EnglishAAA

Ingatlan

2018-06-14 15:45 - Így veszett el a 10 milliós CSOK az őrült magyar lakáspiaci raliban (portfolio.hu)
Az elmúlt években jelentősen emelkedő lakásárak a jövedelmek párhuzamos növekedése miatt ugyan nem rontottak drasztikusan a lakásvásárlók helyzetén, az állami támogatások ugyanakkor relatíve egyre kevesebbet érnek a piacon, vagyis a lakások és házak árának egyre kisebb aránya biztosítható az állami forrásból. Szintén jelentős a különbség Magyarországon belül az egyes területrészek között, a legkevesebbet Budapesten "éri" a CSOK, míg a legtöbbet a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon.

2016 jelentős változást hozott a lakásvásárláshoz igénybe vehető állami támogatások esetében is. A korábbi összegek ugyanis emelkedtek mind az új, mind pedig a használt lakások esetében. Az igazi "nagy durranást" pedig a 3 gyermeket vállalók számára, új lakás vásárlásához vagy építéséhez elérhetővé váló 10 millió forintos támogatási összeg jelentette.

A lakásárakban lévő különbségek miatt ugyanakkor az állami támogatás nem jelentett ugyanolyan segítséget minden területen. Budapesten például a használt lakás vásárlása esetén relatíve kisebb segítséget nyújtott a CSOK, egy 60 négyzetméteres lakás árának kevesebb, mint 7 százaléka volt finanszírozható a támogatási összegből egy 2 gyermekes család esetében 2016-ban. Ezzel szemben a községekben és az alföldi kisebb városokban ennél jóval nagyobb segítséget jelentett. A legolcsóbb helyszíneken a lakásárának 40-60 százaléka is biztosítható volt az 1,43 millió forintos összegből. Egy három gyermeket vállaló család esetén Budapesten a 2,2 millió forintos CSOK összeg az átlagos lakásárak alapján egy 80 négyzetméteres lakás vételárának 7,6 százalékára volt elég, Észak-Magyarország, a Dél-Dunántúl, a Dél-Alföld és az Észak-Alföld községeiben azonban 50-70 százalékát biztosíthatta a támogatás a lakás vételárának.

Így veszett el a 10 milliós CSOK az őrült magyar lakáspiaci raliban


Az emelkedő árak hatása2016 és 2017 között azonban jelentősen emelkedtek a lakásárak hazánkban, ami azt is eredményezte, hogy a CSOK összege relatíve "egyre kevesebbet ér" a lakásárához képest, így már közel sem jelentett akkora segítséget. Budapesten például 2017-ben egy 2 gyermekes, 60 négyzetméteres használt ingatlant vásárolni szándékozó család számára kevesebb mint a vételár 6 százalékára volt elég az állami támogatás összege. Egy 3 gyermekes, 80 négyzetméteres használt otthont vásárló család számára pedig 6,6 százalékra. Mind a két esetben körülbelül 1 százalékpontos csökkenés következett be.

Vidéken továbbra is azért a vételár jelentős része finanszírozható az állami támogatás segítségével, bár jelentős volt az összeg relatív segítségének romlása a lakásárakhoz képest az elmúlt 1 évben. Jelenleg a Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, a Dél-Alföld és az Észak-Alföld községeiben a lakás vételárának 46-63 százaléka volt biztosítható az állami 2,2 millió forintos támogatásból egy 3 gyermekes család számára egy 80 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Egy 2 gyermekes 60 négyzetméteres lakást vásárló család esetében pedig a lakásárának 40-54 százalékát fedezheti. A családok számára tehát a lakásár több százalékponttal kisebb arányban finanszírozható az állam által nyújtott összegekből.

Így veszett el a 10 milliós CSOK az őrült magyar lakáspiaci raliban


Mire elég a 10 millió forint?Az új lakást vásárlók helyzetének alakulását Budapesten és a megyeszékhelyeken vizsgáltuk meg, a 3 gyermekes családokra fókuszálva. A számításaink során azt feltételeztük, hogy új ingatlanból is 80 négyzetmétereset szándékoznak vásárolni a családok, akárcsak használt otthonok esetében. Az eredmények azt mutatták, hogy a CSOK új lakás vásárlása esetén arányaiban jóval nagyobb segítséget jelentett a vásárlók számára mindenütt, köszönhetően a magas összegének.

Budapesten 2016-ban eladott lakások esetében a 10 millió forintos összeg a vételár 27 százalékát fedezte, a megyeszékhelyek esetében pedig 41-57 százalékát. Az új lakások ára azonban szintén jelentős emelkedésen ment keresztül az elmúlt években. A 2017-ben ténylegesen eladott lakások árában ez még a statisztikákban kevésbé érhető tetten, ezért inkább az új lakások kínálati árait hasonlítottuk össze a 2016-ossal (vagyis a szabályok életbelépésekor jellemzővel).

A számokból látszik, hogy a 10 millió forint relatíve jóval kevesebbre volt elég a tavaly tervezőasztalról vásárlók esetében. Budapesten például a vételár kevesebb mint 20 százalékát tudták a vevők a 10 millió forintos CSOK-ból finanszírozni, a megyeszékhelyeken pedig 29-40 százalék közé csökkent a vételár azon része, amely az állami támogatásból finanszírozható.

Így veszett el a 10 milliós CSOK az őrült magyar lakáspiaci raliban

A 10 millió forintos vissza nem térítendő összeg mellett a vásárlók 10 millió forint kedvező kamatozású hitelhez is hozzájuthatnak, ez egy 2016-ban kész lakást vásárló számára azt jelentette, hogy a fővárosban több mint az új lakásának felét ki tudta fizetni az állami konstrukció segítségével, vidéken pedig szinte a teljes vételárat fedezte az összeg, 83-100 százalékot tehetett ki a CSOK 10+10 milliója az árból. A Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon pedig nem is kellett kihasználni a teljes 10 millió forintos hitelkeretet egy 80 négyzetméteres lakás megvásárlásához.

A 2017-ben a tervezőasztalról vásárolt lakások esetében azonban már közel sem volt ilyen kecsegtető a helyzet. Budapesten a 20 millió forint a lakások vételárának kevesebb, mint 40 százalékára volt elég 80 négyzetméteres átlagos árú társasházi lakás esetében, a megyeszékhelyeken pedig a vételár 59-78 százalékát lehetett a 10+10 millió forintból finanszírozni.

Így veszett el a 10 milliós CSOK az őrült magyar lakáspiaci ralibanA hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-06-24 14:34
Hihetetlen a Magyarországon tapasztalható lakásár-emelkedés, a jelentős rali még Európában is ...
Ingatlan / 2018-06-24 07:59
Budapesten, hosszú távú lakáskiadásnál az új vagy újszerű garzonok havi bérleti díja átlagosan 125 ...
Ingatlan / 2018-06-23 16:19
Vajon mitől függ, hogy egy lakás ára felfelé vagy lefelé tart? Miért értékelődik fel az egyik ...
Ingatlan / 2018-06-22 11:30
A GTC legújabb projektjének, a Twist irodaháznak a bejelentése elterelte a figyelmet a White House ...
Ingatlan / 2018-06-22 10:15
Tegnap este elsőként írta meg a Portfolio Ingatlan a bejelentést, hogy a napokban megkaphatja az ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!