EnglishAAA

Ingatlan

2018-02-16 14:19 - Piaci alapú bérlakások segíthetik a fiatal pályakezdők lakhatását (portfolio.hu)
Az egyre magasabb lakásbérleti-díjak mellett nincs könnyű dolga a pályakezdőknek ha megfelelő helyen, elfogadható állapotú lakást szeretnének bérelni. Nyugat-Európában már bevett gyakorlat, hogy nemcsak szociális alapon, hanem piaci alapon működő bérházak is épülnek, Magyarországon viszont csak mostanában kezdenek ebbe a piaci szegmensbe belekóstolni a befektetők.

Jelenleg a II. kerületben és a XIII. kerületben is van egy-egy fiataloknak szánt bérház, előbbiben kimondottan a 35 év alatti, gyermektelen bérlőket várják. A lakások mérete 12 és 40 négyzetméter között van, a havi bérleti díjak pedig 80 és 150 ezer forint között mozognak. Ehhez jön még egy fejenként 15 ezer forintos havi rezsiköltség, így ha valaki önállóan bérelne lakást, akkor azt 95 ezer forinttól teheti meg.

Megéri így bérelni?Ami az árakat illeti, ez a konstrukció elsőre nem tűnik jelentősen olcsóbbnak a piacon kínált többi lakásnál. A II. kerületben Pasaréten például a legolcsóbb 40 négyzetméteres lakás 110 ezer forintért bérelhető ki havonta, de a jobb állapotú lakások is mintegy 150 ezer forinttól elérhetők, ami nagyon hasonló árszint.

Ami mégis a bérház mellett szólhat, az az olyan többletszolgáltatások jelenléte, mint a helyben lévő edzőterem vagy a fix rezsiköltség, valamint - a Magyarországon még mindig nem általános - rendezett jogi háttér. Abban az esetben például ha a munkaadó lakhatási cafeteriat tud biztosítani, szükség van a legálisan bejelentett bérleti szerződésre, ami más esetekben egyáltalán nem biztos, hogy megoldott.

Piaci alapú bérlakások segíthetik a fiatal pályakezdők lakhatását

További információért kattints a képre!

A piaci alapú, fiataloknak szánt bérlakások ötlete tehát egyáltalán nem rossz gondolat, többek között például Németországban is komoly hagyománya van. Ha jelentősen nem is olcsóbbak az így kínált lakások a többi kiadó lakásnál, a bérlők számára egyfajta biztonságot adhat az ingatlan rendezett jogi helyzete, valamint mindez ha kis lépésekkel is, de hozzájárul a mostani albérleti rendszer kifehéredéséhez.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-07-16 10:12
Az első negyedév enyhe emelkedése után az év második negyedévében folytatódott az üresedési ráta ...
Ingatlan / 2018-07-14 06:30
Féléveket csúszó építkezések, a saját pénzükért pereskedő vásárlók és elérhetetlen kivitelezők. ...
Ingatlan / 2018-07-12 11:05
Budapesten 25 irodaház épül az elkövetkező években, mégis bajban lehetnek a kis területigényű ...
Ingatlan / 2018-07-12 09:20
A korábbi negyedévnél is erősebb kereslettel szembesült az irodapiac, mintegy 64 ezer ...
Ingatlan / 2018-07-11 15:45
Az egyik legnagyobb hazai irodatulajdonos, a CPI osztotta meg a cég LinkedIn profilján az új ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!