EnglishAAA

Ingatlan

2018-02-14 14:08 - Az EU-t védte a döntés, mégis az oroszok nyertek vele (portfolio.hu)
Alig fél év alatt több mint 15-20 százalékkal emelkedtek egyes acélipari termékek árai az Európában szárnyaló építőiparnak és az Európai Unió által kivetett drasztikus mértékű antidömpingvámoknak köszönhetően, amelyből leginkább az európai gyártók és kereskedők profitálnak, de az utóbbi időben az oroszok is a döntés nyertesei lettek. Az acél-alapanyagok előállításában és a kereskedelemben érdekelt európai szereplők stabil növekedésre számítanak idén is - derül ki a Carboferr Zrt. közleményéből.

A korábban egyes termékekre kivetett magas antidömpingvámok megtették hatásukat: a 2016. novemberi 834 ezer tonnáról egy év alatt 377 ezer tonnára esett az Unióba behozott rendkívül olcsó melegen hengerelt tekercsek mennyisége; ez kedvezően befolyásolta az európai acélipar - elsősorban a gyártók - helyzetét. Mivel a vámok alá eső országok - Oroszország, Ukrajna, Brazília, Irán, Kína - által szállított csökkenő mennyiséget nem váltotta ki egyéb import, az említett acéltípus tonnánkénti ára 2017 júliusa óta átlagosan 15 százalékkal emelkedett. Jelenleg tonnánként átlagosan 555 euró körül mozognak az Unión belül gyártott, illetve a nyugat-európai kikötőkbe importált melegen hengerelt tekercsek.

A kivetett vámok mellett az Európában - köztük Magyarországon - szárnyaló építőipar is jótékony hatással van az európai acéliparra, mivel a beruházások jelentős mennyiségű nyersanyagot igényelnek. A hazai építőiparral kapcsolatos számokat a KSH februári jelentése is tartalmazza.

2018.02.12 15:15 Jelentősen lassulhat az áremelkedés az építőiparban
A magas betonacél árak viszont arra kezdték el ösztönözni a beszerzőket, hogy új, egyelőre antidömpingvám alá még nem eső forrásokat keressenek. A drágulás eredményeként jelentősen megnőtt az olcsóbb orosz betonacél-import iránti igény (a 2015. évi 44 ezer tonnáról 2017 első tizenegy hónapja alatt 304 ezer tonnára emelkedett), így Törökország után Oroszország vált az Európai Unió második legnagyobb beszállítójává. "Nem lennék meglepve, ha az európai acélgyártók hamarosan antidömping-vizsgálatot kérnének az Európai Bizottságtól az Oroszországból származó nagy mennyiségű betonacél-import miatt" - mondta el Fazekas Roland, a Carboferr Zrt. vezérigazgatója.

Az EU-t védte a döntés, mégis az oroszok nyertek vele

Práter Park, További információért kattints a képre!

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-05-24 11:41
Tizenegyszeres különbség van egy átlagos budapesti, V. kerületi és egy salgótarjáni használt ...
Ingatlan / 2018-05-24 09:20
Budapest fejlesztése pártok fölött álló ügy - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Fürjes ...
Ingatlan / 2018-05-24 08:15
A Modern Városok Program keretein belül összesen 150-180 milliárd forint jut közvetlenül smart city ...
Ingatlan / 2018-05-23 14:00
Az okos város többé már nem csak utópia, mostanra Magyarországon is egyre többször, egyre többen ...
Ingatlan / 2018-05-23 12:35
Tavaly novemberben fogadta el a józsefvárosi képviselő-testület azt a rendeletet, amelyben arról ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!