EnglishAAA

Ingatlan

2018-04-17 13:59 - Virtuális és kiterjesztett valóság, te tudod mire jó? - Vigyázz nehogy lemaradj a jövőről! (portfolio.hu)
A technológia fejlődése az ingatlanpiacon nem most okoz komoly változásokat, most mégis a piac szereplői sokkal többet beszélnek az ezzel kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről. Mitől más a mostani helyzet? Az ingatlanpiac most a megjelenő újdonságok egyik élenjárója, a változások gyorsak, és sokkal inkább felforgatják az eddigi megszokott gyakorlatokat. A PropTech számos ponton segíti a piacot, a virtuális szemüveg, a kiterjesztett valóság, a takarító robotok és egyéb robotikai megoldások ugyan egyelőre még futurisztikusnak tűnnek, de komoly lehetőséget tartogatnak a munkaerőhiány, a hatékony irodák, és vonzó lakások kialakításában.

A PropTech, vagyis a rendelkező álló technológiák ingatlanpiac általi felhasználása az egész iparágat jelentősen érinti. Valójában azonban a PropTech már eddig is jelent volt az életünkben, csak nem így hívtuk. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy a különböző innovációk milyen változásokat hoztak az ingatlanpiacon. 15-20 éve még elképzelhetetlen lett volna az internet ilyen mértékű használata a lakáskeresésben. Ma azonban, ha valaki lakást szeretne venni az első dolga, hogy az online hirdetési felületeket keresi fel, a google térképes segítségével pedig még az utca képet is megnézheti, vagy akár a környéket is bejárhatja anélkül, hogy egy percre is kimozdulna otthonról. De szintén a PropTech témakörbe tartoznak az olyan korábbi innovációk, mint a tűzvédelmi rendszerek, riasztók, elektromos redőnyök, fűtésvezérlések, vagy az újabbak közül a 3D megjelenítés. De a sort még sokáig lehetne folytatni.

A PropTech fontos téma jelenleg az ingatlanpiacon, amivel a Portfolio is tisztában van, éppen ezért lesz az április 19-én megrendezésre kerülő FM & Office konferenciánk kiemelt témája. Tudj meg mindent Te is a legnevesebb szakértőktől első kézből!


Miért nagyszám ma a PropTech?A mostani technológiai újdonságokon talán azért lepődünk meg most jobban, mert azok hirtelen törtek be a piacra, míg mondjuk az internetes lakáskeresés lassan hódított magának egyre nagyobb teret, megelőzte a net hétköznapi használatának általánossá válása. Az egyes technológiákban az ingatlanpiac most nem lassan válik azonban követővé, hanem élenjárónak számít, és olyan új dolgokat használunk, amiket a hétköznapi életünkben nem, vagy nem széles körben, vagyis nem volt időnk teljesen hozzájuk szokni. Ilyenek például a takarító robotok, melyet még tavaly mutatott be a B+N a Portfolio Property Invenstment Forum konferencián. Szintén jó példa lehet az előbbiekre a virtuális valóság is. Ugyan egyes számítógépes játékok kapcsán már megtapasztalhattuk a virtuális valóság élményét, ezek azonban nem tartoznak a szinte minden háztartásban fellelhetőek közé. Így valószínűleg ezért tűnik még inkább futurisztikusnak, mikor szintén ezt a módszert használva mutatja be leendő lakásunkat a fejlesztők, és a szemüveg segítségével akár szobánként járhatjuk körbe az megvételre felkínált otthont.

De ilyen hétköznapi életünkben talán (még) kevésbé használt technológia az Augmented Reality (kiterjesztett valóság), mikor a valódi kép mellett a képernyőn olyan elemek jelennek meg, melyek további fontos információkat közvetítenek az adott tárgyakról, ezközökről. A kiterjesztett valóság egyik legismertebb példája a 2016-ban népszerűvé vált Pokémon Go játék volt, de a jövőben arra is alkalmas lehet, hogy kívülről, adott épületet nézve megmutassa az eladó lakásokat és azok paramétereit, vagy gépeket lehessen távolról megjavítani.

Mint a Portfolio április 19-én megrendezésre kerülő FM & Office konferenciájának egyik előadásán is szó lesz róla, szintén jelenleg izgalmas területe a PropTechnek a lézerszkennelés, mint újfajta technológia, mely egy egyre szélesebb körben alkalmazott térbeli adatnyerési módszer az épületek felmérésénél, vagy akár nagy területek (egész városok, vagy városrészek) felmérésének támogatására is alkalmas.

Miben segít a PropTech?A PropTech előretörése azt jelenti, hogy egyre több technológiai újdonsággal találkozhatunk az ingatlanpiacon, ami természetesen óriási változásokat hoz. (Ez egy általánosan jellemző dolog, gondoljunk csak a villanykörte feltalálására) Minél gyorsabb ezeknek az innovációknak a megjelenése és terjedése, annál inkább kapkodjuk majd a fejünket. A technológia újdonságok az ingatlanpiacot több oldalról is segíthetik a jövő kihívásaival történő szembenézésben. Hogy csak néhányat említsünk: Az új generáció számos kérdésre más választ ad, mint a korábbiak. A fiatal munkavállalók szeretnek távolról dolgozni, közösségi helyszíneken, de fontos a kényelem az íróasztalok mellett is. Ezeket mind segíthetik az új termékek és szolgáltatások.

Mint korábban vele készült interjúnkban Pollák Tibor, a Magyar Telekom Infrastruktúra Szolgáltatások Igazgatója is elmondta, a flexibilis munkavégzés biztosítása globális trend. Ez egyrészt jó a munkaadónak, hiszen a tapasztalatok szerint, ha 100 munkaállomásra 100 dolgozóval kalkulálunk, abból átlagosan 15 hely mindig üres a beteg- illetve sima szabadságok, és külsős helyszínen történő munkavégzés miatt, de azt, mint foglalkoztató, és a terület bérlője ugyanúgy ki kell fizetni. Ha meg tudják azt oldani, hogy 100 emberre csak 85 vagy legfeljebb 90 hely legyen, akkor mindenkinek lesz helye, viszont 10 százalékot spóroltak.

A fiatal munkavállalókért folytatott harc miatt egyre inkább a HR-es vezetők lesznek az irodaválasztások koordinátorai, akiknek segítségére lehet például az új vívmányok közül egy virtuális szemüveg a leghatékonyabb és vonzóbb irodai környezet kialakítására, a technológia fejlődése pedig támogatja a rugalmas munkavégzés lehetőségét. De a fiatalok számára fontos well-being jegyében már önmagában is sok technológia kerül használatra, levegőszűrés, fényszabályozás stb. Ezért is készülünk április 19-ére egy HR panelbeszélgetéssel, ahol a Telekom, az E.On, és a Lufthansa Systems szakemberei beszélgetnek majd irodapiaci és workplace solutions szakértőkkel.

De szintén az irodai életet segíti például az új Telekom székházban is bevezetésre kerülő "building app", melynek köszönhetően a nagy épületben könnyebb lesz tájékozódni. A Telekom új irodájában például egy kisvárosnyi ember (kb. 4500 fő) fog dolgozni, amiről Kovács Tamás, a Magyar Telekom vagyongazdálkodási osztályvezetője mesél majd az FM & Office konferencián.

A PropTech segítheti a munkaerőhiány megoldását. Ilyenek például a korábban már említett takarító robotok, de a kivitelezésben is számos lehetőség van arra, hogy az élőmunkát bizonyos innovációkkal pótolják (pl. HoloLens, melyről részletesen is hallhatnak a konferencián Szabó Márktól). A robotika az okoseszközök és új megoldások terjedése tehát a jelen és a jövő, a különböző innovációk tárháza pedig végtelen.

A Portfolio Ingatlannál is nagy hangsúlyt helyezünk a PropTech legújabb eredményeinek bemutatására, április 19-én pedig a tavalyihoz hasonlóan az FM & Office konferencia keretében részletesen foglalkozunk is ezekkel.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-05-27 17:15
A gazdasági hatalom talán egyik mércéjeként is szolgálhatnak azok az őrült magas épületek, amelyeket ...
Ingatlan / 2018-05-26 15:50
Az elmúlt évek lakáspiaci keresletének legjelentősebb hajtóereje a válság alatt elhalasztott ...
Ingatlan / 2018-05-25 13:45
A közép-európai régió egyik legaktívabb logisztikai- és ipariingatlan-fejlesztője nemrég jelentős ...
Ingatlan / 2018-05-25 13:31
Az elmúlt években jelentősen növekedtek a lakásárak hazánkban. Sokan érezhetik ezért úgy, hogy ...
Ingatlan / 2018-05-25 13:00
Kelet-Közép Európa egyik legnagyobb közösségi irodája nyílik meg július 1-jén Budapesten. A ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!