EnglishAAA

Ingatlan

2018-05-22 11:58 - Mekkora részét adja az építkezések költségének maga az építőanyag? (portfolio.hu)
A piaci szereplők szerint az építőipari kivitelezés költségeiben az elmúlt két év során nagyságrendileg 50-80 százalékos növekedést lehetett tapasztalni. A munkaerő költsége az elmúlt két évben megduplázódott, az építőanyagok között pedig vannak olyanok, amelyek ára jelentős (akár 60 százalékot elérő) mértékben nőtt. Az alábbiakban az MNB Lakáspiaci Jelentés alapján néztük meg, hogy mekkora részt tesz ki az építkezések költségvetéséből az építőanyag és mekkorát a munkaerő.

Az utak és a csatornák feltalálása óta nem volt olyan fontos városfejlesztései úttörés, mint mióta megjelent a Smart City, azaz az okosváros! Az igazán különleges pedig az, hogy a legkisebb településektől a világvárosokig mindenkit érint. Nézze meg a programot és jelentkezzen most az Önök városa vagy vállalkozása is az eseményre, ahol a téma kiemelt szakértői tartanak előadásokat és beszélgetéseket!


Több alkalommal említett tendencia, hogy egyes építőanyagok ára az alapanyagok költségének emelkedése nélkül is nőtt az elmúlt években az építőanyag-kereskedők kereslet-kínálati viszonyokhoz igazított árai miatt. Az építőanyagok árnövekedése mellett rendelkezésre állás terén hosszabb szállítási határidőkről számoltak be a piaci szereplők, de a munkaerőhöz hasonlóan az építőanyagokhoz való hozzáférés is eltérő mértékben érinti a nagyobb és kisebb fejlesztőket.

Az MNB által megkérdezettek elmondása szerint nagy általánosságban igaz, hogy az építési tevékenység költsége fele-fele körüli részben tevődik össze építőanyag- és munkaerőköltségből, de az aktuális feladat bonyolultságától, élőmunkaigényétől függően valamelyik költségtényező részaránya megnőhet. A lakások építése kézimunka- és irányításigényesebb feladat a kereskedelmi ingatlanok építéséhez képest, ennélfogva lakásprojektek esetében a munkaerőköltség magasabb aránya jellemző.


Lakásfejlesztések a sor végénKivitelezési szempontból a lakások építése egy sokkal irányítás- és emberierőforrás-igényesebb folyamat az állami beruházások és kereskedelmi ingatlanok építéséhez képest, ami rontja a lakásépítési munkák jövedelmezőségét. Ezen tényezőkből kifolyólag elsősorban az állami beruházások, másodsorban a kereskedelmi ingatlanok építésére áramlik a munkaerőkapacitás, s ezen két területre koncentrálódik a legnagyobb építőipari generálkivitelező cégek tevékenysége. A kivitelezési szektor leterheltségét jól szemlélteti, hogy komolyabb szakmai háttérrel rendelkező generálkivitelezőtől jelenleg egy éven belüli kezdésre nem lehet ajánlatot kapni, mert minden kapacitásuk le van kötve.

Mekkora részét adja az építkezések költségének maga az építőanyag?

Simona Ház 2, További információkért kattints a képre!

Az építőipari kapacitások mintegy 15-20 százaléka jut jelenleg a lakásfejlesztésekre, míg a kapacitások legnagyobb részét az állami beruházások kötik le. A szakértők egyöntetű véleménye, hogy a kivitelezési piac számára kínált megbízások közül minden szereplő egyértelműen az állami beruházásokat, ezt követően pedig a kereskedelmi ingatlan kivitelezéseket preferálja. Az állami beruházások kapacitáselszívó hatása a magasabb elérhető vállalási díjakban és a fejlesztések nagyobb méretéből, értékéből adódó hosszabb távú munkalehetőségben rejlik.

Mekkora részét adja az építkezések költségének maga az építőanyag?

Jókai 20, További információkért kattints a képre!

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-06-22 11:30
A GTC legújabb projektjének, a Twist irodaháznak a bejelentése elterelte a figyelmet a White House ...
Ingatlan / 2018-06-22 10:15
Tegnap este elsőként írta meg a Portfolio Ingatlan a bejelentést, hogy a napokban megkaphatja az ...
Ingatlan / 2018-06-20 13:46
A budapesti Ecodome irodaházban, a Cushman & Wakefield Magyarország közreműködésével 1250 ...
Ingatlan / 2018-06-20 12:31
Újabb szabállyal szigoríthatná a kormány a multik terjeszkedését a kiskereskedelmi szektorban. A ...
Ingatlan / 2018-06-20 10:48
Idén átadják a járműfejlesztőknek a Zalaegerszegen épülő autóipari tesztpályája első ütemét, a ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!