EnglishAAA

Makrogazdaság

2017-11-14 09:00 - Megjött a friss GDP-adat! (portfolio.hu)
Az idén a harmadik negyedévben 0,8%-kal bővült a gazdaság az előző negyedévhez képest. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adat szerint az éves GDP-növekedés 3,8% volt.

A nyers adatra vonatkozó piaci előrejelzések konszenzusa 3,7% volt, a prognózisok 3,2 és 4,0% között szóródtak. Ehhez képest az éves alapú kiigazítatlan GDP-növekedést most 3,6%-ra becsülte a KSH, vagyis az adat nem jelent meglepetést.

A statisztikai hivatal az első becsléskor csak utalásokat tesz a növekedés szerkezetére. Most is csak annyit közölt, hogy a növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá.

Előzetesen is azt lehetett sejteni, hogy az éves GDP-növekedéshez
  • a jó nemzetközi konjunktúra által hajtott ipari termelés,
  • a tavalyi összeomlás után az EU-források segítségével talpra álló építőipar, illetve
  • a gyors béremelkedésből profitáló szolgáltatások

járultak hozzá. A mezőgazdaság a tavalyi rekordév után gyengébben teljesített.

Felhasználási oldalról nézve a belső motorok lehettek erősek. A lakossági fogyasztás és a beruházás vélhetően tovább pörgött, ám ennek magas importvonzata miatt az export-import olló hozzájárulása a növekedéshez negatív lehetett.

További részletek hamarosan.

A sokféle GDP-növekedésről - Így nézzük mi
A KSH többféle GDP-mutatót is közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított (yoy) indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított (wda), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított (swda). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak (headline). Ennek oka, hogy a munkanapok száma (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért az összehasonlítást is megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított (qoq) GDP-index természetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított, mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs is értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ez a mutató is rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos.

A címlapkép az Opel magyarországi gyárában készült, forrás: MTI Fotó / Varga György

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-02-23 20:26
Pusztán illúziókon alapul a brit kormány álláspontja az Európai Unió és az Egyesült Királyság ...
Makrogazdaság / 2018-02-23 17:23
Pénteken az Egyesült Államok új, minden eddiginél keményebb szankciókról döntött Észak-Koreával ...
Makrogazdaság / 2018-02-23 16:58
A Lánchíd felújítása három, három és fél évig fog tartani, szemben a megjelent hírekkel, amelyek hat ...
Makrogazdaság / 2018-02-23 16:35
Már két hónap sincs, és kötelezően elektronikusan kell a közbeszerzési eljárásokat bonyolítani ...
Makrogazdaság / 2018-02-23 14:24
Valóban Magyarországon az egyik legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban, de - az ismét terjedő ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!