EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-01-12 11:28 - Fogy a levegő Észak-Korea körül: szövetségese adhatja meg a kegyelemdöfést (portfolio.hu)
Fogyni látszik a levegő az észak-koreai vezetés körül, miután kiderült, hogy Kína - a korábban elfogadott szankciókkal összhangban - decemberben a korábbi felére csökkentette kereskedelmi forgalmát az országgal. Szakértők úgy vélik, hogy a kereskedelmi elszigetelésen keresztül van legnagyobb esély a kommunista ország térdre kényszerítésére, amiben kulcsfontosságú szerepe van Kínának.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa még decemberben újabb szankciókat fogadott el Észak-Korea ellen, hogy ezzel kényszerítse atom- és rakétaprogramjának feladására Kim Dzsongun rezsimjét. A testület ellenszavazat nélkül állapodott meg abban, hogy korlátozzák az üzemanyag- és nyersolaj-exportot az országba, illetve szabályozzák a koreaiak hazautalásait. Szakértők szerint az eddigi szankciókkal szemben azért fájhat nagyon az új lépések keretében megszavazott olajimport-korlátozás, mivel ezzel gyakorlatilag meg lehetne bénítani az észak-koreai gazdaság működését.

A történetben kulcsfontosságú szerep jut Kínának, hiszen elsősorban ő exportál olajat Észak-Koreába. Bár a világ második legnagyobb gazdasága korábban is kiállít a szankciók szükségessége mellett, idáig azonban a nyersanyag-szállításokat hivatalosan nem volt hajlandó leállítani. Ez most megváltozni látszik,

a decemberi külkereskedelmi adatok alapján ugyanis egyetlen hónap alatt 51%-kal csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom volumene.


A kínai export 23%-kal esett vissza, míg az import tekintetében 82%-os zuhanásról számoltak be a statisztikák. 2017 egészére nézve 10%-kal mérséklődött a külkereskedelmi forgalom, amelynek összértéke immár alig haladja meg az 5 milliárd dollárt.

Örömmel tapasztaljuk, hogy Kína bizonyítja elkötelezettségét a szankciók érvényesítése mellett. Jó munkát végeznek a kiskapuk bezárásában.

- fogalmazott az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik vezető tisztségviselője, Brian Hook.

Amerika és szövetségesei a decemberben elfogadott szankciók betartásától várják az áttörést az észak-koreai tárgyalásokban, vagyis, hogy ezek segítségével lehetne tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Kim Dzsongunt. Bár a Kínával való külkereskedelmi forgalom visszaesése valóban fáj az északi rezsimnek, az eddigi nyilatkozatok alapján nem úgy tűnik, hogy bármilyen körülmények között hajlandók lennének tárgyalni atomprogramjukról.(Bloomberg)
(Címlapkép forrása: str / kcna via kns / Afp)

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-04-24 18:15
Jobban szeretném, ha közvetlenül lehetne tárgyalni kereskedelmi kérdésekről a franciákkal, de az ...
Makrogazdaság / 2018-04-24 12:28
Irán kiléphet az atomsorompó-egyezményből, ha Donald Trump amerikai elnök felmondja az iszlám ...
Makrogazdaság / 2018-04-24 11:18
A márciusi 103,3 pontról 102,1 pontra esett áprilisban a német Ifo üzleti hangulatindex értéke, ami ...
Makrogazdaság / 2018-04-24 09:45
2017-ben 33 millióan éltek súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban, ami a népesség 6,7%-át ...
Makrogazdaság / 2018-04-23 19:56
Távozik Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) éléről - jelentette be az ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!