EnglishAAA

Befektetési alapok

2017-10-13 12:56 - Biblia magyar képzőművészek tolmácsolásában - nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten (portfolio.hu)
1517. október 31-én Luther Márton megfogalmazta 95 tételét Albert püspöknek. A hiedelem szerint a wittenbergi templom kapujára is kitűzte azt, ezt az állítást azonban ma már sokan cáfolják. Ellenben az bizonyos, hogy Luther karizmatikus személyisége és a tanai megújították a hit világát, hatása az élet több területén is (politika, gazdaság, természettudományok...) megmutatkozott, változást idézett elő. Idén, 2017-ben a Reformáció 500. évfordulóját ünnepeljük, számos izgalmas esemény segít a megemlékezésben.Biblia magyar képzőművészek tolmácsolásában - nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten


Tóth Menyhért: A vízenjáró (Vadvizek), 1940-es évek


A képzőművészet szerelmesei is találhatnak kedvükre valót az évfordulóhoz kapcsolódó programok között, október 15-én ugyanis nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten, Ég és Föld között - a Biblia a magyar képzőművészetben címmel. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel együttműködve kiállítás-sorozattal vesz részt a megemlékezésben, korábban már Debrecenben, Győrben és Kolozsváron rendeztek kiállítást, a sorozat betetőzése a budapesti tárlat lesz. A kiállításon megjelenő alkotások a Biblia világával, a hittel és az emberi sorskérdésekkel foglalkoznak. A Biblia az európai kultúra legfontosabb könyve, tanításai és történetei majd kétezer éven át álltak az európai művészet középpontjában. A 20. században a bibliai ábrázolásokban az individuális jelleg lett hangsúlyos, egyre gyakoribbá váltak az olyan témák, amelyek egzisztenciális problémák boncolgatására adnak lehetőséget, például a Bűnbeesés esetében a tudás, az apostolok személyében a hűség dilemmái.

Biblia magyar képzőművészek tolmácsolásában - nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten


Kondor Béla: Próféta, 1969


A magyar művészek képesek voltak - és képesek ma is - úgy interpretálni az Írást, hogy remekműveik segítségével közelebb kerülhessünk a teremtéshez, Krisztus tanításaihoz, jobban át tudjuk érezni a szenvedést, amit az emberiség megváltásáért vállalt a keresztfán.

Biblia magyar képzőművészek tolmácsolásában - nagyszabású kiállítás nyílik Budapesten


Szalay Lajos: Genezis - Özönvíz, 1966


A reformáció 500. évfordulójára rendezett kiállításban hit, történelem és művészet összefonódik, méghozzá olyan neves alkotók tolmácsolásában, mint Aba-Novák Vilmos, Molnár C. Pál, Kondor Béla, Borsos Miklós, Csernus Tibor és még sokan mások, köztük az elmúlt évtizedek kortárs alkotói.

A bibliai történetek segítségével a vászonra vitt kérdések, belső vívódások és súlyos döntések ma is mind aktuálisak, mindennapjaink részét képezik. A tárlathoz kapcsolódóan megjelenik egy kiadvány is, a REFORMÁCIÓ 500 - A BIBLIA NEM MINDENKIÉ c. kötet.

A kiállítás kurátorai: Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Kosinsky Richárd, Marosvölgyi Gábor és Szalay Ágnes, az Alapítvány művészettörténészei.

  • A kiállítás október 15-étől 2018. január 14-éig látogatható.
  • Helyszín: Várkert Bazár, Testőrpalota (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)


Forrás: mutargy.com

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Befektetési alapok / 2018-07-17 13:16
A három szintes CFA vizsgát titulálják a legnehezebb pénzügyi vizsgának a világon, így az, akinek ...
Befektetési alapok / 2018-07-17 12:37
Csak júniusban több mint 40 milliárd forint áramlott a hazai ingatlanalapokba, ezzel a kategória ...
Befektetési alapok / 2018-07-16 15:45
Június végén zárult a tankönyvrendelés, és a legfrissebb adatok szerint országosan már több mint 200 ...
Befektetési alapok / 2018-07-16 10:13
Beszáll a kriptopénz-világba Steve Cohen, az egykor "hedge fund királyként" emlegetett bukott ...
Befektetési alapok / 2018-07-13 16:24
2017-ben történt meg először, hogy az európai befektetési alapokban kezelt vagyon meghaladta a 15 ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!