EnglishAAA

Befektetési alapok

2017-06-19 16:28 - Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok (portfolio.hu)
Most először haladta meg a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon a 6000 milliárd forintot, ehhez a kedvező értékesítési számok mellett a befektetések összességében jó teljesítménye is hozzájárult. Májusban az ingatlanalapok mellett az abszolút hozamú és a vegyes alapok meneteltek nagyot, miközben a pénzpiaci alapokat a sorozatos vagyonvesztés miatt a vegyes alapok is megelőzték a kezelt vagyonban.

A friss BAMOSZ statisztikák szerint május végén közel 44 milliárd forinttal nőtt a hazai befektetési alapok vagyona egy hónap alatt, ezzel pedig történelmi csúcsra, 6000 milliárd fölé kúszott a kezelt vagyonállomány. A februári vagyoncsökkenést leszámítva idén összességében jól teljesítettek a hazai alapok a vagyongyűjtésben.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


A májusi vagyonemelkedéshez nagyobb részben a jó értékesítési számok járultak hozzá, múlt hónapban ugyanis 33,6 milliárd forintot tett ki a nettó értékesítés. Ehhez jött még hozzá a 10 milliárdot meghaladó hozam, így együttesen közel 44 milliárdot tett ki a vagyonnövekmény.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


Három sztáralap is volt májusbanAz ingatlanalapok régóta tartó jó szereplése mellett májusban az abszolút hozamú alapokat és a vegyes alapokat is keresték a befektetők, a nettó értékesítés mindhárom esetben meghaladta a 24 milliárd forintot. Eközben a pénzpiaci és kötvényalapokból továbbra is áramlik ki a pénz, múlt hónapban a kötvényalapoktól szabadultak jobban a befektetők, a pénzpiaci alapok után pedig a tőkevédett alapok zártak a legnagyobb mínusszal.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


A gördülő nettó értékesítési adatok alapján az ingatlanalapok töretlenül menetelnek felfelé, emellett az abszolút hozamú alapok is kezdenek előretörni. Még csak kis mértékben, de a részvényalapok gördülő értékesítési adatai is pozitív irányban változnak, a pénzpiaci és kötvényalapok pedig folytatják a lejtmenetet.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


A havi hozamok alapján az árupiaci alapok teljesítettek a legjobban májusban 2,6%-kal, rajtuk kívül a származtatott és az abszolút hozamú alapok hoztak még 1% körüli hozamokat, míg a részvény és ingatlanalapok májusban mínuszban zártak.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


A sorozatos vagyonkiáramlások miatt múlt hónapban legújabban a vegyes alapok előzték meg a pénzpiaci alapokat: előbbi 14,1%-ot, utóbbi pedig már csak 13,8%-ot tesz ki a vagyontortában. A kötvényalapok egyelőre tartják első helyüket a 20,4%-os részesdésükkel, őket az abszolút hozamú alapok követik 16,6%-kal, majd az ingatlanalapok 15,9%-kal.

Történelmi szintet ugrottak a magyar befalapok


Címlapkép forrása: Shutterstock

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Befektetési alapok / 2017-10-20 18:33
Menetelnek az újabb csúcsok felé a vezető amerikai részvényindexek, mindhárom mutató érezhető ...
Befektetési alapok / 2017-10-20 18:14
Pénteken újabb történelmi csúcsra, 6000 dollár fölé ugrott a Bitcoin árfolyama, a jelek szerint ...
Befektetési alapok / 2017-10-19 16:05
Változhat Európa befektetési látképe, ahogy nő a befektetők kereslete a tőzsdén kereskedett alapok ...
Befektetési alapok / 2017-10-19 14:19
Egyetlen OECD-s ábra, de komoly üzenete van, főleg a magyarok számára: próbálj meg csak pár évet ...
Befektetési alapok / 2017-10-19 08:33
A Glen Point Capital 22,7%-os hozamot ért el eddig idén szeptemberig, az alap többek közt Soros ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!