EnglishAAA

Ingatlan

2018-05-25 13:45 - 22 milliárdot költene Magyarországon az ipari nagyágyú (portfolio.hu)
A közép-európai régió egyik legaktívabb logisztikai- és ipariingatlan-fejlesztője nemrég jelentős bővülést jelentett be a magyar piacon. A CTP 2018 végéig a jelenlegi 250 millió euróról 320 milliósra tervezi növelni portfóliója értékét. Nemes Rudolf, a CTP magyarországi országigazgatója beszélt a bérlői igények változásáról és a munkaerőpiaci kihívásokról.

Milyen hatással van a CTP magyarországi eredményére az e-kereskedelem térnyerése?

Számos e-kereskedelmi bérlőnk van és ők bővülnek a legnagyobb mértékben. Tavaly európai szinten 15 százalékos volt az e-kereskedelem bővülése, ez a raktárterületek iránti igény növekedésében is látható. Az Amazon még nincs jelen Magyarországon, de az összes helyszínen, ami lokáció szempontjából szóba jöhet nekik, növekvő bérleti igényekkel találkozunk.

Milyen további szektorokból érkeznek a bérlők?

Mi nagyon erősek vagyunk külföldön és már itthon is az igényre szabott, összeszerelő könnyűipari csarnokok építésében. Egy igényre szabott csarnoknak a mi szempontunkból nyilván az az előnye, hogy hosszú távú bérleti szerződéseket lehet kötni. Azt látom, hogy a legjobb beruházások általában a build-to-suit (BTS) könnyűipari bérlők számára átadott ingatlanok. Jelenleg két helyszínen is építünk ilyet, Győrben és Komáromban.

22 milliárdot költene Magyarországon az ipari nagyágyú

Hogyan kezelitek a kivitelezési költségek emelkedését?

Ha egy évvel ezelőtt elköteleződtünk egy bérlő felé, hogy megépítünk neki egy raktárcsarnokot, akkor ma azzal szembesülünk, hogy nehéz betartani azt a büdzsét, amivel a döntést meghoztuk. A logisztikai bérlők részéről ugyanakkor egy költségoptimalizáló igény merül fel. Mivel egyre nagyobb versenyben vannak a konkurenciával, nekik továbbra is az a céljuk hogy minél olcsóbban tudjanak bérelni. Ez egyrészt arra ösztönöz minket, hogy hatékonyabb területeket építsünk - a magasabb belmagassággal majdnem 20 százalékkal növelhető egy épület kihasználásának hatékonyság -, másrészt magában hordoz egy bérletidíj-emelkedési nyomást a piacon. A bérlőknek előbb-utóbb hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy új építésű raktárt nem találnak 4,5 euró alatt.

Mekkora problémát jelent a megfelelő munkaerő megtalálása?

Mi vagyunk a generálkivitelezők minden esetben, de van egy bejáratott csapat alvállalkozónk, akik tudnak reagálni az igényekre. Ugyanakkor látjuk, hogy tudnak válogatni a megbízásokból, ami nyilván egy kicsit kényelmesebbé teszi őket mind árazás, mind határidők tekintetében. Ez a nyomás rajtunk marad, mert a bérlők felé vállalunk valamit, amit lehet, hogy az alvállalkozó miatt nem feltétlenül tudunk betartani.

A saját csapatotok bővülését is akadályozza a munkaerőhiány?

Jelenleg 18 fős a csapatunk és aktívan keressük az új kollégákat, hiszen a portfóliónk mérete nagyobb létszámot indokolna. Nehéz új munkatársakat találni, mivel a növekvő építőipari és beruházói környezetben rengeteg ajánlattal szembesül a jó munkaerő, és ezzel versenyezni lehet, de nem könnyű, mert itt már nemcsak a bér a kérdés, hanem sok más szempont is felmerül.

Mivel tudjátok vonzóbbá tenni ezeket a munkahelyeket?

Egy szép környezetet próbálunk kialakítani, ahol jól érzik magukat az emberek. Ebben segít például az irodák és a csarnokok természetes megvilágításnak a növelése. Ezen felül Biatorbágyon és Dunaharasztin is elindítunk egy "shuttle bus" szolgáltatást, ezzel javítva a parkok elérését. Biatorbágyon már jelenleg is vannak éttermek a helyszínen és Dunaharasztiban is tervezzük az étkezési lehetőség megteremtését.

A bérlők is igénylik az olyan megoldásokat, ami barátságosabbá teszik a munkahelyeket?

Azt látom, hogy az irodakialakításra többet költenek a logisztikai bérlők is, mint korábban. Kis részét teszi ki a bérelt területnek egy-egy iroda, és ők is látják, hogy egy olyan irodával, ahol jól érzik magukat az alkalmazottak, könnyebb megtartani a munkaerőt.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-06-24 14:34
Hihetetlen a Magyarországon tapasztalható lakásár-emelkedés, a jelentős rali még Európában is ...
Ingatlan / 2018-06-24 07:59
Budapesten, hosszú távú lakáskiadásnál az új vagy újszerű garzonok havi bérleti díja átlagosan 125 ...
Ingatlan / 2018-06-23 16:19
Vajon mitől függ, hogy egy lakás ára felfelé vagy lefelé tart? Miért értékelődik fel az egyik ...
Ingatlan / 2018-06-22 11:30
A GTC legújabb projektjének, a Twist irodaháznak a bejelentése elterelte a figyelmet a White House ...
Ingatlan / 2018-06-22 10:15
Tegnap este elsőként írta meg a Portfolio Ingatlan a bejelentést, hogy a napokban megkaphatja az ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!