EnglishAAA

Ingatlan

2018-06-09 16:21 - Húszezer emberen tesztelik a legújabb technológiákat (portfolio.hu)
A Porfolio Smart City 2018 konferencia résztvevői közül sokak szerint az a település, ami hasznos célokra használja a smart city lehetőségeit, képes lehet arra, hogy megállítsa a település népességének csökkenését. Sokan voltak azonban olyan vélemények is, miszerint a smart megoldások legfeljebb kiegészítések lehetnek az élhetőséghez, miközben a városok népességének alakulását továbbra is a munkalehetőségek fogják befolyásolni. Hogy mi az igazság, arról különböző szakterületek képviselői beszélgettek, többek között Monor város polgármestere, aki a városban zajló kísérleti projektről is beszélt.

Bár sokféle jó projekt létezik, a finanszírozásról történő döntés előtt mégiscsak azt kell megvizsgálni, hogy megtérül-e a projekt és hány embert érint. Ezek után érdemes a gazdaságilag megtérülő és a sok embert érintő területekre koncentrálni. Debrecenben a közlekedés, az energia és a digitális írástudás területére fókuszálunk, mostanra például személyi igazolvánnyal lehet utazni a város tömegközlekedési eszközein, de ugyanilyen lesz a mobiltelefonnal történő fizetés vagy a Waze alkalmazás használata, ami visszajelzést ad például a közlekedési dugók kialakulásáról. Fontos viszont a digitális írástudás, vagyis az, hogy a lakosok ezeket megismerjék és használni is tudják - mondta el Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

Húszezer emberen tesztelik a legújabb technológiákat

Lényegében már az ókori Róma is smart city volt, amelynek lényegét az önfenntartás és az élhetőség adta. Salgótarjánban például a környező településekről összegyűjtött hulladékból állítanak elő energiát, amit aztán a tömegközlekedés, a közvilágítás és részben a középületek használnak fel. Az intelligens hálózat (smart grid) segítségével pedig mindez ellenőrizhető, a virtuális erőmű a hálózat hullámait kiegyenlíti, amikor kell akkor fogyaszt, amikor kell akkor rátermel a rendszerre - tette hozzá Fecske Károly, Salgótarján StadWerke, városi energetika, smart city szakértője.

A fejlesztés azonban nemcsak a szalag átvágásáig tart, hanem az üzemeltetés és a jövőbeli felújítások is a részei. A Lechner Tudásközpontban a városok működését világítjuk át, az elmúlt években rengeteg fejlesztés zajlott például Monoron, ezeket "huzalozzuk össze" - mondta el Rab Judit, a Lechner Tudásközpont Települési Szolgáltatások osztályvezetője.

Húszezer emberen tesztelik a legújabb technológiákat

A településen élők elégedettsége határozza meg a munkánk minőségét. Amíg egy beruházásnak nincs kézzelfogható pénzügyi vagy társadalmi haszna, addig nem tudjuk azt elkezdeni - világított rá Vörös Tamás, a Smart City Bizottság alelnöke, a Józsefvárosi Önkormányzat képviselője. Másrészt viszont, amíg nem azonosítjuk a céljainkat, addig nincs is értelme a pénz elkölteni, ezért a döntésekbe be kell vonni a helyi lakókat és az intézményeket. A legnagyobb problémát a rendszerek fenntarthatósága okozza, de gyakran az üzleti modell is hiányzik, és amíg ez nem látható, addig az önkormányzat nem tud döntést hozni arról, hogy belevág-e egy fejlesztésbe.

Ha egy fejlesztés a településünkön nem úgy valósul meg ahogy elterveztük, vagy nem tudjuk bizonyítani a hasznát, akkor a lakosok nemtetszésüket fogják kifejezni. A település számára a legfontosabb, hogy folyamatosan, zavartalanul biztosítani tudja a közüzemi szolgáltatásokat, ez nem szabad, hogy technológiai kérdés legyen, a technológiának legfeljebb ahhoz kell hozzájárulnia, hogy mindezt minél magasabb minőségben tehessük meg - mondta el Zsombok László Krisztián, Monor polgármestere.

A monori okosváros kísérleti projektben egy szolgáltatáscsomagot fogunk kipróbálni, melynek során az állam azt teszteli, hogy hogyan lehet ugyanezeket a megoldásokat más városokban is alkalmazni. Az itteni teszt eredménye alapján a többi település a jövőben úgy tudja majd kiválasztani a számára szükséges szolgáltatásokat, mintha csak egy étlapról válogatnának - tette hozzá a polgármester.


A konferencia további témáiról az alábbi cikkekben olvashatunk:

2018.06.07 13:05 Fenntartható városok: ki fogja ezt kifizetni?
2018.06.08 14:18 Hogyan mérhetjük le, melyik a legélhetőbb város?
2018.06.08 09:55 Ilyen brutális változást utoljára 70-80 éve az autók elterjedése hozott

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-06-25 11:22
Leginkább a munkaerőköltségek eltérése miatt tapasztalhatjuk azt a jelenséget, hogy két azonos ...
Ingatlan / 2018-06-24 14:34
Hihetetlen a Magyarországon tapasztalható lakásár-emelkedés, a jelentős rali még Európában is ...
Ingatlan / 2018-06-24 07:59
Budapesten, hosszú távú lakáskiadásnál az új vagy újszerű garzonok havi bérleti díja átlagosan 125 ...
Ingatlan / 2018-06-23 16:19
Vajon mitől függ, hogy egy lakás ára felfelé vagy lefelé tart? Miért értékelődik fel az egyik ...
Ingatlan / 2018-06-22 11:30
A GTC legújabb projektjének, a Twist irodaháznak a bejelentése elterelte a figyelmet a White House ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!