EnglishAAA

Ingatlan

2018-07-01 13:12 - Így határozd meg, mennyit ér a lakásod (portfolio.hu)
Lakásvásárlás és eladás előtt az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyit is adjunk, kérjünk az adásvétel során a lakásért úgy, hogy az ne legyen sem túl, sem pedig alul árazva. Az elemzésekben szereplő adatok segíthetnek a helyes ár kialakításában, de nem szabad elfelejteni, hogy minden egyes lakás más és más, így akár egy utcán vagy társasházi épületen belül is jelentős árkülönbségek lehetnek.


Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!

Mennyit ér a környék?A lakás árának meghatározásánál elsőként a környéken álló hasonló lakások kínálati árait tudjuk megnézni. Azokon a helyeken - például lakótelepeken - ahol azonos a lakások alapterülete, megfelelő számú minta áll rendelkezésre, ami alapján kiszámítható a saját lakás értéke. A különböző hirdetési oldalakon szereplő környékbeli eladó lakások árainak átlaga közelíti a vizsgált lakás értékét. Eltérés azonban még így is lehet, például nem mindegy, hogy egy lakás mikor esett át legutóbb felújításon, illetve annak során milyen értékű anyagokat építettek be.

Vásárlás befektetőkéntHa nem a saját otthon keresése a cél hanem a befektetési célú vásárlás, akkor érdemes az elérhető hozam oldaláról megközelíteni a lakás értékét. Évente 5 százalék hozam eléréséhez például egy 20 millió forintos lakást havonta nettó 83 ezer forintért kell kiadni. A piaci folyamatok változása természetesen a hozamok alakulására is hatással van, elég csak arra gondolni, hogy mekkora üzletet csinált az, aki 2013 körül 10 millió forintért vásárolt lakást, amit a mostani piacon 120-150 ezer forintért is bérbe tud adni. Természetesen ennek a fordítottja is megtörténhet, amire jó példa a 2008-as válság.

Így határozd meg, mennyit ér a lakásod

Gömb Ház, További információkért kattints a képre!

Egyedi ingatlanokA legnagyobb kihívást az egyedi vagy valamilyen szempontból különleges ingatlanok árának meghatározása jelenti. Az ilyen esetekben - ha a környéken egyáltalán nincs összehasonlításra alkalmas ingatlan - az lehet a megoldás, ha megpróbáljuk kiszámítani, mennyiből lehetne egy azonos funkciójú, azonos minőségű ingatlant felépíteni. Ilyen esetben viszont már érdemes szakértő segítségét kérni, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik a becslés elvégzéséhez.

Összességében az, hogy mennyire könnyű egy lakás árát meghatározni nagyban függ annak típusától és elhelyezkedésétől. A jó becslés viszont azért is fontos, mert egyrészt felgyorsítja az eladást, másrészt segít a vásárlónak is, hogy reális áron tudjon a kinézett lakáshoz hozzájutni.

Az értékbecslés aktuális kérdéseiről a Portfolio és az RICS közös szervezésében megrendezett Valuation and Investment 2018 konferencián is fontos dolgok hangzottak el, amelynek összefoglalóját az alábbi linkre kattintva olvashatjuk.
2018.06.05 12:30 Ki mondja meg, hogy mennyit ér a házad?

Így határozd meg, mennyit ér a lakásod


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-07-21 08:00
A Takarék Lakásárindex 2017 IV. negyedévében, a korábbi 257,51-ről 260,55-re változott. A drágulás ...
Ingatlan / 2018-07-20 17:57
Megvásárolná a MOM Parkot üzemeltető céget az OTP Ingatlanalap - szúrta ki a G7 a Gazdasági ...
Ingatlan / 2018-07-20 11:00
Mivel a magyarok több, mint 90 százaléka első lakásként nem új lakásba költözik, hanem használtba, ...
Ingatlan / 2018-07-19 11:57
Irodaházból többfunkciós létesítménnyé vált a Buda Center. Az S IMMO által üzemeltetett épületben ...
Ingatlan / 2018-07-19 11:02
A plázastop néven elhíresült törvény óta lényegesen nehezebb új üzleteket nyitni, mint a 2012-ben ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!