EnglishAAA

Ingatlan

2018-07-03 09:50 - Betörők fenyegetik több ezer magyar házát - Térképen a legveszélyesebb helyek (portfolio.hu)
Mostantól a lakosság számára is elérhető a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) térinformatikai alkalmazás. Ügyfélkapus belépést követően a rendelkezésre álló bűnügyi, társadalmi, gazdasági és statisztikai adatokból olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mennyivel csökkent a bűncselekmények száma Magyarországon az elmúlt években, hol volt a legalacsonyabb az egy főre jutó ittas vezetések száma, vagy melyik járásban történt a legtöbb lakásbetörés - olvasható a Lechner Tudásközpont oldalán.

Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!


Magyarországon 2012-ben 451 259 bűncselekmény történt, ám azóta jelentősen csökkent az éves esetszám. 2016-ban összesen 277 166 esetet regisztráltak, melynek 47 százaléka minősült kiemelten kezelt bűncselekménynek - ezen belül lopásból történt a legtöbb, szám szerint 78 296 darab.

A PRE-STAT Adattár együtt elemzi az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENyÜBS), a rendőrség által használt integrált ügyviteli, ügyfeldolgozó és elektronikus iratkezelő rendszer (RobotZsaru) regisztrált bűncselekményekkel kapcsolatos adatait, valamint a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) adatait (például lakónépesség, lakások száma vagy személygépkocsik száma).

A szezonalitás is jól kivehetőA webes térinformatikai alkalmazással a szezonális bűncselekmények alakulása is vizsgálható térségi szinten. Például Somogy megye Siófoki járásában 2010 és 2017 között minden évben a nyári hónapokban tetőzött a lakásbetörések száma, átlagosan havi 60 esettel. Ezzel szemben a megyeszékhelyen, Kaposváron novemberben és decemberben jellemző leginkább ez a bűncselekmény.

Betörők fenyegetik több ezer magyar házát - Térképen a legveszélyesebb helyek

Itt történt a legtöbb betörésAz országot járásonként vizsgálva szembetűnő, hogy az észak-dunántúli területek lakásbetörések szempontjából jelentősen biztonságosabbak az átlagnál. Az alábbi térképen a 100 ezer lakásra jutó betörések száma látható 2017-ben, ahol a zöld szín az alacsonyabb, a piros a magasabb esetszámokra utal. A legbiztonságosabb járásokban mindössze néhány betörés volt a tavalyi évben, a fővárosban és Kelet-Magyarországon azonban már magasabbak a számok.

Betörők fenyegetik több ezer magyar házát - Térképen a legveszélyesebb helyek
Klikk a képre!

Lakásbetörések száma 100 ezer lakásra vetítve, Forrás: prestat.lechnerkozpont.hu

Budapesten belül azt látjuk, hogy azokban a kerületekben volt magasabb a betörések aránya, ahol magasabb a családi házak előfordulása, függetlenül attól, hogy a drágább budai vagy az olcsóbb külső-pesti részekről van szó.

Ebből a szempontból a főváros legrosszabb kerülete a II., ahol tavaly minden 425. lakásból jelentettek betörést. Ez az érték országosan is az egyik legrosszabb arány, két Borsod és két Heves megyei járásban mértek csak magasabb számokat.


A belvárosból egyedül az V. kerület emelkedik ki, közel azonos értékekkel, mint a XVII., a XXI. vagy a XXIII. kerület. Budán a II. mellett pedig a XII. és a XXII. kerületekben is meglehetősen magas volt a lakásbetörések száma.

Betörők fenyegetik több ezer magyar házát - Térképen a legveszélyesebb helyek

A betörések száma után érdemes megnézni a lakásárakat is, amelyről részletesebben az alábbi cikkünkben írtunk.
2018.06.11 12:30 Látványosan lassul a budapesti lakásár-emelkedés: térképen a legfrissebb számok

Bár a drágább budai kerületekben mindig is magasabb voltak a betörések aránya, úgy tűnik, a betörők az olcsóbb kerületek házait/lakásait sem vetik meg. A Lechner Tudásközpont térképén azonban sok más bűncselekmény statisztikáját is megnézhetjük, így teljes képet kaphatunk arról, hogy az egyes bűncselekmények számait és arányait tekintve melyek az ország legveszélyesebb és legbiztonságosabb helyei.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-07-21 08:00
A Takarék Lakásárindex 2017 IV. negyedévében, a korábbi 257,51-ről 260,55-re változott. A drágulás ...
Ingatlan / 2018-07-20 17:57
Megvásárolná a MOM Parkot üzemeltető céget az OTP Ingatlanalap - szúrta ki a G7 a Gazdasági ...
Ingatlan / 2018-07-20 11:00
Mivel a magyarok több, mint 90 százaléka első lakásként nem új lakásba költözik, hanem használtba, ...
Ingatlan / 2018-07-19 11:57
Irodaházból többfunkciós létesítménnyé vált a Buda Center. Az S IMMO által üzemeltetett épületben ...
Ingatlan / 2018-07-19 11:02
A plázastop néven elhíresült törvény óta lényegesen nehezebb új üzleteket nyitni, mint a 2012-ben ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!