EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-01-13 13:30 - Trump adott egy utolsó esélyt - Ezzel mindenkinél kihúzta a gyufát (portfolio.hu)
Oroszország elutasítja Donald Trump amerikai elnök közleményét az iráni atomprogramról kötött hathatalmi megállapodással kapcsolatban. Az Európai Unió meglehetősen hűvösen reagált Trump javaslatára.


Az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy egyelőre meghosszabbítja az Irán elleni szankciók felfüggesztését, de mint írta, "ez az utolsó eset", hogy - igazolva a nukleáris megállapodásban foglaltak Irán általi betartását - kiterjeszti a szankciók felfüggesztését további 120 napra.

Az Egyesült Államok még nem vonul ki a megállapodásból, de a mostani igazolás jelentette az utolsó esélyt. Ha viszont nem kerül elérhető távolságba az egyezmény módosítása, Washington a maga részéről azonnal felmondja azt - írta Trump.

Irán ere reagálva közölte, hogy a megállapodást nem hajlandó újratárgyalni. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pedig szombaton orosz hírügynökségek szerint kijelentette, hogy Trump buldózerrel próbálja megváltoztatni a megállapodást. Hozzátette, hogy szerinte az amerikai kormány már eldöntötte, hogy a maga részéről felmondja a megállapodást, és ez egy nagy külpolitikai hiba volt.

Az Európai Unió szombaton első állásfoglalásában hűvösen reagált az amerikai elnök indítványára. Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Federica Mogherininek szóvivője leszögezte, hogy az EU tartja magát az Iránnal kötött atomalkuhoz.

Számunkra a legfontosabb a megállapodásban foglaltak teljes és hatékony betartása
- fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy Tudomásul veszik Donald Trump nyilatkozatát.

A német külügyminisztérium annyit közölt, hogy folytatja a megállapodás végrehajtását, és a berlini vezetés találkozni fog európai partnereivel, megvitatandó, hogyan reagáljanak az amerikai elnök álláspontjára.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-01-21 20:46
Üdvözölte Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer bajor kormányfő, a Kereszténydemokrata ...
Makrogazdaság / 2018-01-21 16:44
A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével folytatandó ...
Makrogazdaság / 2018-01-21 14:11
Franciaország felszólítja Törökországot, hogy hagyja abba a kurdok elleni offenzívát Szíria ...
Makrogazdaság / 2018-01-21 09:11
A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás ...
Makrogazdaság / 2018-01-21 07:56
Pontosan egy évvel Donald Trump elnöki beiktatásának ceremóniája után, amikor nők százezrei ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!