EnglishAAA

Ingatlan

2018-07-05 08:27 - Összegyűjtöttük: minden, amit a lakásáfáról tudni érdemes (portfolio.hu)
Egy nappal ezelőtt számoltunk be róla, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádiónak adott interjújában többek között elmondta, hogy a tervek szerint a kormánynak nem áll módjában meghosszabbítani a kedvezményes 5%-os új lakásokra vonatkozó áfát 2019. december 31. utáni időszakra. A vásárlóknak és az újlakás-fejlesztőknek tehát jócskán át kell gondolni a döntéseiket, és ez bizonyára nagy hatással lesz a hazai ingatlanpiacra is. Amikor 2016-ban bejelentették, hogy a kormány milyen adócsökkentéssel él az új lakásokra vonatkozóan, az sem hagyta érintetlenül a piacot, sőt szinte robbanásként érte. Összeszedtük, hogy milyen következményekkel járt az adócsökkentés bejelentése.

Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!


Előzmény2015 szeptemberében lehetett először hallani róla, hogy a kormány nyitott az új lakásokra vonatkozó áfa csökkentésére, bár ekkor még feltételes módban beszéltek róla. A ingatlanpiac különböző szereplői ekkor már nagyon szorgalmazták az enyhítést, a műszaki követelmények, valamint az építési költségek is emelkedtek, így a korábbi négyzetméterárakon már nem érte meg lakást építeni a fejlesztőknek. Főleg igaz volt ez a vidéki és a főváros külső területeire, ahol bevételek gyakorlatilag még a költségeket sem fedték le, így 2014-ben például 8360 új lakást építettek, míg ez a szám a válság előtti évben 36 ezer volt.

2015.09.30 13:25 Ezt hozhatja a bejelentés: olcsóbbak lesznek a lakások?
2015.10.01 16:00 Úgy kell az áfacsökkentés, mint egy falat kenyér

Parlament megszavazta: 2016. január 1-től 5%-ra csökken a lakásáfa.

2015. december 15-én megszavazták, hogy 27 százalékról 5 százalékra mérséklődjön az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója a 2016-2019 közötti négy éves időszakban. A kedvezményes kulcs nem a teljes építkezési folyamatra, hanem csak az értékesített lakásoknál, a végső árban érvényesül, továbbá a törvény egy felső korlátot is szabott a lakások méretében:
  • Többlakásos lakóingatlanok esetében maximum 150 négyzetméteres hasznos alapterületű lakásokra.
  • Egylakásos lakóingatlanok esetében (pl. családi házak) 300 négyzetméteres hasznos alapterületű lakásokra.

A kormánynak lényegében három célja volt a csökkentett áfával, egyrészt, hogy hozzájáruljon a lakáspiac élénkítésén keresztül a gazdasági növekedés fellendítéséhez, másrészt a foglalkoztatás bővítéséhez, harmadrészt pedig az otthonteremtési esély növeléséhez. A számokat tekintve pedig egyértelmű, hogy nemcsak a fejlesztők és a vásárlók jártak jól a csökkentéssel, hanem a kormány is. A Portfolio számításai szerint a 2014-es 8 ezer épített új lakás utáni adóbevételek szintje már úgyis elérhető, ha csak 3 ezerrel több lakást építenek a kedvezményes adózás mellett. A csökkentés költségvetési hatása tehát hamar pozitívvá vált, köszönhetően az élénk beruházási aktivitásnak és így a bérjárulékoknak, a jövedelemadóknak, jövedéki adóknak, stb.

2015.12.15 14:12 Megszavazta a parlament az áfacsökkentést

Mindezzel párhuzamosanSzintén 2016. január 1-től jelentős módosítás történt a CSOK-ban, amellyel a háromgyermekes családok már 10 millió forintos, míg a kétgyermekesek 2,6 millió forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhettek új lakás vásárlása esetén. Bár az áfacsökkentés miatt elméletileg a már futó újlakás-projektek esetében az áraknak csökkenniük kellett volna, 2016-ban még olyan alacsony volt a kínálat az új lakásokból, hogy a CSOK bővítés bejelentése után, a megnövekedett érdeklődést látva az árak felfelé kezdtek el mozogni. Így lényegében a kismértékű kínálat, és a megnövekedett kereslet kioltotta az áfacsökkentés hatását.

Következmény 1: A fejlesztők "lenyelték" a csökkentést

A megnövekedett érdeklődés és a lassan beinduló építkezések tehát elérték, hogy az a kevés fejlesztő, aki a piacon volt, az árakban is reagált a túlkeresletre. Bár egyre többen léptek a fejlesztések útjára, a magas kereslet felszívására ez nem volt elegendő, ami azt eredményezte, hogy a CSOK bővítésével nemcsak a vásárlók jártak jól, de a fejlesztők is nagyot nyertek. Az áfacsökkentés korai eredményei tehát emelkedést hoztak az új lakások áraiban, nyereséges beruházásokat a fejlesztőknek, ami pedig egyre több és több építkezést generált.

2016.01.14 11:15 A fejlesztők a CSOK-ot is benyelhetik az áfával együtt
2016.01.15 13:50 A csúnya, gonosz ingatlanfejlesztők lenyelik az áfát

Következmény 2: Minden felgyorsult

A kedvezményes áfa bejelentése után szinte felrobbant az újlakás-piac. Év végére számos új fejlesztést jelentettek be, a vásárlók pedig kapkodtak a lakások után, mindezzel párhuzamosan természetesen az árak is folyamatosan meneteltek felfelé. A gyors fellendülés pedig félelmeket is elindított a piacon, kérdéses volt, hogy a telekárak mennyivel fognak emelkedni a rengeteg új fejlesztés bejelentésének hatására, illetve sokan attól is tartottak, hogy megjelennek újra olyan fejlesztők, akik végül félbehagyják a projektet különböző forráshiányból fakadó problémák miatt.

2017.01.01 13:20 Még várnia kell annak, aki fél az átveréstől az újlakás-piacon
2016.12.21 13:20 Elárasztják jövőre az új lakások Budapestet

Következmény 3: A munkaerőhiány lett az egyik legnagyobb gond

A 2017-es évtől már érezhető volt, hogy a megnövekedett építőipari igényeket sem a munkaerő, sem az anyagok nem tudják kiszolgálni. A bérek és az építési költségek erős emelkedése pedig tovább nyomta felfelé az új lakások árait, így a kedvezményes áfa egy további közvetett hatása az volt, hogy a megnövekedett építési kedvet és az ehhez társuló kapacitáshiányt csak további áremeléssel tudták a fejlesztők kompenzálni. Így jelentek meg később a "horrorsztorik", melyekben egyre több csalódott vásárló számolt be arról, hogy a fejlesztő csak több milliós ráfizetés esetén hajlandó befejezni a lakás építését, a megnövekedett építési költségekre hivatkozva.

2018.01.28 12:51 Horrorsztorik a lakáspiacról - Ha nem figyelsz, te is pórul járhatsz!

További érdekessége az egy évvel korábbi piaci hangulatnak, hogy az általunk megkérdezett szakértők több mint 80 százaléka nem a lakásáfát tartotta a legnagyobb veszélynek a lakáspiacon, ugyanis arra számítottak, hogy az 2019 után is 5 százalék marad.

2017.07.17 05:50 Lakásárak: Nem a lakásáfa az igazi veszély!
2017.11.30 16:25 Mi lesz veled lakásáfa?

Mit látunk most?A korábbi áfával kapcsolatos pozitív várakozásokat egyre inkább felváltotta a bizonytalanság némi bizakodással, hogy a kormány részéről mégis érkezik bejelentés a hosszabbításról. A pénzügyminiszter mostani szavai alapján azonban arra lehet következtetni, hogy nincs szó a hosszabbításról, így azok a fejlesztők, akik eddig még nem álltak neki a projektnek, nagy bajban lehetnek a 2019. év végi befejezéssel. A vásárlók oldaláról sem tűnik szerencsésnek a szűkös határidő, a fizetési struktúra átütemezésével nőhet a vásárlók kockázati kitettsége.

2018.07.04 03:00 Brutális lakásdrágulás jöhet! - Vége lehet az 5%-os áfának

Összegyűjtöttük: minden, amit a lakásáfáról tudni érdemes


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-07-21 08:00
A Takarék Lakásárindex 2017 IV. negyedévében, a korábbi 257,51-ről 260,55-re változott. A drágulás ...
Ingatlan / 2018-07-20 17:57
Megvásárolná a MOM Parkot üzemeltető céget az OTP Ingatlanalap - szúrta ki a G7 a Gazdasági ...
Ingatlan / 2018-07-20 11:00
Mivel a magyarok több, mint 90 százaléka első lakásként nem új lakásba költözik, hanem használtba, ...
Ingatlan / 2018-07-19 11:57
Irodaházból többfunkciós létesítménnyé vált a Buda Center. Az S IMMO által üzemeltetett épületben ...
Ingatlan / 2018-07-19 11:02
A plázastop néven elhíresült törvény óta lényegesen nehezebb új üzleteket nyitni, mint a 2012-ben ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!