• Nincs találat

Folyószámlahitel/hitelkártya a moratórium alatt

Ezen az oldalon megtalálja a legfontosabb információkat arról, hogy hogyan érinti a folyószámlahitelt és a hitelkártyát a törlesztési moratórium.

Folyószámlahitellel rendelkező ügyfeleinknek

A törlesztési moratórium a folyószámlahitelekre is vonatkozik, de csak arra a hitelösszegre, melyet 2020. március 18. éjfélig igénybe vettek.
A hiteltörlesztési haladék tehát nem vonatkozik:

  • a március 18. éjfél előtt nem kihasznált hitelkeretekre
  • a március 18. éjfél után igénybe vett hitelösszegre

 

Hogyan is működik a törlesztési moratórium folyószámlahitelek esetén?

Ha Önnek 2020. március 18-án nem volt kihasznált hitelkerete, a folyószámlahitel ugyanúgy működik tovább, ahogyan eddig is.

Amennyiben Önnek 2020. március 18-án volt kihasznált hitelkerete, több dolgot is érdemes tudnia:

  1. A 2020. március 18. éjfélig kihasznált hitelkeretet (amelyre a moratórium vonatkozik) egy külön, korlátozott rendeltetésű számlára vezetjük át, és az átvezetett összegre számolt kamatot is ezen a számlán tartjuk nyilván. A kamat mértéke megegyezik a folyószámlahitel-keret kamatával.
  2. Ha lakossági folyószámlájára jóváírás érkezik, az nem csökkenti automatikusan a moratórium hatálya alá eső tartozást. Ugyanakkor lehetősége van arra a korlátozott rendeltetésű számlára befizetni vagy átutalni/átvezetni, amelyen a moratórium hatálya alá eső tartozás van. Ezzel Ön csökkenteni tudja tartozását, és a befizetett összeggel megnöveljük a rendelkezésre álló hitelkeretét. 
  3. Az elkülönített számla egyenlegét, illetve annak esetleges előtörlesztésekkel csökkentett összegét a moratórium lejártát (tehát 2022. július 31.) vagy az annak hatálya alól történő kilépést követően könyveljük vissza a hitelkerethez.
  4. A korlátozott rendeltetésű számla számáról, illetve aktuális egyenlegéről minden hónapban, a havi kivonatával megegyező módon értesítjük, így Ön nyomon tudja követni a tartozása alakulását.
  5. A moratóriummal nem érintett hitelkeret rész (tehát a hitelkeret azon része, mely 2020. március 18. éjfélig nem volt igénybe véve) továbbra is az Ön rendelkezésére áll.

Fizetési kötelezettség:

Ha Ön él a moratóriummal, az annak lejártát, vagy a moratóriumból történő kilépést követő visszafizetés kapcsán a visszafizetendő havi egyenlő részletek száma és ezáltal a részletek összege az alábbiak szerint kerül meghatározásra: 

  • Amennyiben Ön 2021. szeptember 16. előtt lépett ki a moratóriumból, akkor a moratórium időszaka alatt felgyűlt kamatokat, díjakat 12 havi egyenlő, kamatmentes részletben kell megfizetnie.
  • Amennyiben Ön 2021. szeptember 16-tól lépett ki a moratóriumból, vagy ezt követően ért véget a moratórium az Ön számára, akkor a moratórium időszaka alatt felgyűlt kamatokat, díjakat 18 havi egyenlő, kamatmentes részletben kell megfizetnie.
  • Mindkét fenti esetre igaz, hogy a havi részlet összege úgy kerül meghatározásra, hogy a moratórium időszaka alatt összegyűlt kamat és díj elosztásra kerül a törlesztőrészletek számával, azaz 12-vel vagy 18-al.

Mi a teendőm, ha lakossági folyószámlahitelem jelenleg a moratórium hatálya alatt van, de ki szeretnék lépni?

Ha rendelkeznek CIB Internet Bankkal, CIB Bank Online-nal vagy CIB Bank Mobilalkalmazással, kilépési szándékukról online is nyilatkozhatnak: 

  • Online nyilatkozom! (Az oldal sajnos nem működik Internet Explorer böngészőben, ezért kérjük, a felületet Google Chrome, Edge vagy Firefox böngészőben használja.)

Ha nem rendelkezik elektronikus csatornával, nyilatkozhat CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a (+36 1) 4 242 242 számon kollégáink iránymutatása alapján.

A beállítás a nyilatkozattételtől számított 3 munkanapon  belül történik meg. Felhívjuk a figyelmét, hogy a moratóriumból történő kilépést követően visszalépésre már nem lesz lehetősége. 

Jogi információk

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVII. törvény, Az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény és a hiteltörlesztési moratórium vészhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 216/2022. (VI. 17.) Kormányrendelet.  

Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4