EnglishAAA

Ingatlan

2018-01-02 16:45 - Lakásárak és jövedelem? - Mutatjuk, hogy mennyivel emelkedtek (portfolio.hu)
Örülhetnek a dübörgő lakáspiacnak a lakástulajdonosok, évről évre többet ér a tulajdonukban lévő ingatlan. Ezzel párhuzamosan a reáljövedelem is emelkedést mutatott az elmúlt évek során, a munkanélküliség csökkenése és a kedvező hitelkonstrukciók egyaránt hozzájárultak az ingatlanpiaci tranzakciók generálásához. A lakáspiaci, illetve a jövedelmekben bekövetkezett változásokat az alábbi ábrával szemléltetjük.

2014 közepétől egyre nagyobb léptékben nőttek a nominális árak, majd 2015 végétől az éves növekedési ütem 12-15 százalék között ingadozott. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki pár éve lakásvásárlásra adta a fejét, minden évben közel 15 százalékkal növelte az ebből származó vagyonát. Mindezzel párhuzamosan a háztartások rendelkezésre álló reáljövedelme is növekedett, ám ennek mértéke jócskán alulmaradt a lakásárak növekedési ütemével szemben. Az elmúlt két évben 5 százalék alatti értékeket számoltak, majd először 2017 második negyedévében sikerült ezt a határt átlépni.

Lakásárak és jövedelem? - Mutatjuk, hogy mennyivel emelkedtek

Mindezek mellett a munkanélküliség tartósan csökkent, a munkaerőpiaci kilátások is kedvezőbbek lettek az elmúlt évben. A lakásberuházások szempontjából fontos tényező, hogy milyenek a várakozásaink a jövedelemszintekkel kapcsolatban, erre a kedvező munkaerőpiaci helyzet és a stabilan növő reáljövedelmek együttesen pozitív hatással voltak. A hitelezési folyamatok is tovább támogatták a kereslet élénkülését és ezáltal a lakáspiacot is pörgették.

Portfolio Ingatlanmagazin - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar ingatlanpiacon


Lakásárak és jövedelem? - Mutatjuk, hogy mennyivel emelkedtekAz ingatlanpiac szárnyalása 2017-ben is folytatódott, de a gyors felívelés újfajta kockázatokat is hozott. Az építőipari kapacitással és a munkabérekkel kapcsolatos problémák miatt a projektek folyamatosan drágulnak, ami gyakran a fejlesztőket is újratervezésre kényszeríti. Ez azonban nem szab gátat a beruházásoknak, a következő években több tízezer új építésű lakás, félmillió négyzetméternél is több modern irodaterület, ezret meghaladó 4 és 5 csillagos szállodai szoba, logisztikai csarnokok és hatalmas új székházak - Telekom, MOL, OTP - készülhetnek el. Az 50 legbefolyásosabb ingatlanpiaci szereplő között most is jelen vannak a legnagyobb cégek képviselői, az ismert nevek mellé azonban egyre több új versenytárs zárkózik fel.

A legfrissebb számot keresd a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál!

Lakásárak és jövedelem? - Mutatjuk, hogy mennyivel emelkedtekA hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-05-25 13:45
A közép-európai régió egyik legaktívabb logisztikai- és ipariingatlan-fejlesztője nemrég jelentős ...
Ingatlan / 2018-05-25 13:31
Az elmúlt években jelentősen növekedtek a lakásárak hazánkban. Sokan érezhetik ezért úgy, hogy ...
Ingatlan / 2018-05-25 13:00
Kelet-Közép Európa egyik legnagyobb közösségi irodája nyílik meg július 1-jén Budapesten. A ...
Ingatlan / 2018-05-25 11:15
A Főtáv szerint a Városligeti Műjégpálya hűtőberendezéseinek felhasználásával, a hűtési rendszer ...
Ingatlan / 2018-05-25 10:28
Megújult a Danubius Hotels Group két budapesti szállodája. A nagykörúti Radisson Blu Béke Hotel és a ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!