EnglishAAA

Ingatlan

2018-03-13 13:55 - Erre készülj, ha el akarod adni a lakásod (portfolio.hu)
Jóval magasabb az értékesítési idő a téglalakásoknál, mint a panelek esetében az országos és a fővárosi adatok alapján egyaránt. Az előző hónapban átlagosan 2-3 hónap alatt került eladásra egy panellakás országosan, míg a téglalakásukat eladni kívánó tulajdonosoknak 4-5 hónapot kellett várni a keleti és nyugati országrészeken, hogy vevőt találjanak, a főváros pesti oldalán pedig még ennél is többet, mintegy 6 hónapot - a Duna House Barométer adatai alapján.

A Duna House hálózat által adott időszakban és területen eladott ingatlanok értékesítési ideje valamelyest változott az elmúlt kilenc hónapban. Tavaly júniushoz képest a panelek értékesítési ideje mintegy 30 százalékkal volt alacsonyabb az idei év elején, a keleti és nyugati országrészben egyaránt. Nagyságrendileg 70 nap alatt keltek el a panellakások idén februárban, míg a tavalyi év nyarán 100-110 nap volt ezeknek az értékesítési ideje. A napok számában tapasztalt csökkenést okozhatta a nagyobb kereslet, a bővebb kínálat (hamarabb megtalálták a vásárlók a számukra ideális lakást) továbbá az okok között szerepelhet még sok más mellett az is, hogy az utóbbi három hónapban a kereslet igényeinek jobban megfeleltek az eladásra kínált ingatlanok árai, így kevesebb idő is elég volt a döntéshozatalhoz.

Összehasonlítva az ország keleti és nyugati felét, az értékesítési idő mindkét részen jóval hosszabb volt a téglalakások esetében. Idén év elején a panel- és téglalakások eladási ideje közötti különbség több volt mint másfél hónap, vagyis februárban átlagosan 120-140 nap alatt keltek el a téglából készült lakások. Mivel ezeknek a négyzetméterára jóval magasabb a panelből készültekéhez képest, nagyobb összegekről kell a vásárlóknak döntést hozni, így a hosszabb értékesítési idő nem meglepő jelenség.

Erre készülj, ha el akarod adni a lakásod


A fővárosban is hasonlóan alakul a napok száma


Idén februárban a Duna House által értékesített téglalakások eladási ideje Pesten megközelítette a hat hónapot, míg a belvárosi és budai részeken valamivel több, mint 3 hónapot vártak csupán az eladók, hogy elkeljen az ingatlan. Az elmúlt hónapok elég vegyes képet mutatnak a napok számában, így nem lehet egyértelmű következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy hol lehet a leggyorsabban eladni egy téglalakást. Természetesen az értékesítési időt leginkább az befolyásolja, hogy milyen áron kínálják az ingatlanokat az adott időszakban, ha jócskán a piaci ár alatt kerül meghirdetésre egy lakás, hamar vevőre találhat.

Erre készülj, ha el akarod adni a lakásod


A panellakások értékesítési idejében az látszódik, hogy jóval kevesebb idő is elegendő volt az eladásra, 60-80 nap alatt létrejöhettett az adásvétel, míg tavaly év közepén ez a szám a pesti és budai oldalon is átlagosan 160 nap volt.

Erre készülj, ha el akarod adni a lakásod


Erre készülj, ha el akarod adni a lakásod

Templomvölgy Villapark - további információért kattints a képre!


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-06-22 11:30
A GTC legújabb projektjének, a Twist irodaháznak a bejelentése elterelte a figyelmet a White House ...
Ingatlan / 2018-06-22 10:15
Tegnap este elsőként írta meg a Portfolio Ingatlan a bejelentést, hogy a napokban megkaphatja az ...
Ingatlan / 2018-06-20 13:46
A budapesti Ecodome irodaházban, a Cushman & Wakefield Magyarország közreműködésével 1250 ...
Ingatlan / 2018-06-20 12:31
Újabb szabállyal szigoríthatná a kormány a multik terjeszkedését a kiskereskedelmi szektorban. A ...
Ingatlan / 2018-06-20 10:48
Idén átadják a járműfejlesztőknek a Zalaegerszegen épülő autóipari tesztpályája első ütemét, a ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!