EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-01-12 11:28 - Fogy a levegő Észak-Korea körül: szövetségese adhatja meg a kegyelemdöfést (portfolio.hu)
Fogyni látszik a levegő az észak-koreai vezetés körül, miután kiderült, hogy Kína - a korábban elfogadott szankciókkal összhangban - decemberben a korábbi felére csökkentette kereskedelmi forgalmát az országgal. Szakértők úgy vélik, hogy a kereskedelmi elszigetelésen keresztül van legnagyobb esély a kommunista ország térdre kényszerítésére, amiben kulcsfontosságú szerepe van Kínának.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa még decemberben újabb szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen, hogy ezzel kényszerítse atom- és rakétaprogramjának feladására Kim Dzsongun rezsimjét. A testület ellenszavazat nélkül állapodott meg abban, hogy korlátozzák az üzemanyag- és nyersolaj-exportot az országba, illetve szabályozzák a koreaiak hazautalásait. Szakértők szerint az eddigi szankciókkal szemben azért fájhat nagyon az új lépések keretében megszavazott olajimport-korlátozás, mivel ezzel gyakorlatilag meg lehetne bénítani az észak-koreai gazdaság működését.

A történetben kulcsfontosságú szerep jut Kínának, hiszen elsősorban ő exportál olajat Észak-Koreába. Bár a világ második legnagyobb gazdasága korábban is kiállít a szankciók szükségessége mellett, idáig azonban a nyersanyag-szállításokat hivatalosan nem volt hajlandó leállítani. Ez most megváltozni látszik,

a decemberi külkereskedelmi adatok alapján ugyanis egyetlen hónap alatt 51%-kal csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom volumene.


A kínai export 23%-kal esett vissza, míg az import tekintetében 82%-os zuhanásról számoltak be a statisztikák. 2017 egészére nézve 10%-kal mérséklődött a külkereskedelmi forgalom, amelynek összértéke immár alig haladja meg az 5 milliárd dollárt.

Örömmel tapasztaljuk, hogy Kína bizonyítja elkötelezettségét a szankciók érvényesítése mellett. Jó munkát végeznek a kiskapuk bezárásában.

- fogalmazott az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik vezető tisztségviselője, Brian Hook.

Amerika és szövetségesei a decemberben elfogadott szankciók betartásától várják az áttörést az észak-koreai tárgyalásokban, vagyis, hogy ezek segítségével lehetne tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Kim Dzsongunt. Bár a Kínával való külkereskedelmi forgalom visszaesése valóban fáj az északi rezsimnek, az eddigi nyilatkozatok alapján nem úgy tűnik, hogy bármilyen körülmények között hajlandók lennének tárgyalni atomprogramjukról.(Bloomberg)
(Címlapkép forrása: str / kcna via kns / Afp)

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-07-17 09:19
A 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozásról szóló amerikai hírszerzési jelentések ...
Makrogazdaság / 2018-07-16 20:48
Donald Trump amerikai elnök "termékeny párbeszédnek" minősítette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ...
Makrogazdaság / 2018-07-16 19:29
Elfogadta a brit kormány hétfőn azokat a módosításokat, amelyeket a kormányzó Konzervatív Párt ...
Makrogazdaság / 2018-07-16 18:16
Oroszország érdeklődik a 2036-os olimpia megrendezése iránt, nyilatkozta hétfőn Sztanyiszlav ...
Makrogazdaság / 2018-07-16 17:03
Az Országgyűlés hétfőn 123 igen szavazattal, 49 nem ellenében elfogadta a jövő évi költségvetés ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!