EnglishAAA

Ingatlan

2018-03-22 12:04 - Hatalmasat kaszált, aki itt vásárolt építési telket (portfolio.hu)
Jól jártak, akik évekkel ezelőtt a XI. kerületi Madárhegyen vásároltak telket, az akkor még beépítetlen részen. Aki így tett, most nagyon jó áron tudja azt továbbadni. Van azonban arra is példa, hogy valaki a felkapott és elegáns II. kerület peremén, befektetési céllal vásárolt telket annak reményében, hogy nyaralóból rövidesen lakóövezetté nyilvánítják a területet. Az átsorolás elmaradt, a telek meg csak nem akar elkelni a várt áron - olvasható az OTP Ingatlanpont elemzésében.

Érdekelnek az ingatlanpiaccal kapcsolatos legfontosabb történések? Kíváncsi vagy, mit hoz a jövő a lakáspiacon? Jelentkezz a Portfolio Lakáskonferencia 2018-ra, ahol a szakma legfontosabb szereplői osztják meg véleményüket a várható piaci folyamatokról.


Egy másik példa, amikor Zuglóban valaki úgy vett házhelyet, hogy arra saját erőből felépített egy négylakásos társasházat. Most azzal hirdeti a benne eladó három lakást, hogy a tulajdonos magának építtette a házat és benne is fog lakni. Ennél nagyobb minőségi garanciát pedig aligha tud adni egy építtető, miközben a saját lakásának építési költségei megtérülnek az eladásokból.

Egyre gyakoribb jelenségről van szó: a drága telkekre inkább 3-4 lakásos társas-, iker- és sorházakat építenek vállalkozók, mert így nagyobb a megtérülés. A budapesti ingatlanforgalmi adatbázisokban elenyészően kevés a magánszemélyek által vásárolt telek - vélhetőleg a még szabad és beépíthető telkek zömét az előző években építési vállalkozók vásárolták fel. Még a kivitelezők is átpártoltak a nagyobb ingatlanfejlesztésekre egy-egy önálló családi ház építéséhez így már nehéz megbízható, minőségi munkát végző és precíz szakembert találni.

Hatalmasat kaszált, aki itt vásárolt építési telket

Fagyöngy Lakópark, További információkért kattints a képre!

A kormány több ösztönző intézkedést vezetett be a lakásépítés fellendítésére. A CSOK és a sajátcélú építkezések esetében az 5 millió forintig visszaigényelhető általános forgalmi adó egyaránt felpörgette az építkezési kedvet. Az egekbe szökő lakásárak arra is kényszerítik a saját otthonra vágyókat, hogy belevágjanak az építkezésbe. Egy belvárosi használt lakás áráért már sokszor családi házat lehet venni, építeni valahol a fővárosi agglomerációban. A legnépszerűbb célpontok a jól megközelíthető, nagyobb agglomerációs települések: Érd, Szigetszentmiklós, Dunakeszi, de a kedvező ár miatt Ócsa, Dabas, Pécel és Monor is egyre vonzóbb célpont.

2015-höz képest idénre több mint ötven százalékkal drágultak a családi ház építésére alkalmas telkek a főváros XXII. és XXIII. kerületében, ahol még így is mérsékeltnek mondhatók a 20-40 ezer forintos négyzetméterenkénti árak. Főleg Zuglóhoz képest, ahol a telekárak 47 százalékos emelkedéssel már elérték a négyzetméterenkénti 120 ezer forintot - de beépíthető telek már jószerével nincs is, ha pedig akad, arra társasház épül. Budán, a II. és XII. kerületben egyharmadnyi drágulás után már a 100 ezer forintos telekár a jellemző. Érdekes módon a II. kerület peremén ennek a feléért is viszonylag bő a kínálat.

Az agglomerációban sem mindenütt olcsók azonban a telkek. A jó megközelítésű Dunakeszin például 75 százalékos drágulás után 45 ezer forint a telek négyzetmétere, ahogy Budaörsön is 45 ezer (de itt csak 40 százalékkal mentek feljebb az árak). Pilisvörösvár szintén felkapott: itt 50 százalékos áremelkedést regisztráltak, igaz, relatíve olcsó, 18 ezer forintos négyzetméterárak mellett. Az ugyancsak jól megközelíthető Vecsésen már barátibbak az árak: 21 ezer forintért adják a telek négyzetméterét. Érd, Szigetszentmiklós, Gyál, Pécel, Gödöllő, Pomáz tartoznak az elérhetőbb kategóriába a maguk 13-15 ezer forintos négyzetméteráraival.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-04-18 11:07
Az alacsony kamatkörnyezet rendkívül komoly döntés elé állíthat rengeteg céget hazánkban is, főleg a ...
Ingatlan / 2018-04-18 10:45
Új bérlő költözik az Párisi Nagyáruház, egy 1600 négyzetméteres területére. A TulipánTündér ...
Ingatlan / 2018-04-18 10:39
Még mindig nem jött el a várva várt fordulat a hazai irodapiacon. A kereslet 2018 első negyedévében ...
Ingatlan / 2018-04-17 13:59
A technológia fejlődése az ingatlanpiacon nem most okoz komoly változásokat, most mégis a piac ...
Ingatlan / 2018-04-17 12:43
A londoni ingatlanárak még a magyar fővároshoz képest is kiemelkedő ütemben emelkedtek az utóbbi ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!