EnglishAAA

Tájékoztatás a bankkártyák chipesítéséről

Lakossági ügyfeleknek

Lejáró CIB Visa Electron elektronikus bankkártyák cseréje CIB Visa Inspire Bankkártyára  >>

A CIB Bank 2011. június 30-ától már kizárólag chippel ellátott bankkártyákat bocsát ki, ezért, a korábban kibocsátott, csak mágnescsíkkal ellátott Visa típusú bankkártyákat is - a MasterCard típusú kártyákhoz hasonlóan - a még biztonságosabb chipes bankkártyára cseréli. Először a 2011. augusztusi és 2012. augusztusi lejáratú, majd fokozatosan, havi rendszerességgel a más időpontban lejáró Visa kártyák kerülnek cserére.

A chipes bankkártyák használatáról részletes tájékoztatást adunk minden kártyabirtokos ügyfelünknek az új kártyákhoz tartozó PIN kód mellé csatolva.

Az új bankkártyákhoz automatikusan kapcsolódni fognak a régi bankkártyákhoz korábban igénybe vett kiegészítő szolgáltatások (pl. biztosítás, kártyafigyelő szolgáltatás), kedvezmények, a beállított vásárlási és készpénzfelvételi limitek, valamint a hitelkártyák esetén a hitelkártya számlát érintő beállítások (pl. fordulónap, visszafizetési határidő, hitelkártya számlaszám) is.

Használat előtt, az új chipes bankkártyákat is aktiválni kell! Az aktiválás történhet CIB Internet Bankon illetve CIB24 nonstop telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül, valamint bármelyik CIB bankfiókban.

Mire érdemes figyelni a chipes bankkártyák használata során?

  • Az új bankkártyához új PIN kód tartozik. A chip segítségével végrehajtott tranzakciók nagy részénél, így a vásárlások alkalmával is szükség lehet a PIN kód megadására. Az ilyen esetekben a tranzakcióról készülő bizonylatot a legtöbb esetben már nem kell aláírni. Amennyiben a kártyaelfogadó terminál nem alkalmas a chip elfogadásra, akkor a mágnescsík segítségével - továbbra is - lehet fizetni. Ebben az esetben nem kell a PIN kódot megadni, viszont a tranzakcióról készülő bizonylatot továbbra is alá kell írni.
  • Az új PIN kódot bármikor, díjmentesen meg lehet változtatni egy könnyebben megjegyezhető kódra - az aktivált bankkártya segítségével -, bármely CIB bankjegykiadó automatánál (ATM) a "PIN kód csere" menüpontban.
  • Az új, chipes bankkártyák kártyaszámsora (4X4 karakter és a biztonsági kód) nem egyezik meg a régi bankkártyák kártyaszámsorával, erre különösen fontos figyelni az internetes vásárlások alkalmával. A kártyaszám korábbi regisztrációja esetén gondoskodni kell annak módosításáról.