EnglishAAA

Ingatlan

2018-06-19 09:35 - Hány évet kell dolgozni, hogy megvehessünk egy 50 négyzetméteres lakást? (portfolio.hu)
Hiába a fővárosban a legmagasabb a nettó fizetés, mégis itt kell a legtöbbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakásért, közel 10 évi fizetésre van szükség, míg például Győr-Moson-Sopron megyében egy városi lakásra elég 84 havi nettó megyei átlagbér - szerepel az ingatlan.com elemzésében.
Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!


Miközben több jel mutat arra, hogy a budapesti lakáspiac kicsit visszafogottabbá vált, az ország többi településén viszont egyre inkább élénkül az ingatlanpiac. Jelentős eltérések láthatóak akkor is, ha lakások árát összevetjük a helyi fizetésekkel.

Több mint 100 havi fizetés egy lakásért


Bár a fővárosban a legmagasabbak a nettó keresetek, a magas lakásárak miatt 113 havi - azaz közel 10 évi - jelenlegi nettó fizetés szükséges egy 50 négyzetméteres lakáshoz, a kínálati átlagárak alapján. Pest megyében 103 havi nettó keresetre van szükség, hiába olcsóbbak a Pest megyei lakóingatlanok a fővárosiaknál, a nettó havi átlagkereset is több mint 70 ezer forinttal alacsonyabb, így nagyjából ugyanannyi ideig kell dolgozni egy-egy lakásért, mint Budapesten - mondta el Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László

vezető gazdasági szakértő, igazgatósági tag

ingatlan.com

Pályafutását a Deloitte Zrt. adótanácsadási osztályán kezdte, 2009-ben csatlakozott az ingatlan.com-hoz, ahol kezdetekben gazdasági és pénzügyi területen dolgozott. 2015. januárjától az ingatlan.com Zrt. igazgatósági... Tovább »A gazdaságilag fejlettebb térségek közül Győr-Moson Sopron megyében 84 havi átlagfizetésből megvásárolható egy 50 négyzetméteres lakás, azokban a térségekben pedig, ahol a legalacsonyabbak a nettó fizetések - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Nógrád - az alacsony ingatlanárak miatt akár 30-50 havi, azaz 3-4 év is elegendő lehet egy ekkora lakás megvásárlására.

Hány évet kell dolgozni, hogy megvehessünk egy 50 négyzetméteres lakást?
Klikk a képre!


Jól járnak azok, akiknek egy új irodaház mellett van lakásuk


A munkaerőpiac és az ingatlan árak kapcsolatát egy másik oldalról megközelítve, az látható, hogy azok a budapesti ingatlantulajdonosok, akiknek a Váci úti irodafolyosó közelében van lakása, akár 25-30 százalékos árnövekedést is tapasztalhattak az elmúlt két évben. Az Otthontérkép elemzése alapján az Árpád híd pesti lábához közeli lakásoknál ennek duplája, 50 százalékot meghaladó volt a kínálati árak drágulása.

Az irodafolyosón most is kb. 200 ezer négyzetméternyi iroda épül és további több százezer van tervasztalon. Sok multinacionális vállalat, nagy és közepes cég választja munkahelynek ezt a területet, az irodák bérleti díjai a felsőközép-kategóriába tartoznak, a kihasználatlanság pedig rekord alacsonyan, 6-7 százalék körül van - tette hozzá Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője.

Mester Nándor

vezető elemző

Otthontérkép Csoport

Több mint 20 éve rendszeresen publikál ingatlanos témájú cikkeket, összeállításokat, interjúkat, szakértői anyagokat a magyar gazdasági sajtó különböző termékeiben. (Világgazdaság, Manager Magazin, HVG, KKV Szakmai... Tovább »Alkuval valamelyest mérséklődhetnek az árak


A hirdetésekben szereplő árak nem mindig felelnek meg a valós értékesítési árnak, területenként és a túlárazottság mértékétől függően a vásárlók néhány százalékkal csökkenthetik a kifizetett összeget, ha tudnak alkudni. Jelenleg az alku mértéke legfeljebb 5 százalékot éri el a XIII. kerületben, de igaz, hogy a vevők egyre inkább és egyre többet próbálnak alkudni - jelezve akár 20 százalékos árcsökkentési igényt is az eladó felé - mondta Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Hány évet kell dolgozni, hogy megvehessünk egy 50 négyzetméteres lakást?

Hársfaliget Lakópark - további információkért kattints a képre.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-07-19 11:57
Irodaházból többfunkciós létesítménnyé vált a Buda Center. Az S IMMO által üzemeltetett épületben ...
Ingatlan / 2018-07-19 11:02
A plázastop néven elhíresült törvény óta lényegesen nehezebb új üzleteket nyitni, mint a 2012-ben ...
Ingatlan / 2018-07-19 10:25
Jóváhagyta a Nemzetközi Tenisz Szövetség a szeptember közepén esedékes világcsoport-osztályozók ...
Ingatlan / 2018-07-18 11:32
Nagyon erős félévet zárt a budapesti irodapiac, melyet jól mutat az a tény, hogy a második ...
Ingatlan / 2018-07-18 07:00
Nem indult erősen a magyar ingatlanpiac a befektetési volumen szempontjából, 2018 első felében a ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!