EnglishAAA

Ingatlan

2017-11-15 13:40 - Valóban ilyen drasztikus megoldással oldható meg az építőipar nagy problémája? (portfolio.hu)
Az építőiparból jelenleg 30 ezer ember hiányzik, ami a kivitelezési költségek jelentős emelkedését hozta magával, ráadásul még a magasabb költségek mellett is sok esetben csúsznak az átadások, ami a lakásvásárlók és a fejlesztők számára is anyagi veszteséggel jár. Vannak, akik szerint már csak távolkeleti munkavállalókkal lehetne orvosolni a problémát, mások szerint viszont európai bérekkel Magyarországon is lehetne megfelelő munkaerőt találni. Egy konkrét fejlesztésen keresztül megnéztük, hogy mekkora probléma a munkaerőhiány, mit jelent ez az átadási határidőkre nézve és mit tehetnek a vásárlók azért, hogy megbízható fejlesztőt válasszanak.

A lakásfejlesztések száma továbbra is erős, sőt a már bejelentett de még el nem kezdett projektek elindításával a következő években még tovább emelkedhet a lakásépítések és a piacra kerülő új lakások száma. A fejlesztői oldalról azonban egyre többször hangzik el, hogy számos tényező van, ami nehezíti és hátráltatja a beruházásokat. Egyik ilyen a munkaerőhiány, de az építőanyagok ára és szállítási ideje is egyre gyakrabban gördít akadályt az épülő beruházások elé.

Valóban ilyen drasztikus megoldással oldható meg az építőipar nagy problémája?

Forest Hill Lakópark, További információkért kattints a képre!

Mennyi lakás épül?2017 első félévében nagyjából ötezer lakást adtak át Magyarországon, ami közel másfélszerese az egy évvel elelőtti számoknak, a kiadott építési engedélyek száma pedig a 20 ezret közelíti, ami szintén jelentős növekedés a tavalyi évhez képest. Emellett a beruházások száma is növekszik, a Budapesti Lakáspiaci Riport 7200 szabad új lakásról számolt be Budapesten, jóllehet ezek egy részét még nem kezdték el építeni.

Valóban ilyen drasztikus megoldással oldható meg az építőipar nagy problémája?

Valóban ekkora probléma a munkaerőhiány?Nemcsak Kelet-, hanem Nyugat-Európában is hatalmas építkezések zajlanak, így az ottani munkaerőhiányt egyre nagyobb számban oldják meg kelet-európai munkavállalókkal, ami viszont az itthoni építkezéseken okoz problémát.

Egyes vélemények szerint annyira nincs már munkaerő Magyarországon, hogy pár éven belül reális alternatíva lehet az olcsó kínai, vietnami, indonéz vagy pakisztáni vendégmunkások hazai építkezéseken történő szerződtetése, mások szerint azonban magasabb bérek mellett Magyarországon is lehetne találni megfelelő munkaerőt. A kérdés az, hogy a cégek mekkora béremelést engedhetnek meg a fejlesztéseiken dolgozó munkásoknak anélkül, hogy elveszítenék a - részben emiatt megdráguló - lakásaik iránti vásárlói érdeklődést.

Valóban ilyen drasztikus megoldással oldható meg az építőipar nagy problémája?


A munkaerőhiány az, ami a most zajló fejlesztéseknél a legnagyobb nehézséget okozza, azonban megfelelő piaci tapasztalattal ez a probléma is orvosolható. Tény, hogy az építkezéseket számos tényező drágítja, de nem szabad, hogy ez a kivitelezés minőségének a rovására menjen. Noha az elmúlt évek drágulása az új lakások eladási áraira is rányomta bélyegét, a beruházásunknál kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a vásárlóink számára biztosítsuk az ígért minőséget, hosszú távon ugyanis az elégedett vevők és a jó referencia a legjobb ajánlólevél. Az árak folyamatos emelkedése miatt viszont akár projekten belül is előfordulhat, hogy aki későbbre halasztja a lakásvásárlást, az a mostaninál magasabb árakkal fog találkozni - mondta el Nagy Ákos, a Forest Hill fejlesztőjének értékesítési vezetője.

Csúszások és vásárlói bizalomvesztésA most épülő lakásfejlesztéseknél egyre több esetben fordul elő, hogy a kivitelezés közben módosítják - egy-két negyedévvel későbbre tolják - a tervezett átadást, de ennél nagyobb csúszások is előfordulhatnak. A határidők körüli bizonytalanság miatt nem könnyű a vásárlói bizalom megtartása, akinek viszont ez sikerül, annak ideális a mostani környezet az épülő lakásaik hatékony értékesítéséhez.

November 21: az év ingatlanos eseménye Magyarországon


Idén 13. alkalommal rendezzük meg a hazai piac legfontosabb szakmai rendezvényét, a Portfolio Property Investment Forum konferenciát. Egész napos szakmai program, délután párhuzamos tematikus szekciók, esti állófogadás meglepetésekkel, díjátadó és rengeteg kapcsolatépítési lehetőség. A tavaly már több mint 700 főt felvonultató Property Investment Forum Magyarország megkerülhetetlen ingatlanpiaci eseményévé vált az elmúlt több mint egy évtized során. A délelőtti plenáris szekciókat követően délután az elmúlt években megszokott módon 4 párhuzamos szekcióban mélyülnek el a szakemberek egy-egy részpiac kérdéseiben.


Mire figyeljünk vevőként, ha nem akarunk mellényúlni?Új lakás vásárlása előtt állva vevőként is tehetünk azért, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Ha olyan cégtől vásárolunk, akinek nincs nagy múltja a piacon, szerződéskötés előtt mindenképpen keressük fel a fejlesztőt és érdeklődjünk a cég történetéről, a tulajdonosi hátteréről és a korábbi tevékenységükről.

A kivitelezővel egyeztetve akár az építkezés közben is lehet műszaki ellenőrzést végeztetni, a lakás átvétele előtt azonban mindenképpen tegyük ezt meg. Járjuk végig egy szakemberrel és a kivitelező illetékes személyével együtt a lakást, és győződjünk meg a beépített elemek megfelelő minőségéről, valamint egyeztessük, hogy mire és milyen hosszan adnak garanciát!

Gyakran előfordul, hogy a kivitelezéshez felvett hitel miatt a társasház összes lakására jelzálogjogot terhelnek. Ha ez a helyzet áll fenn, mindenképpen nézzük meg, hogy a szerződés milyen lehetőségeket kínál a leendő lakásunk tehermentesítéséhez.

Lakásvásárláskor tehát új építésű esetén is legyünk körültekintők, figyeljünk oda a részletekre, ha pedig bármivel kapcsolatban bizonytalanok vagyunk, kérjük szakértő segítségét mind jogi, mind kivitelezési kérdésekben!

A budai oldalt választva egyre több vásárló dönt úgy, hogy a III. kerületben épülő új lakások közül választja ki leendő otthonát. A zöld környezet és a többi budai kerületnél kedvezőbb árak együtt teszik vonzóvá a kerület új lakásait. Csillaghegyen épül többek között a Forest Hill lakópark is.
  • A projekt során egy hatalmas parkban, több ütemben teraszos elrendezésű lakások épülnek.
  • A 148 lakásos lakóparkban a HÉV Csillaghegyi megállója és számos buszjárat segíti a közlekedést.
  • A leendő vásárlók 37 és 110 négyzetméter közötti lakásokból válogathatnak, átlagosan 603 ezer forintos négyzetméteráron.
  • A lakások átadása 2018 III. negyedévére várható.

A projekt fejlesztője a Duna House Holding Nyrt. vállalkozása, a MyCity Real Estate. A cég jelenleg három kerületeben, négy társasház fejlesztésén dolgozik.


A cikk megjelenését a MyCity Real Estate támogatta.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Ingatlan / 2018-04-22 08:03
Idén az első három hónapban a fővárosban a lakások átlagos havi bérleti díja valamivel több mint 122 ...
Ingatlan / 2018-04-19 12:59
Az épületüzemeltetés egyik legnagyobb kihívása jelenleg a munkaerőhiány, amit rövid távon a ...
Ingatlan / 2018-04-18 11:07
Az alacsony kamatkörnyezet rendkívül komoly döntés elé állíthat rengeteg céget hazánkban is, főleg a ...
Ingatlan / 2018-04-18 10:45
Új bérlő költözik az Párisi Nagyáruház, egy 1600 négyzetméteres területére. A TulipánTündér ...
Ingatlan / 2018-04-18 10:39
Még mindig nem jött el a várva várt fordulat a hazai irodapiacon. A kereslet 2018 első negyedévében ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!