EnglishAAA

Ingatlan

2018-01-12 09:52 - Hol adják el a legtöbb lakást évente? Budapesten. És a lakásállományhoz képest? (portfolio.hu)
A tavalyi évben az adásvételek száma országosan meghaladta a 150 ezret, míg az idén akár a 160 ezret is elérheti - derül ki az Otthon Centrum közleményéből. A legtöbb lakás Budapesten cserélt gazdát, ami nem meglepő annak fényében, hogy a legnagyobb lakásállománya is a fővárosnak van. Vajon a lakásállományhoz viszonyítva is a fővárosban adják el a legtöbb lakást?

Összesen közel 38 ezer lakás cserélt gazdát tavaly Budapesten, míg a második helyen álló Pest megyében több mint 17 ezer lakást adtak el. Ezt követik a nagyobb népességű és nagyobb lakásállománnyal rendelkező megyék, mint Borsod vagy Hajdú-Bihar, a sort pedig a két legkisebb népességű megye - Tolna és Nógrád - zárja.

Hol adják el a legtöbb lakást évente? Budapesten. És a lakásállományhoz képest?

A lakáspiaci aktivitásról többet elárul az, ha a lakásállományhoz viszonyítva nézzük meg a megvalósult adásvételek számát. Így már nincsenek akkora különbségek az egyes megyék között, Budapest azonban így is vezeti a sort. 2017-ben a fővárosban az összes lakás több mint 4 százaléka cserélt gazdát, miközben a megyék legnagyobb részében ennek aránya 3-3,5 százalék között volt. A sereghajtó ebben az esetben is Nógrád, ahol 2300 körüli adásvétellel a teljes állomány 2,6 százaléka került új tulajdonoshoz.

Hol adják el a legtöbb lakást évente? Budapesten. És a lakásállományhoz képest?

A 4,43 milliós magyarországi lakásállomány 32 százaléka található Budapesten vagy Pest megyében, míg 914 ezer lakással a főváros önmagában 20 százalékot tesz ki az országos állományból.

Portfolio Ingatlanmagazin - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar ingatlanpiacon


Hol adják el a legtöbb lakást évente? Budapesten. És a lakásállományhoz képest?Az ingatlanpiac szárnyalása 2017-ben is folytatódott, de a gyors felívelés újfajta kockázatokat is hozott. Az építőipari kapacitással és a munkabérekkel kapcsolatos problémák miatt a projektek folyamatosan drágulnak, ami gyakran a fejlesztőket is újratervezésre kényszeríti. Ez azonban nem szab gátat a beruházásoknak, a következő években több tízezer új építésű lakás, félmillió négyzetméternél is több modern irodaterület, ezret meghaladó 4 és 5 csillagos szállodai szoba, logisztikai csarnokok és hatalmas új székházak - Telekom, MOL, OTP - készülhetnek el. Az 50 legbefolyásosabb ingatlanpiaci szereplő között most is jelen vannak a legnagyobb cégek képviselői, az ismert nevek mellé azonban egyre több új versenytárs zárkózik fel.

A legfrissebb számot keresd a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál!

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-04-24 14:45
A változó építőipari lehetőségek, a kevés szakmunkás és az egyre gyorsabban növő digitális világ ...
Ingatlan / 2018-04-24 13:39
A technológiai fejlődés az ingatlanhirdetések világát sem kerülte el, ahol már eddig is nagy ...
Ingatlan / 2018-04-24 08:04
Sokan kaphatnak a fejükhöz a jelenlegi lakásárak láttán, melyek még a válság előtti szinteket is ...
Ingatlan / 2018-04-24 08:00
Minimális megszakításokkal négy éve tart az üresedési ráta csökkenése a hazai ipari ingatlanok ...
Ingatlan / 2018-04-23 07:10
Minden második kérelmet kínaiak adnak be magyarországi ingatlanszerzés engedélyezésére az Európai ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!