EnglishAAA

Makrogazdaság

2017-09-22 21:37 - Trump és Kim Dzsong Un példátlan gyalázkodása után nyugtat az orosz külügyminiszter (portfolio.hu)
Miután Kim Dzsong Un "mentálisan zavart, szenilis amerikai vénembernek" nevezte az amerikai elnököt, utóbbi pedig azt mondta az észak-koreai vezetőről, hogy "nyilvánvalóan őrült, aki teljes nyugalommal éhezteti és gyilkolja a saját népét", önmérsékletre intette a feleket az orosz külügyminiszter péntek este. Ez nem véletlen, hiszen megfigyelők szerint példátlan (nyelvezetű) volt az észak-koreai diktátor által aláírt, Amerikát és Trumpot gyalázó közlemény, és Trump is egyértelműen személyében támadta a diktátort. Közben újabb hidrogénbomba felrobbantásával fenyegetőzött az észak-koreai külügyminiszter.

Példátlan szintre emelkedett a gyalázkodásÚjra rendkívüli a feszültség az Egyesült Államok és Észak-Korea között, miután Trump az ENSZ-közgyűlésen is kiosztotta az elszigetelt államot és vezetőjét, majd tegnap bejelentette, hogy Kínát rávette, ne nyújtsanak hitelt észak-koreaiaknak, azaz tovább fokozzák a szankciókat. Ezután jött a példátlan nyelvezetű és tartalmú észak-koreai közlemény, hiszen eddig Kim Dzsong Un nem támadta személyében Trumpot és az sem, hogy ő olvasta volna fel a tévében az általa alá is írt közleményt - mutat rá az Index.

A közleményben az észak-koreai vezető "a történelem legkeményebb ellenlépésének" számításba vételével fenyegette meg az Egyesült Államokat, és "mentálisan zavart, szenilis amerikai vénembernek" nevezte az amerikai elnököt a KCNA észak-koreai állami hírügynökség pénteki jelentése szerint.

Trump sem volt rest felvenni a kesztyűt és pénteki Twitter-üzenetében ismét megfenyegette Kim Dzsong Unt: az amerikai elnök szerint "példátlan próbatétel elé fogják állítani" az észak-koreai vezetőt. Trump szerint Kim Dzsong Un "nyilvánvalóan őrült, aki teljes nyugalommal éhezteti és gyilkolja a saját népét".

Lavrov önmérsékletre intette Washingtont és PhenjantAz Egyesült Államok és Észak-Korea vezetőinek vissza kell fogniuk harcias retorikájukat - mondta az orosz külügyminiszter pénteken New Yorkban, és figyelmeztetett arra is, hogy a hatok és Irán közötti nukleáris megállapodás összeomlása csak a phenjani rezsimet bátorítaná.

"Elfogadhatatlan tétlenül szemlélni Észak-Korea kalandorságát a rakétáival, de szintén elfogadhatatlan egy háború kirobbantása a Koreai-félszigeten" - jelentette ki Szergej Lavrov újságíróknak az ENSZ-közgyűlésen.

A tárcavezető rossznak és elfogadhatatlannak nevezte az észak-koreai válságban Washington és Phenjan legfrissebb kölcsönös fenyegetéseit. "Le kell hűteni a forró fejeket, s meg kell érteni, hogy szünetre, valamiféle párbeszédre van szükség" - hangsúlyozta a miniszter. Lavrov azt mondta, hogy üdvözölné, ha felmerülne az igény a közvetítésre, amely szerepre - mint mondta - António Guterres ENSZ-főtitkár mellett egy sor semleges európai állam is jelentkezett eddig.

Lavrov említést tett arról is, hogy a Teherán nukleáris programjáról szóló, 2015-ben kötött megállapodás összeomlása, kevés ösztönzőt nyújtana Észak-Koreának ahhoz, hogy a szankciók feloldása fejében felhagyjon saját atomprogramjával. Az atomalku értelmében Irán megígérte, hogy békés célokra korlátozza atomprogramját, és nem tesz szert atomfegyverre, amiért cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldotta a Teherán gazdaságát fojtogató szankciók nagy részét.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter mindeközben az ABC amerikai televíziónak hangsúlyozta: kihívást jelent, hogy fokozódik a feszültség Észak-Koreával, de a diplomáciai erőfeszítések "töretlenül" folytatódnak.

"A legerősebb szankciókat léptettük életbe, amelyek valaha sújtották Kim Dzsong Unt. Így nyomást gyakorolnak rá a szankciók és a világ minden részéből érkező hangok egyaránt" - mondta erről Tillerson.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Makrogazdaság / 2018-07-17 23:22
A megállapodás - amely a globális gazdaság közel harmadát, összességében mintegy 600 milliós piacot ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 22:00
Szoros győzelmet aratott Theresa May brit miniszterelnök kedden este egy fontos parlamenti ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 17:20
Megjelent a BKK közbeszerzési felhívása a Széna tér felújítására, a kiírás a kozbeszerzes.hu-n ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 16:57
Rekordszámú, csaknem 6 millió turista érkezett az év eleje óta légi úton a dél-törökországi Antalya ...
Makrogazdaság / 2018-07-17 14:45
Elmaradtak a júliusban várt tömegegek a horvát tengerparton: a hónap elejétől 15-ig a vendégéjszakák ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!