EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-01-13 15:00 - Itt a TOP10-es lista a Magyarországon alattomos módon dráguló termékekről (portfolio.hu)
A tankönyvek és a baromfihús ára az állami intézkedéseknek köszönhetően jelentős mértékben mérséklődött tavaly, közben viszont több alapvető élelmiszer sokkal drágább lett. Összeszedtük a hazai infláció "legjeit".

Pénteken számolt be róla a Központi Statisztikai Hivatal, hogy tavaly decemberben az egy évvel korábbi állapothoz képest 2,1%-kal növekedtek a fogyasztói árak Magyarországon.

Itt a TOP10-es lista a Magyarországon alattomos módon dráguló termékekről


A főbb termékcsoportok közül a szeszes italok és a dohánytermékek, illetve az élelmiszerek drágultak a leginkább, miközben például a ruházkodási cikkek ára alig emelkedett, a tartós fogyasztási cikkek esetében pedig árcsökkenést állapított meg a KSH.

Itt a TOP10-es lista a Magyarországon alattomos módon dráguló termékekről


A decemberi adatok nyilvánosságra kerülésével azt is megtudhattuk, hogy a főbb kategóriákon belül mely részletes termékcsoportokban tapasztalhattuk a legnagyobb árváltozást.

Itt a TOP10-es lista a Magyarországon alattomos módon dráguló termékekről


  • A tankönyvek ára 2016 decemberéhez képest összességében 58,7%-kal csökkent annak köszönhetően, hogy idén szeptembertől kiszélesítette a kormány a kedvezményezettek körét, ezáltal pedig már az elsőtől a kilencedik osztályig minden gyermek ingyen kapta a tankönyvcsomagot.
  • A cukor 12,5%-kal lett olcsóbb, szoros összefüggésben azzal, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai alapján a világpiaci ár 2017 márciusától kezdve zuhanni kezdett.
  • A baromfihús esetében 11,8%-os áresést tapasztalhattunk, ami a 2017 eleji áfacsökkentésnek volt betudható. (27%-os áfakulcs helyett 5%-os)


Az árváltozási spektrum másik végén a tojás, a tejtermékek, illetve a fűtőanyagok foglalnak helyet. Általánosságban véve elmondható, hogy a bérnövekedéssel összefüggésbe hozható életszínvonal-javulás - különösképp az alacsony keresetűek esetében - az élelmiszerkereslet élénkülését eredményezte, ami az árakban is lecsapódott.

Itt a TOP10-es lista a Magyarországon alattomos módon dráguló termékekről


  • A madárinfluenza miatti tojóállomány-csökkenés, illetve a Nyugat-Európában kirobbant fipronilos rovarirtószeres tojásszennyezési ügy miatt számottevően visszaesett a tojáskínálat, melynek eredményeként tavaly közel 40%-kal ugrottak meg a tojásárak itthon. Mindezt annak ellenére, hogy 2017. január 1-jétől a tojás áfája is 27%-ról 5%-ra csökkent.
  • Érdemes még kiemelni a vaj és vajkrém árát, amely egy év alatt 15,1%-kal került feljebb. A tejtermékek (7,9%) drágulása főképp azzal magyarázható, hogy az EU-s tejkvóta 2015-ös megszüntetését követően a tej ára jelentősen csökkent, ami a termelőket a tejtermelés visszafogására sarkallta. Ennek - illetve a globális kereslet erősödésének - következtében az árak gyorsan emelkedni kezdtek. Itthon az sem segített sokat a helyzeten, hogy a friss tej áfája is csökkent 2017 januárjától.
  • A tűzifa egy év alatt 13,3%-kal drágult. Igazán ősszel lódultak meg az árak, miután rendszeresen arról lehetett olvasni, hogy hiánycikké vált a fűtőanyag.
  • A dohányáruk (+10,6%) a 2017-es jövedékiadó-emelés következtében drágultak.
  • A gabonafélék globális áremelkedése mellett a már említett hazai tényező (béremelkedésből fakadó áremelés, illetve a növekvő kereslet) járult hozzá a kenyér 7,7%-os drágulásához.
(Címlapkép forrása: Shutterstock)

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-04-24 18:15
Jobban szeretném, ha közvetlenül lehetne tárgyalni kereskedelmi kérdésekről a franciákkal, de az ...
Makrogazdaság / 2018-04-24 12:28
Irán kiléphet az atomsorompó-egyezményből, ha Donald Trump amerikai elnök felmondja az iszlám ...
Makrogazdaság / 2018-04-24 11:18
A márciusi 103,3 pontról 102,1 pontra esett áprilisban a német Ifo üzleti hangulatindex értéke, ami ...
Makrogazdaság / 2018-04-24 09:45
2017-ben 33 millióan éltek súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban, ami a népesség 6,7%-át ...
Makrogazdaság / 2018-04-23 19:56
Távozik Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) éléről - jelentette be az ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!