EnglishAAA

Vállalatok

2017-06-19 12:17 - Globális felmelegedés: Májusban is folytatódott az aggasztó trend (portfolio.hu)
Az idei volt a második legmelegebb május 1880 óta, amelynél mindössze 2016-ban volt nagyobb a májusi globális átlaghőmérséklet - jelentette a NASA a napokban. Ezzel elmondható, hogy folytatódott az, a legalább 1985 augusztusa óta tartó trend, amelyben a globális átlaghőmérséklet minden egyes hónapban meghaladja a korábbi időszakok átlagát. Kérdés azonban, hogy mely periódust is értjük "korábbi időszakok" alatt, vagyis, hogy mit tekintsünk az összehasonlítás alapjának. 1985 júliusa csak akkor tekinthető az átlagnál hűvösebb hónapnak, ha bázisul az 1951-1980-as időszakot alkalmazzuk.

Az 50-es, 60-as és 70-es évek bázisként való elfogadása ellen szól azonban, hogy a historikus adatok szerint ekkor, a 20. század második felében már egyértelmű volt a globális felmelegedés. Vagyis az ekkor mért értékek nem tekinthetőek az emberi tevékenység által nem befolyásolt kiinduló értékeknek.

Amennyiben bázisul a mérések első két évtizedét, vagyis az 1880-tól 1899-ig terjedő időszak átlagát tekintjük, akkor már 1985 júliusa sem tekinthető az átlagnál hűvösebb hónapnak. Ebben az esetben a helyzet az, hogy
1964 decembere óta minden hónapban magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint a 19. század utolsó két évtizedében.

Globális felmelegedés: Májusban is folytatódott az aggasztó trend

Forrás: NASA, via Gavin Schmidt

Amennyiben tehát valaki 1964 decembere után született, az illető soha nem tapasztalhatott az átlagnál hűvösebb időjárású hónapot - hívta fel a figyelmet a ThinkProgress Gavin Schmidt, a NASA Goddard Institute For Space Studies igazgatójának tweetje nyomán. (A szakember nem mellesleg azt várja, hogy 2017 a második legmelegebb év lehet a mérések kezdete óta.)

És valószínűleg már nem is fog, ugyanis a jövőben egyre csökken az esélye annak, hogy az átlagnál hűvösebben alakuljon egy-egy hónap globális átlaghőmérséklete - és ebből a szempontból vélhetőleg már annak sem lesz különösebb jelentősége, hogy melyik időszakot is tekintjük az összevetés bázisául. A légköri szén-dioxid-koncentráció ugyanis napjainkban messze a legmagasabb, ami az emberiség történelmében előfordult és folyamatosan emelkedik.

Hacsak a Krakatau vulkán 1883-as kitöréséhez hasonló esemény nem homályosítja el az eget, az üvegházhatással éppen ellentetés befolyást gyakorolva a légkörre - várhatóan a következő évtizedekben sem várható, hogy akár csak egy hónap átlaghőmérséklete is elmaradjon az átlagtól.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2017-08-22 21:29
Vádat emeltek Romániában a Digi cégcsoport több jelenlegi és volt vezetője ellen egy korrupciós ...
Vállalatok / 2017-08-22 18:07
Hatszázezer ausztriai dízelautó motorvezérlő szoftverének frissítéséről és a minőségi csere ...
Vállalatok / 2017-08-22 17:33
Optimista a kereskedés az Egyesült Államok tőzsdéin, mindhárom nagy amerikai részvényindex pluszban ...
Vállalatok / 2017-08-22 16:58
Az egyik legnagyobb külföldi beruházás hiúsulhat meg Görögországban, az ország miniszterelnöke, ...
Vállalatok / 2017-08-22 15:53
A BKK megkezdte a RIGO elektronikus jegyrendszerhez tartozó első néhány beléptetőkapu telepítését a ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!