EnglishAAA

Ingatlan

2018-02-23 09:00 - Ezt láttad már? - Biztosan nem, mert ezek a legfrissebb lakásos adatok! (portfolio.hu)
Megjött a KSH legfrissebb jelentése a hazai lakásépítésekről, ami meglepetést ugyan nem, de megerősítést okozott a lakásépítések piacán. A legfontosabb, hogy 2017-ben (egész évben) 14 389 új lakás épült, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37 997 volt, 20 százalékka több a 2016. évinél.

Ezt láttad már? - Biztosan nem, mert ezek a legfrissebb lakásos adatok!

Érdekel a lakáspiac jövője? Első kézből szeretnéd tudni a legnagyobb hazai fejlesztők és lakáspiaci véleményformálók gondolatait a jövőről? Akkor jelentkezz, és vegyél részt az ország legfontosabb lakáspiaci szakmai rendezvényén a Portfolio Lakás 2018 konferencián!

  • Budapesten nem nőtt az épített lakások száma, a városokban és a községekben több mint másfélszer annyi lakás épült.
  • A lakásépítés változatlanul közel fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. A budapesti növekedés megtorpanását az értékesítésre és bérbeadásra épített lakások számának 8,6 százalékos csökkenése okozta.
  • A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6 négyzetméterrel 100 négyzetméterre nőtt.
  • A kiadott építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma együttesen 37 997, a növekedés átlagosan 20 százalékos, Budapesten több mint másfélszeres. A megyei jogú városokban 9 százalékos a csökkenés. Az építtetők az esetek 36 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 10 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb. A községekben az esetek háromnegyedében egyszerű bejelentéssel kezdeményezték az új lakások építését.
  • A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 8 százalékkal több, összesen 13 216 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 5105, ami 23 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Ezt láttad már? - Biztosan nem, mert ezek a legfrissebb lakásos adatok!


Szezonálisan igazított adataink szerint is folytatódott a lakásépítések felívelő trendje. A kiadott építési engedélyek száma arra utal, hogy rövid távon ez a tendencia folytatódni fog. Ugyanakkor az építési engedélyek számában a növekedés már több negyedéve elakadt. Ennek oka egyrészt a 2019 utáni áfa szabályozás körüli bizonytalanság, másrészt a a munkaerőhiány miatti kapacitáskorlát lehet.

A lendület még jól látható, a következő 2 év még biztosan a lakáspiacról fog szólni, hiszen az átadások nagy része ekkor várható. A lendület azonban könnyedén megtörhet, és az olló az engedélyek és az átadások között gyorsan záródhat. Érdemes megjegyezni, hogy 2020-as átadással szinte egyetlen új építésű társasházi lakást sem hirdetnek a piacon, ami jól mutatja a felfokozott helyzetet az építések, kivitelezések területén, melynek nyilván elsődleges kiváltója a 2019 végéig tartó 5 százalékos áfa. A szabályozás változásával, új információk nyilvánosságra kerülésével azonban könnyen megnyugodhat és stabilizálódhat a lakáspiac.


Ezt láttad már? - Biztosan nem, mert ezek a legfrissebb lakásos adatok!


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-07-16 10:12
Az első negyedév enyhe emelkedése után az év második negyedévében folytatódott az üresedési ráta ...
Ingatlan / 2018-07-14 06:30
Féléveket csúszó építkezések, a saját pénzükért pereskedő vásárlók és elérhetetlen kivitelezők. ...
Ingatlan / 2018-07-12 11:05
Budapesten 25 irodaház épül az elkövetkező években, mégis bajban lehetnek a kis területigényű ...
Ingatlan / 2018-07-12 09:20
A korábbi negyedévnél is erősebb kereslettel szembesült az irodapiac, mintegy 64 ezer ...
Ingatlan / 2018-07-11 15:45
Az egyik legnagyobb hazai irodatulajdonos, a CPI osztotta meg a cég LinkedIn profilján az új ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!