EnglishAAA

Ingatlan

2018-05-20 15:30 - Tízezreknek adnak munkát Budapesten - Mi lenne, ha holnap kivonulnának? (portfolio.hu)
Az SSC szektor első tagjai a 90-es évek elején jelentek meg Magyarországon, azóta hatalmas bővülésen ment keresztül az ágazat. Mostanra közel 100 szolgáltatóközpont működik országosan, aminek mintegy 80 százaléka Budapesten található. A szektorban dolgozók száma 40-45 ezer közé tehető, ami irodapiaci szempontból is rendkívül jelentős. A fővárosban ez 250-300 ezer négyzetméternyi irodaterületre teremt igényt, így megnéztük, hogy mi történne elméletben akkor, ha az SSC-k hirtelen eltűnnének a piacról.

Érdekel, hogy mit hoz számunkra a szemünk előtt zajló negyedik ipari forradalom? Kíváncsi vagy, hogyan alakítja át életünket a digitalizáció, a big data, az Internet of Things, vagy az okosodó városok és otthonok? Jelentkezz a Portfolio június 7-én megrendezésre kerülő Smart City 2018 konferenciájára, ahol a szakma legfontosabb képviselői vitatják meg az aktuális trendeket.


Mi az az SSC?A nemzetközi cégek költségmegtakarítási célból gyakran döntenek úgy, hogy az operatív feladataik egy részét összefogják és egy helyről látják el. Ha például egy cégnek 30-40 országban van irodája, akkor felesleges mindenhol minden feladatkörre egy teljes csapatot felépítenie, mikor az egy központi helyről is megoldható. A beszerzés, az IT szolgáltatások, a számvitel vagy a jogi folyamatok mind olyan feladatok, amelyek a cég összes irodájában nagyon hasonló munkavégzést igényelnek, így költséghatékonysági szempontból megéri azt kiszervezni egy olyan országba, ahol olcsó, de képzett a munkaerő.

A legnagyobb növekedés Magyarországon a 2000-es évek elején ment végbe, amikor több egymást követő évben duplázódott az SSC szektorban alkalmazottak száma. A növekedés viszont azóta sem állt meg, az idegen nyelveket jól beszélő pályakezdők százait szívja fel évről-évre a piac.

Miért Magyarország?Az olcsó és jól képzett munkaerő csak az egyik motiváció a cégek számára, hogy Magyarországot válasszák. Emellett az olyan járulékos költségek, mint az irodabérlés is jelentősen olcsóbb itt, mint Nyugat-Európában, becslések szerint egy munkaállomás fenntartása Budapesten harmadannyiba kerül, mint egy átlagos nyugat-európai nagyvárosban. A vidéki egyetemi városok - Debrecen, Szeged, Pécs - pedig költségek szempontjából még Budapestnél is kedvezőbbek, ezért az utóbbi években ezen települések is elkezdtek megjelenni az SSC cégek térképén. Míg 4-5 éve a 90 százalékot közelítette Budapest SSC-n belüli országos részesedése, addig mostanra ennek aránya 80 százalék alá csökkent. Magyarország a régión belül is kedvelt SSC országnak számít, egyedül Lengyelország előzi meg az alkalmazottak és a szolgáltatóközpontok számának tekintetében.

Tízezreknek adnak munkát Budapesten - Mi lenne, ha holnap kivonulnának?

Hol tartanánk SSC-k nélkül?Az SSC-k fontos szereplői a munkaerőpiacnak, ezen kívül az irodapiacot és közvetetten az egész gazdaságot erősítik. Noha az utóbbi években egyre több ilyen cég alapított központot Magyarországon, elképzelhető, hogy amennyiben a jövőben túl magasra emelkednek a munkaerő költségei többen dönthetnek úgy, hogy továbbállnak egy még olcsóbb országba. Egyelőre ez a veszély nem fenyeget, de érdekességként megnéztük, hogy milyen változásokat okozna az irodapiacon, ha hirtelen az összes SSC eltűnne.

Tízezreknek adnak munkát Budapesten - Mi lenne, ha holnap kivonulnának?

A budapesti irodapiacon az üresedési ráta 2018 első negyedévében 7,3 százalékra csökkent, ami mostanra a spekulatív irodák estében is bőven 10 százalék alatti értékeket jelent. A teljes 3,45 millió négyzetméteres állományból tehát mintegy 254 ezer négyzetméternyi iroda áll üresen, ami nagyságrendileg megegyezik az SSC-k által bérelt területtel. Abban az esetben, ha hirtelen az összes SSC cég kivonulna Magyarországról, az irodapiaci üresedési ráta nagyjából a duplájára emelkedne, ami megegyezne a három évvel ezelőtti szintekkel. Az SSC-k ingatlanpiaci hatása tehát megkérdőjelezhetetlen, a cégek jelenléte nélkül a mostani irodafejlesztési boom is kisebb lenne Budapesten.

Ennél viszont még fontosabb, hogy a szektor az ország gazdaságán belül is jelentős szeletet képvisel. Az itt dolgozók többségében a nyelveket jól beszélő, fiatal diplomások köréből kerülnek ki, akik az országos átlagnál jellemzően több, mint másfélszer magasabb fizetésért dolgoznak, így a lakosság vásárlóerejét is erősítik. Végül pedig egy fontos megjegyezni, hogy ez a szektor adja a magyar GDP 1,2 százalékát, a teljes magyar exportnak pedig az 1,6 százalékát, az SSC-k hiányát tehát nemcsak az ingatlanpiac, de az egész gazdaság megérezné.

Tízezreknek adnak munkát Budapesten - Mi lenne, ha holnap kivonulnának?


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-06-24 14:34
Hihetetlen a Magyarországon tapasztalható lakásár-emelkedés, a jelentős rali még Európában is ...
Ingatlan / 2018-06-24 07:59
Budapesten, hosszú távú lakáskiadásnál az új vagy újszerű garzonok havi bérleti díja átlagosan 125 ...
Ingatlan / 2018-06-23 16:19
Vajon mitől függ, hogy egy lakás ára felfelé vagy lefelé tart? Miért értékelődik fel az egyik ...
Ingatlan / 2018-06-22 11:30
A GTC legújabb projektjének, a Twist irodaháznak a bejelentése elterelte a figyelmet a White House ...
Ingatlan / 2018-06-22 10:15
Tegnap este elsőként írta meg a Portfolio Ingatlan a bejelentést, hogy a napokban megkaphatja az ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!