EnglishAAA

Makrogazdaság

2018-01-12 08:18 - Egyes magyar cégek a kötelező idei béremelést sem fizetik ki (portfolio.hu)
Trükköznek a vállalatok, hogy ne kelljen kifizetniük az idén is jelentősen megemelt bérminimumot. Leginkább a kisebb cégeknél kerülnék ki a bérminimummal járó kiadást - olvasható a Magyar Idők pénteki számában.

A lapnak az ipari szereplőknél jelen lévő Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta, számos, a munkavállalók számára megalázó intézkedést hoz a kis- és középvállalkozások egy része, hogy megússza a garantált bérminimum jelentős emelését. László Zoltán szerint számos cég úgy módosítja a foglalkoztatott munkakörét, hogy ahhoz már ne kelljen végzettség, így a 181 ezer forintra emelkedő bérminimumnál alacsonyabb összeget is adhat.

A szakszervezet ebben az esetben azt tanácsolja, hogy a dolgozók ne írják alá a munkakörök módosítására vonatkozó szerződésmódosítást. László Zoltán beszélt arról is, hogy továbbra is elterjedt, hogy a minimálbérre bejelentett munkavállaló a jövedelme egy részét zsebbe kapja. Az érintett kkv-k jelentős része nem tagja egyetlen munkaadói érdekképviseletnek sem, így az egyeztetések rendkívül nehézkesek - tette hozzá.

2018.01.11 07:03 Nincs vége a "minimálbér plusz zsebbe fizetés" világának

Sejteni lehetett, hogy a tavalyi és az idei kötelező béremelést lesznek olyan cégek, amelyek nem tudják kigazdálkodni. Ez elsősorban az alacsonyabb termelékenységű, kisebb cégekre jellemző, így nem biztos, hogy "trükközésről" van szó, hanem egyszerűen arról, hogy a jelentős kötelező béremelések veszteségbe taszíthatják a kevésbé hatékony vállalatokat és ezt igyekeznek elkerülni az ilyen lépésekkel a munkaadók.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-01-19 07:37
Még ebben a parlamenti ciklusban van esély a vendéglátást terhelő áfamix egyszerűsítésére, az ...
Makrogazdaság / 2018-01-18 20:58
A francia elnök szerint Párizs "sem büntetni, sem jutalmazni nem akarja" Londont azért, mert ...
Makrogazdaság / 2018-01-18 20:24
2017 a második legmelegebb év volt az ipari forradalom óta a földön. 2016 volt a legforróbb ...
Makrogazdaság / 2018-01-18 20:04
Több rendezvényt is szervez az idén a Budapesti Corvinus Egyetem abból az alkalomból, hogy néhány ...
Makrogazdaság / 2018-01-18 18:20
Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben szögezte le, hogy soha nem változott meg a ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!