EnglishAAA

Ingatlan

2017-11-23 14:05 - A robotoké a jövő az irodaházakban? (portfolio.hu)
A piac bővülésével ismét felértékelődőben van az ingatlankezelés és az üzemeltetés szerepe. A technológiai fejlődés és a robotizáció az egész szektort érinti, az utóbbi években ráadásul a munkaerőhiány okozta kihívásokkal is egyre inkább szembe kell nézni, a november 21-én megrendezett Portfolio Property Investment Forum FM-PM kerekasztalának résztvevői szerint.

Alapvetően az épületek életkora befolyásolja, hogy mekkora lesz az üzemeltetési költség, mondta el Décsi Gábor, a LEO benchmarking munkacsoport vezetője és a Dome Facility Services Group ügyvezető igazgatója. Nagyon nem mindegy, hogy egy épület 5 évesnél fiatalabb, 5-10 éves, vagy 10-15 éve épült.

A paneltagok beszámoltak róla, hogy hosszú idő után az idén jelentős emelkedésre lehet számítani az üzemeltetési díjakban. Ruzsinszki Tibor, a LEO felügyelő bizottsági elnöke, és a STRABAG Property and Facility Services, FM üzletágának igazgatója elmondta, hogy az idei lehet az első év, amikor látható lesz a díjemelkedés. A korábbi években az áram és fűtés költség csökkent, így nem volt észrevehető az üzemeltetési költség egyéb elemeinek növekedése, az idén azonban emelkedik az áram ára miközben a takarítás is jelentősen drágul, ami az üzemeltetési költség drasztikus emelkedését okozhatja.

A robotoké a jövőA beszélgetés keretében szintén elhangzott, hogy a jövő egyik legnagyobb változása lehet az automatizálás, ami az üzemeltetésben is egyre nagyobb szerepet tölthet be. Szabó Szilárd, a STRABAG Property and Facility Services Zrt. műszaki igazgatója szerint automatizálásban még nem jutottunk el oda, ahol Nyugat-Európa tart, haladunk ugyan ebbe az irányba, de nem biztos, hogy ténylegesen van rá fizetőképes kereslet. Valójában senki nem tudja, hogy mikor fogjuk a robotok világát elérni.

A robotoké a jövő az irodaházakban?


Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt vezérigazgatója beszélt a cég takarítórobotjának fejlesztéséről. Mint elmondta, a robotot a munkaerőhiány indokolta, a kétkezi munka hiánya ugyanis más megoldásra kényszeríti az FM cégeket. Ráadásul a robot előnye még az előbbiek mellett, hogy rengeteg adatot tud szolgáltatni, például kórházak esetében, hogy milyen fertőzés fedezhető fel, vagy várható. Összességében véleménye szerint a robot nagyon sok irányt nyithat meg. Az automatizálás azonban nem feltétlenül jelent majd kedvezőbb üzemeltetési költségeket, mint Jászberényi István,a LEO alelnöke, és a Kraft FM ügyvezető igazgatója kifejtette. Jellemzően nagyság szinten a költségek hasonlóak az automatizált épületek és hagyományos épületek esetében, a különbség abban rejlik, hogy más jellegű karbantartásra van szükségük.

A beszélgetés során szóba került az FM és PM cégek egymáshoz való viszonya, a szakemberek mindegyike egyetértett abban, hogy a két szektornak együtt kell dolgoznia az ingatlanok sikeres működtetése érdekében. Mint Szentpály Ágnes, a Colliers Real Estate Management Services (REMS), propery management igazgatója kiemelte, a PM nagy fokú támogatás vár az FM-től. Jellemző azonban, hogy általában csak tendereken találkoznak, véleménye szerint az FM és PM nézőpontjait át kellene beszélni.
2017.11.22 15:07 Kiderült, melyik az év épülete Budapesten

2017.11.22 15:00 Az online vásárlás küldheti padlóra a plázákat
2017.11.21 17:03 A jövő a "lego" épületeké lehet
2017.11.21 12:23 Még hogy a hazai ingatlanpiac erős - Nézd meg, mi történik a szomszédban!

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-04-22 08:03
Idén az első három hónapban a fővárosban a lakások átlagos havi bérleti díja valamivel több mint 122 ...
Ingatlan / 2018-04-19 12:59
Az épületüzemeltetés egyik legnagyobb kihívása jelenleg a munkaerőhiány, amit rövid távon a ...
Ingatlan / 2018-04-18 11:07
Az alacsony kamatkörnyezet rendkívül komoly döntés elé állíthat rengeteg céget hazánkban is, főleg a ...
Ingatlan / 2018-04-18 10:45
Új bérlő költözik az Párisi Nagyáruház, egy 1600 négyzetméteres területére. A TulipánTündér ...
Ingatlan / 2018-04-18 10:39
Még mindig nem jött el a várva várt fordulat a hazai irodapiacon. A kereslet 2018 első negyedévében ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!