizonytalan, addig korai lenne az új függetlenségi referendum idejét meghatározni.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-01-19 07:37
Még ebben a parlamenti ciklusban van esély a vendéglátást terhelő áfamix egyszerűsítésére, az ...
Makrogazdaság / 2018-01-18 20:58
A francia elnök szerint Párizs "sem büntetni, sem jutalmazni nem akarja" Londont azért, mert ...
Makrogazdaság / 2018-01-18 20:24
2017 a második legmelegebb év volt az ipari forradalom óta a földön. 2016 volt a legforróbb ...
Makrogazdaság / 2018-01-18 20:04
Több rendezvényt is szervez az idén a Budapesti Corvinus Egyetem abból az alkalomból, hogy néhány ...
Makrogazdaság / 2018-01-18 18:20
Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben szögezte le, hogy soha nem változott meg a ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!