EnglishAAA

Ingatlan

2018-01-02 16:45 - Lakásárak és jövedelem? - Mutatjuk, hogy mennyivel emelkedtek (portfolio.hu)
Örülhetnek a dübörgő lakáspiacnak a lakástulajdonosok, évről évre többet ér a tulajdonukban lévő ingatlan. Ezzel párhuzamosan a reáljövedelem is emelkedést mutatott az elmúlt évek során, a munkanélküliség csökkenése és a kedvező hitelkonstrukciók egyaránt hozzájárultak az ingatlanpiaci tranzakciók generálásához. A lakáspiaci, illetve a jövedelmekben bekövetkezett változásokat az alábbi ábrával szemléltetjük.

2014 közepétől egyre nagyobb léptékben nőttek a nominális árak, majd 2015 végétől az éves növekedési ütem 12-15 százalék között ingadozott. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki pár éve lakásvásárlásra adta a fejét, minden évben közel 15 százalékkal növelte az ebből származó vagyonát. Mindezzel párhuzamosan a háztartások rendelkezésre álló reáljövedelme is növekedett, ám ennek mértéke jócskán alulmaradt a lakásárak növekedési ütemével szemben. Az elmúlt két évben 5 százalék alatti értékeket számoltak, majd először 2017 második negyedévében sikerült ezt a határt átlépni.

Lakásárak és jövedelem? - Mutatjuk, hogy mennyivel emelkedtek

Mindezek mellett a munkanélküliség tartósan csökkent, a munkaerőpiaci kilátások is kedvezőbbek lettek az elmúlt évben. A lakásberuházások szempontjából fontos tényező, hogy milyenek a várakozásaink a jövedelemszintekkel kapcsolatban, erre a kedvező munkaerőpiaci helyzet és a stabilan növő reáljövedelmek együttesen pozitív hatással voltak. A hitelezési folyamatok is tovább támogatták a kereslet élénkülését és ezáltal a lakáspiacot is pörgették.

Portfolio Ingatlanmagazin - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar ingatlanpiacon


Lakásárak és jövedelem? - Mutatjuk, hogy mennyivel emelkedtekAz ingatlanpiac szárnyalása 2017-ben is folytatódott, de a gyors felívelés újfajta kockázatokat is hozott. Az építőipari kapacitással és a munkabérekkel kapcsolatos problémák miatt a projektek folyamatosan drágulnak, ami gyakran a fejlesztőket is újratervezésre kényszeríti. Ez azonban nem szab gátat a beruházásoknak, a következő években több tízezer új építésű lakás, félmillió négyzetméternél is több modern irodaterület, ezret meghaladó 4 és 5 csillagos szállodai szoba, logisztikai csarnokok és hatalmas új székházak - Telekom, MOL, OTP - készülhetnek el. Az 50 legbefolyásosabb ingatlanpiaci szereplő között most is jelen vannak a legnagyobb cégek képviselői, az ismert nevek mellé azonban egyre több új versenytárs zárkózik fel.

A legfrissebb számot keresd a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál!

Lakásárak és jövedelem? - Mutatjuk, hogy mennyivel emelkedtekA hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-01-19 11:38
A világ városokban élő lakossága 1950-ben 746 millió volt, míg 2014-re 3,9 milliárdra nőtt, és ...
Ingatlan / 2018-01-18 14:30
A 2017 harmadik negyedévi stagnálás után úgy tűnt, hogy nem csökken tovább az üresen álló ...
Ingatlan / 2018-01-18 13:18
Egy év alatt 4,6 százalékot drágultak a lakások az EU-ban, az Eurózónában pedig 4,1 százalékos volt ...
Ingatlan / 2018-01-18 10:25
Továbbra sem tudott emelkedni a még mindig rekordalacsony szinten álló üresedési ráta, az irodapiac ...
Ingatlan / 2018-01-17 15:01
A magánszemélyek hirdetésein és a nagyobb fejlesztőkön túl, a Fővárosi Önkormányzat is kínál eladó, ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!