EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-01-13 12:05 - Kiakadtak a brutális áremeléseken - Forradalom szélén a magyarok kedvelt turistaparadicsoma (portfolio.hu)
A héten komoly tüntetések kezdődtek Tunéziában, miután a kormány az év elején a legtöbb népszerű termék árát és adóját megemelte, hogy ezzel szedje rendbe a költségvetést. A lépésekben az IMF kérései is szerepet játszottak, az emberek szerint viszont itt az idő, hogy távozzon a vezetés, mely az Arab tavasz után elsőként került hatalomra.


Újabb lőporoshordó robbant felKomoly tömegtüntetések jellemezték a héten a tunéziai városok utcáit, a helyi rendőrségnek könnygázzal kellett oszlatnia a feldühödött embereket és több mint háromszáz résztvevőt le is tartóztattak. A CNN híre szerint legalább egy halottja is van a tüntetéseknek, melyek múlt vasárnap kezdődtek, amikor az emberek elkezdtek tiltakozni az ország új pénzügyi törvénye ellen, mely egyrészt egy sor termék és szolgáltatás szabott árát emelte meg, másrészt komoly áfa-emeléseket is tartalmazott.

A gazdasági problémákra válaszul a Reuters beszámolója szerint most a kormány felemelte az üzemanyagárakat, emellett a telefonálás és az internethasználat, valamint a hotelszobák ára is lényegesen magasabb lett. Sőt, a New York Times beszámolója szerint a zöldségek és a gyümölcsök ára is megugrott.

Az embereknek meg kell érteniük, hogy a helyzet rendkívüli, az országuk komoly nehézségekkel néz szembe, de hiszünk abban, hogy 2018 lesz az utolsó ilyen nehéz év Tunézia számára

- próbálta hűteni a kedélyeket Youssef Chahed miniszterelnök.

A kormány természetesen az ellenzéket vádolja a tüntetések szervezésével, de nem csak a klasszikus ellenzéki pártokról beszélnek. Alakult ugyanis egy fiatal mozgalom, mely Fech Nestannow (szabad fordításban "Mire várunk még?") névre keresztelte magát. Az egyik vezető szerint a jelenlegi tunéziai vezetés semmivel sem különb elődeinél, ahelyett, hogy tárgyalna a tiltakozókkal, kriminalizálja őket. Ez az összehasonlítás azért érdekes, mert éppen Tunézia volt az Arab tavasz minta országa, ahol elsőként jutott hatalomra demokratikus vezetés a 2011-ben kirobbant tömegmozgalmak hatására. Az utóbbi években azonban a gazdasági problémákat csak tetézték a terrortámadások és a biztonsági kockázatok. Nem véletlen, hogy az észak-afrikai országnak hét év alatt kilenc kormánya volt.

Egy tüntető a BBC-nek azt mondta, hogy a megélhetési költségek jelentős emelkedése ellen demonstrálnak, példaként említette, hogy a gyógyszerekért is egyre többet kell fizetni, miközben a fizetések nem emelkednek. Szerinte nem most van az áremelések ideje - tette hozzá.

Követel az IMFPersze Tunéziának nem sok választása van, ugyanis 2015-ben az IMF 2,9 milliárd dolláros hitelcsomagot szavazott meg számára, amiért cserébe komoly reformokat, illetve a költségvetési hiány csökkentését írta elő. Ez azonban egyelőre lassan halad, a deficit a várakozások szerint még tavaly is a GDP 6%-a körül lehetett, idén pedig 4,9%-ra szeretné leszorítani a kormányzat. Az Arab Tavasz előtt, amikor még jöttek a bevételek a turizmusból, 3% körül volt a hiány, azóta azt megközelíteni sem sikerült.

Kiakadtak a brutális áremeléseken - Forradalom szélén a magyarok kedvelt turistaparadicsoma


Ami ellen most tüntetnek, azok valóban fájdalmas intézkedések, de szükségesek. Tunéziának most ilyen fájdalmas reformokra van szüksége

- mondta a CNN-nek Lise Storm, a University of Exeter tanára.

Az IMF többek között azt javasolta az országnak, hogy jelentős leépítéseket hajtson végre a közszférában, hiszen annak költségei az összes kormányzati kiadás felét viszik el. Egyelőre annyit sikerült elérni, hogy nagyrészt befagyasztották a létszámot, viszont részben emiatt 12%-ra kúszott fel a munkanélküliségi ráta.

Tovább nehezíti a kormány helyzetét, hogy a legnagyobb tunéziai szakszervezet az áremelések hatására a minimálbér és a segélyek emelését követeli, amire egy hetet adott. Vagyis könnyen lehet, hogy a következő napokban csak súlyosbodik majd a helyzet, még intenzívebb tiltakozások jönnek.

A címlapkép forrása: Fethi Belaid/AFP

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-07-17 09:19
A 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozásról szóló amerikai hírszerzési jelentések ...
Makrogazdaság / 2018-07-16 20:48
Donald Trump amerikai elnök "termékeny párbeszédnek" minősítette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ...
Makrogazdaság / 2018-07-16 19:29
Elfogadta a brit kormány hétfőn azokat a módosításokat, amelyeket a kormányzó Konzervatív Párt ...
Makrogazdaság / 2018-07-16 18:16
Oroszország érdeklődik a 2036-os olimpia megrendezése iránt, nyilatkozta hétfőn Sztanyiszlav ...
Makrogazdaság / 2018-07-16 17:03
Az Országgyűlés hétfőn 123 igen szavazattal, 49 nem ellenében elfogadta a jövő évi költségvetés ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!