EnglishAAA

Befektetési alapok

2013-06-25 19:05 - Jöhetnek még kellemetlen meglepetések a híres guru szerint (portfolio.hu)
Az amerikai eszközvásárlási program jövője körüli bizonytalanság miatt az utóbbi hetekben jelentős nyomás helyeződött a nemzetközi piacokra, így Marc Faber, a neves befektető szerint rövid távon akár felpattanás is jöhet a börzéken. Azonban érdemes résen lenni, hiszen a hosszabb időhorizonton közel sem túladott a piac, így a befektetőket érhetik még kellemetlen meglepetések - írja a CNBC.

Ben Bernanke az előző héten jelentette be, hogy az amerikai gazdaság fundamentumai javulnak, így egyre valószínűbb a jelenleg havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program keretösszegének csökkentése, melyre akár már az év vége felé sor kerülhet, sőt a következő évben akár teljesen elzárhatják a pénzcsapot.

Már hetekkel Ben Bernanke sajtótájékoztatója előtt emelkedni kezdtek a fejlett, köztük az amerikai állampapír hozamok, majd a jegybanki eszközvásárlási program újabb lökést adott az államkötvényeknek, mely révén a tengerentúli kötvények hozama a tegnapi kereskedésben 2,6 százalék felett is járt.

Jöhetnek még kellemetlen meglepetések a híres guru szerint


A kötvénypiac mellett az S&P500 is fordult az új történelmi maximumáról. A tőzsdemutató alig egy hónap alatt mintegy 100 ponttal került lejjebb.

Jöhetnek még kellemetlen meglepetések a híres guru szerint


A jegybanki pénzpumpa miatti aggodalom révén a piacok az utóbbi hetekben túladottá váltak, így rövid távon akár egy felpattanás is jöhet - véli Marc Faber.

A neves befektető ugyanakkor azt is elmondta, hogy új csúcsok a feltörekvő kötvény és részvénypiacokon nem várhatóak. Bár új történelmi maximumra Faber szerint az S&P500 sem tud emelkedni, azonban, ha erre mégis sor kerülne, akkor az csupán néhány részvénynek lesz köszönhető. A neves befektető szerint bár rövid távon jöhet felpattanás, azonban a hosszabb időhorizonton továbbra is túlvett a piac.

A globális gazdasági növekedéssel kapcsolatban Faber megjegyezte, hogy mivel az utóbbi mintegy 10 évben a feltörekvő piacok jelentettek a GDP bővülésének motorját, így ezen gazdaságok jelenlegi gyengélkedése a fejlett, nyugati nemzetekre is nyomást helyezhet. Így összességében nem túl biztatóak a kilátások a globális gazdaság szempontjából.

Marc Faber élete
Marc Faber 1946. február 28-án született Zürichben, Genfben járt iskolába. Közgazdászként végzett a Zürichi Egyetemen, 24 éves korában Ph.D. fokozatot szerzett. Az 1970-es években Faber a White Weld & Company cégnél dolgozott New Yorkban, Zürichben és Hongkongban. Az ázsiai városba 1973-ban tette át a székhelyét, 1978-1990 között ügyvezető igazgatója volt a Drexel Burnham Lambertnek. A cég megszűnése után saját céget alapított, Marc Faber Limited névvel. Jelenleg Thaiföldön él, Chian Mai-ban.


A Marc Faber egy befektetési tanácsadó cég, alapvetően érték alapú stratégiát követ, azonban ez a befektetési politika sokszor keveredik a piac ellen játszó megoldásokkal. Faber általában szeret elvonatkoztatni az éppen aktuálisan mainstream nézettől és inkább alternatív befektetési megoldások iránt mutat érdeklődést. Legnagyobb megérzései között említik, amikor az 1987-es tőzsdekrach előtt egy héttel a részvénypiaci kiszállás mellett érvelt, bár később ő is beismerte, hogy életveszélyes volt ez a tanács.

Véleménye szerint a piaci időzítés a legfontosabb, Faber persze nem tökéletes, 1999-ben például nagyon sok pénzt vesztett azzal, hogy az amerikai piac esésére játszott, 2000 óta viszont minden nagyobb trendet helyesen játszott meg. Megjósolta az olaj, a nemesfémek és egyéb nyersanyagok árfolyamának felrobbanását, sőt a feltörekvő piacokat mindig is a legjobb piacok között emlegette. A pénzügyi válságot is nagyjából jól látta előre, 2007 közepén már nagyobb korrekció eshetőségéről beszélt, 2008 júniusában a Bloombergnek adott interjújában azt vetítette előre, hogy gyakorlatilag minden eszközosztály (részvény, ingatlan, nyersanyag) esés elé néz.

A Doktor Doom névre keresztelt befektető sikeres megérzéseinek köszönheti hírnevét, ő jegyzi a Gloom, Boom and Doom hírlevelet, számos konferencián vesz részt előadóként, interjúkat ad a CNBC-nek és a Bloombergnek.


A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Befektetési alapok / 2017-09-20 17:53
Kivárással indult a szerdai kereskedés a tengerentúlon, a vezető indexek alig mozdultak, csak a ...
Befektetési alapok / 2017-09-20 17:12
Elment az eszük azoknak, akik pesszimisták az Egyesült Államokkal kapcsolatban - mondta Warren ...
Befektetési alapok / 2017-09-19 16:20
A legfrissebb adatok szerint augusztusban több érdekesség is történt a befektetési alapok piacán: a ...
Befektetési alapok / 2017-09-18 10:21
Az adatok szerint a nők vezette hedge fundok kétszer akkora hozamot hoztak befektetőiknek, mint a ...
Befektetési alapok / 2017-09-18 09:58
Ray Dalio, a világ legnagyobb hedge fundjának, a 160 milliárd dollárt kezelő Bridgewater ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!