EnglishAAA

A CIB a tágabb közösségben

Pénzügyi kultúra fejlesztése

2010 év végén a CIB Bank csatlakozott a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által támogatott, a Pénziránytű Alapítvány felügyelete mellett indított "Pénzügyi iránytű" programhoz, amelynek célja a pénzügyi kultúra széleskörű fejlesztése, az oktatás, valamint a lakosság pénzügyi tudatosságának növelése. Ahhoz, hogy valódi lehetőséget biztosítsunk ügyfeleink számára, kölcsönös megértésünknek kell lennie a lehetőségekről és kockázatokról, így felismerjük felelősségünket a környezetünk tudatformálásában és aktívan részt veszünk a tudatosság növelésében. A program folytatásában a bank 2016-ban is részt vett.


EGYSZERŰ, DE MINDEN IGÉNYT LEFEDŐ ÜZLETI HITELRENDSZERÜNK

A vállalati hitelpalettánk felülvizsgálata során az egyszerűség, átláthatóság és a speciális igények kiszolgálása egyaránt fontos volt. Az elmúlt időszakban az alábbi, speciálisan kkv-knak előnyös, célzott termékeket építettünk be kínálatunkba:


Fix kamatozású hitelek

Az MNB Növekedési Hitelprogramjának lezárultával a CIB Bank új, saját forrásból nyújtott forint fix kamatozású hitel- és lízingtermékkekkel lépett a piacra. Cél hosszú távon is kiszámítható kamatozású finanszírozással támogatni a vállalati szektort.


Exportélénkítési Hitelprogram (EHP)

Az Exportélénkítési Hitelprogram (EHP) keretében a CIB Bank Zrt. és a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) között létrejött refinanszírozási keret-megállapodások, valamint eseti jelleggel egyedi megállapodások feltételei alapján a CIB Bank kedvezményes, fix kamatozású hitelt kínál EUR, USD és HUF devizanemben a vállalkozások közvetlen áru- és szolgáltatás exportjának, valamint a hazai exportot közvetett áruszolgáltatással és szolgáltatás-nyújtással elősegítő beszállító tevékenységének (elsőkörös exportőri beszállító) előmozdítása érdekében. Az EXIM termékpaletta jelentős kiterjesztésének köszönhetően 2015-től már nemcsak az exportőrök és azok beszállítói élhetnek a kedvező árazású és a futamidő alatt végig fix kamatozású EXIM refinanszírozott hitelek adta lehetőségekkel, hanem az exporthoz nem kötődő társaságok is hasonlóan előnyös feltételek mellett vehetik igénybe a versenyképességet növelő beruházási és forgóeszközhiteleinket.

Az EXIM refinanszírozott megoldások közös jellemzője a CIB Bankban, hogy minimális adminisztrációval igényelhetőek, kedvező, fix kamatozásúak és a hitel mellett lízing formájában is elérhetőek.

A CIB Bank azt követően, hogy elnyerte az "EXIM leggyorsabban bővülő hitelintézeti partnere 2014" díjat, 2015-ben mind a folyósított ügyletek számának, mind a volumenének tekintetében a közvetlen élvonalba került. 2106-ban Bankunk  kapta "A legtöbb EXIM által refinanszírozott új ügyletet bonyolító hitelintézeti partner" és  "A legtöbb KKV Ügyfelet finanszírozó hitelintézet" díjakat.


Okmányos ügyletek

A CIB Bank kereskedelemfinanszírozási termékpalettájáról nem hiányozhatnak az okmányos ügyletekhez kapcsolódó szolgáltatások sem. A gazdasági válság növelte az ügyfelek közötti bizalmatlanságot mind a hazai, mind pedig a nemzetközi üzleti életben, hiszen a nemteljesítésből eredő kockázatok megnövekedtek. Ezen kockázatok csökkenthetőek az okmányos termékekkel, melyek széles körét kínáljuk ügyfeleink számára az okmányos inkasszótól, akkreditíven és garancián át az export akkreditívek diszkontálásáig.


Business Terminál szolgáltatás

Bankunk vállalati partnerei részére hozta létre saját fejlesztésű elektronikus rendszerét, az ún. Business Terminál (BT) rendszert annak érdekében, hogy ügyfeleink banki ügyeiket minél kényelmesebben, elektronikus úton intézhessék.

Legfontosabb jellemzői:

 • a nap 24 órájában lehetővé teszi a pillanatnyi állapotot tükröző lényeges információkhoz való hozzáférést és a megbízások kiemelkedően széles körének kezdeményezését
 • rugalmas, így egyedi igényekhez illeszthető
 • a program mind egyedi PC-re, mind hálózatra telepíthető
 • több felhasználó egyidejűleg használhatja és az egyes felhasználók jogosultsági szintje is beállítható (rögzítő, kötegelő, aláíró, számlainformáció lekérdező, csoportos átutaláshoz kapcsolódó jogosultság)
 • önálló és együttes aláírás is alkalmazható a megbízások aláírásához
 • az elektronikus aláíráshoz egy USB port-hoz csatlakoztatható aláíró eszközt biztosítunk
 • Elektronikus rendszerünk összeköthető a vállalat pénzügyi rendszereivel (pl. SAP, munkabér program), így mód van a megbízás adatok importálására és exportálására.

  Amennyiben ügyfeleink a megbízásaikat számviteli rendszerükből elektronikus úton közvetlenül kívánják továbbítani úgy lehetőség van egy automatikus BT program telepítésére is. Az automatikus BT program az átutalási megbízásokat és bankszámla kivonatokat manuális beavatkozás nélkül továbbítja az ügyfél számviteli rendszere és a CIB Bank feldolgozó rendszere között.


  ÖNKÉNTESSÉG - KULTÚRÁNK RÉSZE

  Büszkén mondhatjuk, hogy évek óta központi, illetve helyi szintű önkéntes programokat valósítunk meg, rendszeresen részt veszünk a Bátor Tábor nyári programjainak előkészítésében, valamint az Élelmiszerbank év végi élelmiszergyűjtő akciójában. Ezért pontosan látjuk magunk körül azokat a területeket, ahol segítségre van szükség, ezeket pedig a rendelkezésre álló eszközökkel próbáljuk meg támogatni. 


  A CIB Bank és CIB Alapítvány 2016-ben mintegy 52 millió forint értékű támogatást nyújtott, amellyel megközelítőleg 60 000 ember¬nek  segített megkönnyíteni hétköznapjait.


  FŐBB PROGRAMJAINK

  Lakossági élelmiszergyűjtő hétvége a szebb karácsonyért

  Tavaly hatodik éve volt kiemelt programunk az országos élelmiszergyűjtési hétvége a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve.

  Amellett, hogy minden rászoruló hazai család pénzadományokkal való segítése is szükséges, a ezek mellett fontos szerepet játszanak a tárgyi vagy élelmiszeradományok is. Ez utóbbiak különösen ünnepek közeledtével kapnak szerepet, mivel a közös főzés, a meghitt családi étkezés élményét hozhatják el a nélkülöző családok számára.

  A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az országos élelmiszergyűjtési hétvége kezdeményezés olyan karitatív együttműködésre ad módot, mely üzleti érdektől mentes lehetőséget biztosít munkatársaink és ügyfeleink bevonására, és maradéktalanul eleget tett a CIB Csoport felelősségvállalási elveinek. A rekordszámú CIB-önkéntest mozgósító és a 2011-es év egyik legnagyobb élelmiszergyűjtési országos programjává váló karitatív gyűjtés eredményeit látva a programot már kiemelt támogatóként folytattuk. 


  2016

  2015

  2014

  2013

  2012

  2011

  Kedvezményezettek száma:

  35 000

  40 000

  30 000

  20 000

  15 000

  15 000

  Gyűjtött élelmiszer mennyisége:

  226

  tonna

  270 tonna

  195 tonna

  140 tonna

  93 tonna

  80 tonna

  Gyűjtőhelyszínek száma:

  200

  300

  257

  256

  230

  173

  CIB önkéntesek száma:

  200

  350

  350

  300

  500

  700
  TÁRSADALMI SZOLIDARITÁS: A CIB ALAPÍTVÁNY 2016-BAN

  A CIB Alapítvány 2016-ban a korábbi, kiemelt partnerek közül megújította az együttműködést a Bátor Tábor Alapítvánnyal, illetve az alapítvány támogatási körébe vonta be a Magyar Élelmiszerbankkal történő együttműködését, de újabb projektekkel nem bővült a kedvezményezetti kör, amelynek az oka az Alapítvány forrásainak csökkenése. Az év folyamán összesen 11 millió forint odaítéléséről döntött a kuratórium.

  CIB Alapítvány kedvezményezettjei 2016-ban

  Bátor Tábor Alapítvány

  5 millió forint

  Magyar Élelmiszerbank

  6 millió forint


  A CIB Társadalmi Felelősségvállalási Alapítvány által kifizetett támogatások (millió forint)

  2009

  2010

  2011

  2012

  2013

  2014

  2015

  2016

  Támogatás

  51,1

  34,6

  45,3

  24,88

  23,2

  9

  11

  30  Szakmai szervezetek

  A szakmai szervezetekkel kialakított együttműködésünk is a közösségi kapcsolataink fontos részét képviseli. A gazdaság és a társadalom különböző területeit képviselő szervezetek olyan érdekszövetségek, amelyek egy-egy jól körülhatárolható cél mentén szerveződnek. A részvételünk ezekben a szervezetekben két alapvető ok miatt fontos. Egyrészt lehetőséget ad a szakmai párbeszédre, másrészt strukturált érdekszövetségként a Bankcsoport és a bankszektor érdekeit ily módon is képviselni, védeni tudjuk.


  Szervezeti Tagságok

  • Magyar Bankszövetség
  • Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
  • Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara
  • Magyar Forex Társaság
  • Nemzetközi Kereskedelmi Kamara
  • ACCA
  • Joint Venture Szövetség
  • Belső Ellenőrök Magyaroszági Közhasznú Szervezete
  • ISACA Magyarországi Egyesület
  • Magyar Reklám Szövetség
  • Magyar Önszabályozó Reklám Testület
  • Magyar Lízing Szövetség
  • Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége
  • Magyar Faktoring Szövetség
  • Amerikai Kereskedelmi Kamara


  Vissza az oldal tetejére >>

   Értékeink
   Vállalatirányítás
   Vállalásaink, legfontosabb mutatóink
   Környezeti hatásaink
   Felelősséggel munkatársainkért
   Felelősséggel a szolgáltatásokban
   A CIB a tágabb közösségben
  Beszállítói kapcsolataink
   Jelentéseink
   Nemzetközi egyezmények és szervezeti tagságok